Τα πιο γευστικά γλυκά είναι αυτά που γίνονται με φρούτα εποχής. Τώρα, αν βάλουμε και πολύ αγάπη και αρκετό θάρρος, το αποτέλεσμα είναι πάντα μαγικό! Ζωντανή απόδειξη η πορτοκαλόπιτα με μυζήθρα που έρχεται απευθείας από την Κρήτη και το foodblog evaintasteland.blogspot.gr της Εύας Παρακεντάκη.

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας

1/2 ποτήρι ελαιόλαδο

1 ποτήρι ζάχαρη

1 φακελάκι baking powder (20 γρ)

2 πορτοκάλια ξύσμα

4 αυγά

2 πορτοκάλια χυμό

200 γρ μυζήθρα

Για το σιρόπι

2 ποτήρια Ζάχαρη

2 ποτήρια νερό

1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι

1 ξυλαράκι κανέλα

1 φλούδα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας και το αφήνουμε να ξεραθεί για να θρυμματίζεται καλύτερα.

Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 ξεκινώντας την διαδικασία μας….έτσι ώστε να κάψει καλά

Ανακατεύουμε καλά στο μίξερ το λάδι τα αυγά τη μυζήθρα το χυμό, αφού λιώσει εντελώς η μυζήθρα ρίχνουμε το ξύσμα και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Κομματιάζουμε το φύλλο και το αφήνουμε μέσα στο μείγμα να βραχεί καλάΤην αδειάζουμε σε ένα πυρέξ και ψήνουμε πάνω κάτω αντιστάσεις για μισή ώρα περίπου. Το γνωστό κόλπο με το μαχαιράκι στο κέικ για να δούμε αν είναι ψημένη.

Η πορτοκαλόπιτα πρέπει να κρυώσει καλά για να την σιροπιάσουμε.

Και τώρα το σιρόπι… Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί γύρω στα 15 λεπτά μέχρι να δέσει.

Καυτό το σιρόπι το ρίχνουμε πάνω στην κρύα ποροκαλόπιτα και την κόβουμε σε μερίδες εκείνη την ώρα, λίγη ξεκούραση επιβάλετε για να ρουφήξει όλο το σιροπάκι το φύλλο μας

Η Εύα Παρακεντάκη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, από Κρητικούς γονείς. Τα πρώτα της βήματα τα έκανε στο Ζαχαροπλαστείο της οικογένειας της. Μεγάλωσε ανάμεσα σε τέσσερις φούρνους και δύο Ζαχαροπλαστεία, βλέπεις όλη οικογένεια(και ήταν και μεγάλη) ζύμωνε και έψηνε. Διάβαζε δίπλα στο μπεν μαρί με τη μυρωδιά της σοκολάτας να την ξελιγώνει και κοιμόταν τα Χριστούγεννα στα σακιά από την άχνη ζάχαρη διότι η οικογένεια δεν προλάβαινε να επιστρέψει στο σπίτι.

Και μετά μεγάλωσε… Σπούδασε και έκανε καριέρα στις δημόσιες σχέσεις και στην επικοινωνία, αλλά πάντα μέσα της όλα φώναζαν Κρήτη, οικογένεια, θάλασσα, φύση, γεύσεις και αρώματα!

Έτσι πήρε τη μεγάλη απόφαση το 2005 και μετακόμισε για πάντα στον τόπο που δεν γεννήθηκε αλλά που πάντα θέλει να μεγαλώσει.Άφησε την καριέρα και το γραφείο σε γυάλινο κτίριο της Αθήνας και από τότε ζει στο Ρέθυμνο και ασχολείται με τις μεγάλες της αγάπες της… τα παιδιά της, τη φύση και την μαγειρική. Ήθελε τα παιδικά τους χρόνια να μυρίζουν κανελογαρύφαλλα και να έχουν γεύση σοκολάτας σαν τα δικά της. Και σήμερα είναι η Εύα που πάντα ονειρευόταν να γίνει.

Foodlover και foodbloger, mama mia, κυνηγός της χαράς και του ευ ζήν… Ερωτευμένη με την κρητική φύση, τροφοσυλλέκτης και παθιασμένη συνεχιστής της Κρητικής γαστρονομικής κουλτούρας!

«Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η μέρα που επέλεξα να φτιάξω το blog είναι η μέρα των ερωτευμένων. Έρωτας για μένα το φαγητό σε όλες του τις διαστάσεις.Και τώρα κοιτώντας πίσω στο χρόνο και τις συνταγές, βλέπω πόσο πολύ απορροφήθηκα από την ροή και την δημιουργικότητα άλλοτε μέσα στην κουζίνα, άλλοτε σκαρφαλωμένη πάνω σε μία καρέκλα να ψάχνω το τέλειο σημείο φωτογράφησης, άλλοτε στο λαπ τοπ να αποτυπώνω τις συνταγές, να μιλάω με φίλους και συνεργάτες για δικές τους συνταγές, να εμπλέκομαι δημιουργικά σε Γαστρονομικά events, forum, σεμινάρια, συζητήσεις. Να ζω σαν Eva In Tasteland», μου εξηγεί η ίδια.«Ούτε και η συνταγή που επέλεξα να είναι η πρώτη είναι τυχαία. Πορτοκαλόπιτα η ξελογιάστρα Κρητικιά! Μία πορτοκαλόπιτα διαφορετική από τις άλλες, με νωπή μυζήθρα.

Ένα γλυκό κλασσικό που αντικατέστησα το γιαούρτι με ένα Κρητικό υλικό. Αυτό είμαι άλλωστε μία Κρητικιά που γεννήθηκε στον Πειραιά…μία Πειραιώτισσα που ζει στην Κρήτη! Μία Ξελογιάστρα Κρητικιά σαν την πορτοκαλόπιτα μου!»