Με μία από τις βασικές γαλλικές σος, τη βελούδινη Hollandaise, αγγλικά αφράτα ψωμάκια, άψογο αβγό ποσέ που μοιάζει με κομμάτι μοτσαρέλα και καναδέζικο μπέικον ή ζαμπόν, οι Νεοϋορκέζοι έκαναν μόδα τα Αβγά Μπένεντικτ. Από τα αγαπημένα μου πρωινά για να φάω, αλλά όχι για να αφιερώσω χρόνο για να τα κάνω. Η συνταγή είναι της food blogger Μαριλού Παντάκη (Madame Ginger) και από το blog της www.madameginger.com.

Υλικά

English Muffins

• 230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• 30 γρ. βούτυρο αγελαδινό

• ½ κ.γ. ζάχαρη

• 220 γρ. γάλα φρέσκο

• ½ φακελάκι (3,5 γρ.) μαγιά ξερή

• 1 αυγό

• 3 γρ. αλάτι

• ½ κ.σ. baking powder

Σάλτσα Hollandaise

• 400 γρ. βούτυρο αγελαδινό

• 2 κρόκους

• 1 κ.σ. λευκό ξίδι

• 1 κ.γ. χυμό λεμόνι

• 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon

• Αλάτι & Πιπέρι

Άλλα Υλικά

• 12 αυγά, κρύα από το ψυγείο

• 1 κ.σ. Ξίδι Λευκό

• 6 φέτες ζαμπόν

Εκτέλεση

English Muffins

1. Σε μικρή κατσαρόλα και χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Όταν λιώσουν, προσθέτουμε το γάλα (θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς ζεσταμένο) και ανακατεύουμε καλά.

2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό και τη μαγιά (πρέπει να είναι ζεστό και όχι καυτό για να μην «σκοτώσει» τη μαγιά). Ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά στην άκρη.

3. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Τότε προσθέτουμε το υγρό μείγμα που έχουμε ετοιμάσει από πριν. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα για 1-2 λεπτά και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 40 λεπτά με μία ώρα στο πάγκο της κουζίνας, σκεπασμένο με μια πετσέτα κουζίνας.

4. Μόλις φουσκώσει η ζύμη των english muffins, ανακατεύουμε το baking powder με 1 κ.σ. νερό, το ρίχνουμε στη ζύμη και το ενσωματώνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.

5. Βουτυρώνουμε ένα τηγάνι και σε μεσαία φωτιά, βάζουμε για κάθε english muffin, από μια κουταλιά σούπας ζύμης. Ψήνουμε 3-4 λεπτά από κάθε μεριά. Όταν έχουν πάρει χρώμα, τα αφαιρούμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.

Σάλτσα Hollandaise

1. Όσο περιμένουμε τα english muffins να φουσκώσουν, φτιάχνουμε την σάλτσα Hollandaise.

2. Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια. Τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να λιώσει όσπου να αρχίσει να κοχλάζει.

3. Όσο το βούτυρο λιώνει, χτυπάμε τους κρόκους και το ξίδι με ένα σύρμα σε μεταλλικό μπολ, πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει μέχρι να πήξουν ελαφρώς. Προσοχή ο πάτος του μπολ δεν πρέπει να ακουμπάει πάνω στο νερό που βράζει από κάτω, αλλά απλά να ζεσταίνεται από τους ατμούς, προκειμένου να μην γίνουν οι κρόκοι ομελέτα!

4. Μόλις το βούτυρο αρχίζει να κοχλάζει, το μεταφέρουμε αμέσως σε μία κανάτα ή σε έναν δοσομετρητή με στόμιο και το ρίχνετε σταδιακά στους κρόκους, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα

5. Μόλις τελειώσει το βούτυρο και η Hollandaise έχει πήξει επαρκώς (σε 2-3 λεπτά), αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το λεμόνι και την μουστάρδα.

Η Ολαντέζ διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός ψυγείου για 5-6 ώρες και καταναλώνεται την ίδια ημέρα, οπότε η παρασκευή της είναι μόνο για άμεση χρήση.

