Όσο ιδιαίτερη και να είναι η συνταγή ενός ζαχαροπλάστη, είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσει τη συνταγή μίας νοικοκυράς, όπως της Λίτσας Παπαντωνίου, η οποία την εκτελεί με αγάπη και μεράκι. Γιατί; Διότι αυτό που θέλουμε να μας θυμίζει το ιδιαίτερο αυτό γλυκό, όπως είναι ο κουραμπιές, είναι το γλυκό όπως το έκανε η μητέρα μας.

Υλικά

1 κιλό βούτυρο γάλακτος (αγελαδινό, αυτό που είναι σε γυάλινο βάζο)

200 γρ. ζάχαρη άχνη

300 αμύγδαλο ωμό

1,5 – 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κουτ. γλυκ. μπέικν

10 βανίλιες

2 αβγά (μόνο τον κρόκο)

½ κουτ. γλυκ. αλάτι

Εκτέλεση

Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (να είναι μαλακό) και το δουλεύουμε με την άχνη και τις βανίλιες μέχρι να ασπρίσει. Έχουμε καβουρδίσει τα αμύγδαλα με τη φλούδα και τα σπάμε στο μούλτι (όχι σκόνη, στο μέγεθος του χοντρού τραχανά).

Προσθέτουμε το βούτυρο, τους κρόκους, το αμύγδαλο και ακολούθως σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι με το μπέικι, το αλάτι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά για λίγη ώρα.

Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο επιθυμητό σχήμα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου ένα τέταρτο. Τους βγάζουμε από τον φούρνο και όπως είναι ζεστοί τους «τυλίγουμε» με την άχνη.

Η Λίτσα Παπαντωνίου (φωτογραφία), ηλεκτρονική μου φίλη εδώ και καιρό, είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και γιαγιά πέντε εγγονών, είναι από τις πιο ενεργές γυναίκες στα social media με τις δικές της επιτυχημένες ομάδες σε facebook (Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΛΙΤΣΑΣ), pinterest κ.ά.

Η ίδια σάς εύχεται Χρόνια Πολλά και καλή επιτυχία!