Οι περισσότεροι τα λατρεύουµε. Υπάρχουν και αυτοί που τα σιχαίνονται. Συνοδεύουν το καλύτερο φαγητό ή αποτελούν από µόνα τους βασικό υλικό. Ακόµη και το κόστος τους παρουσιάζει αντιθέσεις, αφού το ένα κιλό µπορεί να ξεκινά από 1 ευρώ και να φθάνει τα 4.000 ευρώ.
Οταν ήμουν παιδί, τα μαζεύαμε με τον πατέρα μου στα χωράφια κάθε φθινόπωρο και άνοιξη. Οταν ήμουν φοιτητής, μανιτάρια υπήρχαν μόνο σε κονσέρβα. Σήμερα, επειδή υπάρχουν αρκετές καλλιέργειες, πωλούνται φρέσκα ακόμη και στις λαϊκές. Εχουν όμως πολύ ήπια γεύση. Η ένταση και τα αρώματα που βγάζουν τα άγρια μανιτάρια που μαζεύουμε από τα βουνά και τα δάση δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που πωλούνται στα σουπερμάρκετ. Αυτά όμως έχουν και τα αρνητικά τους καθώς υπάρχουν πολλά μανιτάρια δηλητηριώδη και εξαιρετικά επικίνδυνα.

Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο διοργανώνονται δεκάδες μανιταροεξορμήσεις σε όλη τη χώρα στις οποίες, εκτός από τη συλλογή πεντανόστιμων μανιταριών, περιλαμβάνονται και ειδικά σεμινάρια ταξινόμησης και αναγνώρισής τους. Με πιο πρόσφατο τρεντ βέβαια την αναζήτηση του διαμαντιού των μανιταριών, δηλαδή της τρούφας. «Ημουν ερασιτέχνης μανιταροσυλλέκτης. Ξεκίνησα με μία ποικιλία και τώρα συλλέγω περίπου 40» λέει ο Στάθης Γιαννάτος, μανιταροσυλλέκτης και διοργανωτής εξορμήσεων για μανιτάρια. «Αγαπάω το βουνό, τα μανιτάρια, γενικά τη φύση και οι εξορμήσεις που διοργανώνουμε δεν είναι απλώς ένας περίπατος. Αυτός που συμμετέχει μπορεί να ενημερωθεί, να μάθει και να γευτεί το μανιτάρι με τον σωστό τρόπο».

Η εκδροµή που διοργανώνει είναι στις 25 Οκτωβρίου στην Παύλιανη Φθιώτιδας (κόστος: 20 ευρώ το λεωφορείο –για όποιον χρειάζεται –και 5 ευρώ ο ρεφενές για την ψησταριά µε τα σουβλάκια που θα ακολουθήσουν. Τηλέφωνο για συµµετοχές 6979-443498). Στη συγκεκριµένη δράση θα είναι προσκεκληµένοι οι Αγγελος Παπαδηµητρίου και Νεκτάριος Φιλιππόπουλος, γκουρού των µανιταριών, οι οποίοι θα βοηθήσουν τον κόσµο που θα συµµετέχει να µάθει τα πάντα.

ΚΥΝΗΓΙ ΤΡΟΥΦΑΣ.Αύριο αρχίζει και το πρώτο κυνήγι τρούφας της χρονιάς στην περιοχή Δίον Ολύµπου κοντά στο Λιτόχωρο (ανάβαση στον Ολυµπο από το Δίον). «Ξεκινάµε στις 8 το πρωί µε τρίωρη αναζήτηση τρούφας και την εύρεσή της µε τα ειδικά εκπαιδευµένα σκυλιά, καθώς πρόκειται για υπόγειο µανιτάρι. Παράλληλα θα κάνουµε περιγραφή της χλωρίδας και των εδαφολογικών στοιχείων που πρέπει κάποιος να γνωρίζει όταν θέλει να ασχοληθεί µε το κυνήγι της άγριας τρούφας» λέει η Ελευθερία Τζιάτζιου (φωτογραφία με το τρουφόσκυλο και τις τρούφες), υπεύθυνη της διοργάνωσης και καλλιεργήτρια τρούφας (κόστος µαζί µε το γεύµα 80 ευρώ, τηλέφωνο6982-399481).

Η ενηµερωτική εκδροµή συνεχίζεται µε σεµινάριο για την εκπαίδευση σκύλων, τα είδη της τρούφας, τα αρώµατα και τις γεύσεις και καταλήγει µε το πιο γευστικό µέρος της, αφού σε εστιατόριο οι συµµετέχοντες θα απολαύσουν από σαλάτες µέχρι ζυµαρικά και κρέας µαγειρεµένα µε το µαγικό µανιτάρι. Και ό,τι τρούφα βρουν τη µοιράζονται για το σπίτι.

Γιορτή Μανιταριού.Τα μανιτάρια είναι τόσο νόστιμα που τους αξίζουν καθημερινό γλέντι και ετήσια γιορτή. Χθες, ξεκίνησε στην Καλαμπάκα η 1η Γιορτή Μανιταριού, που διοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών. Η Γιορτή – που ολοκληρώνεται αύριο – θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού για τα μανιτάρια και τη γευστική απόλαυση ενός από τους πλέον πλούσιους και με ιδιαίτερη θρεπτική αξία καρπούς της φύσης. Η Γιορτή οργανώνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Καλαμπάκας, αλλά και των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.