Ποσέ Αυγά

1. Χρησιμοποιούμε αυγά κρύα από το ψυγείο, για να τα ποσάρουμε. Ένα μυστικό για επιτυχημένο ποσάρισμα είναι η μικρή ποσότητα νερού που θα χρησιμοποιήσουμε. Οπότε βάζουμε κατά μέγιστο 4 δάχτυλα νερό σε μια μικρή και πλατιά κατσαρόλα. Μόλις βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και ρίχνουμε το ξίδι.

2. Βάζουμε το κάθε αυγό σε ένα μικρό μπολ, το χαμηλώνουμε με κλίση πάνω απ’ την επιφάνεια του καυτού νερού και με μαλακές κινήσεις το ρίχνετε στο νερό. Σε περίπτωση που απλωθεί το ασπράδι, το μαζεύουμε άμεσα αλλά με μαλακές κινήσεις προς τον κρόκο, με μία τρυπητή κουτάλα.

3. Αφήνουμε τα αυγά να ποσαριστούν για 4 λεπτά απ’ τη μια μεριά και τα γυρίζουμε με προσοχή με μια κουτάλα για το τελευταίο λεπτό, μέχρι το κρίσιμο πεντάλεπτο. Όταν είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε με την τρυπητή κουτάλα, πολύ προσεκτικά πάλι, σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τα νερά.

Σερβίρισμα

Για να σερβίρουμε τα Eggs Benedict ανοίγουμε τα English muffins στην μέση με το χέρι (το μαχαίρι θα τα καταστρέψει) και το τοποθετούμε σε ένα πιάτο με τη ψίχα προς τα πάνω για να ρουφήξει τη σάλτσα και τον κρόκο του αυγού στη πορεία.

Βάζουμε από μισή φέτα ζαμπόν σε κάθε μισό muffin, και από ένα αυγό ποσέ από πάνω. Σκεπάζουμε με 2 κουταλιές της σούπας Hollandaise ανά αυγό, λίγο αλάτι και πιπέρι. Θα μπορούσαμε να γαρνίρουμε και με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Μαριλού Παντάκη

Μετά από μια επιτυχημένη καριέρα στις Δημόσιες Σχέσεις και την Επικοινωνία αποφάσισε στα 27 της να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα. Σπούδασε μαγειρική και παράλληλα με το πέρασμά τις απο τις κουζίνες μεγάλων εστιατορίων της Αθήνας αποφάσισε να μεταφέρει τη δημιουργηκότητά και την αγάπη της για το φαγητό στον κόσμο του blogging. Κάπως έτσι γεννήθηκε το food blog,Madame Ginger (www.madameginger.com)

«Το φαγητό, είναι το πάθος μου, η ζωή μου, ο πιο δυνατός μου έρωτας, η μεγαλύτερη μου αγάπη. Μου αρέσει να τρώω όρθια στην κουζίνα αργά το βράδυ, μετά από ξενύχτι σε καντίνες, με φίλους σε μεζεδοπωλεία, σε ρομαντικά δείπνα σε εστιατόρια, πρωινό στο κρεβάτι, μεσημεριανό στο αυτοκίνητο, να τσιμπολογάω στην δουλειά, να δοκιμάζω όταν μαγειρεύω, να μασουλάω ποπ κορν στο σινεμά και μπινελίκια με το ποτό μου. Μου χαλάει η διάθεση όταν το φαγητό δεν είναι καλό και γκρινιάζω μέχρι σπάσιμο νεύρων όταν πεινάω. Το Madame Ginger είναι το blog μου, το παιδί μου, το χόμπι μου, η δουλειά μου, η καψούρα μου. Το έφτιαξα γιατί βαριόμουν ένα αργό & ζεστό καλοκαίρι στην Αθήνα. Το συνέχισα και το αγάπησα, γιατί μέσα από αυτό κατέληξα να εκφράζομαι, να μαθαίνω, να δημιουργώ, να πειραματίζομαι, να επικοινωνώ με όλους εσάς και να εμπνέομαι καθημερινά για κάτι καινούριο ακόμα πιο συναρπαστικό», γράφει η ίδια στο προσωπικό της ιστολόγιο