Όταν έχεις μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη και έχεις καταναλώσει τόνους μπουγάτσες και κρέπες, η προσαρμογή στη γαλλική κουλτούρα δεν είναι εύκολη. Εγώ δεν πρόκειται να κάνω ποτέ αυτή τη συνταγή. Αλλά αφού μου τη ζητήσατε… δική σας!

Υλικά

1 φλιτζάνι αλεύρι

1 κοφτό κουταλάκι αλάτι

4 αβγά

ενάμισι φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

2 κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο

Μισό φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο

Μισό φλιτζάνι ζάχαρη

Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού

4 κουταλιές σούπας κουαντρό

Μισό φλιτζάνι δυνατό κονιάκ

5 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε δύο φορές το αλεύρι και το βάζουμε σε μια λεκανίτσα. Χτυπάμε χωριστά το βούτυρο και ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι. Χτυπάμε το χυλό μέχρι να γίνει λείος και ομοιόμορφος.

Αλείφουμε ένα μικρό τηγανάκι με φρέσκο βούτυρο, ρίχνουμε λίγο χυλό και κουνάμε περιμετρικά το σκεύος ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια και να είναι ομοιόμορφος σε πάχος. Όταν ψηθεί τον γυρίζουμε με μία μικρή σπάτουλα για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.

Αποσύρουμε τις κρέπες σε μία πιατέλα και άμεσα λιώνουμε στο ίδιο τηγανάκι λίγο φρέσκο βούτυρο και ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη. Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας με το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, καθώς και τον χυμό πορτοκαλιού.

Τα αφήνουμε όλα να βράσουν για πέντε λεπτά και ρίχνουμε το κουαντρό. Ακολούθως, βουτάμε τις κρέπες μία μία μέσα τις διπλώνουμε στο κλασικό σχήμα ή τις τυλίγουμε ρολό.

Τις βάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη σε ένα μεγάλο τηγάνι και το ζουμί που περίσσεψε το περιχύνουμε πάνω τους. Ανάβουμε για λίγο τη φωτιά, ρίχνουμε το κονιάκ και με ένα σπίρτο ανάβουμε φωτιά για να τις φλαμπάρουμε. Τις σερβίρουμε αμέσως ζεστές.