Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να έχει καταντήσει «σούπα» στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, αλλά ορισμένα εστιατόρια – παλαιάς και νέας κοπής – κρατούν ψηλά τις προσδοκίες μας και προσφέρουν ηδονικές στιγμές ακόμη και στον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Ο Κρίθαμος (Μπουμπουλίνας 25, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210-6728.790) λειτουργεί ήδη οκτώ χρόνια και σερβίρει μεσογειακή κουζίνα με συνταγές από Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη. Στο μενού υπάρχουν κατσικάκι γεμιστό με πλιγούρι, μοσχαρίσιο κότσι τεραστίων διαστάσεων (2 κιλά για 4 άτομα, 32 ευρώ) μαγειρεμένο με σέλερι, καρότο, κρεμμύδι και κόκκινο κρασί, με τραγανή κρούστα.

Η ψαριά του είναι μόνο από τα νερά της Κάσου και περιλαμβάνει μαυρόψαρα όπως στήρα, σφυρίδα, ροφός κ.ά. Ακόμα προσφέρει σαλάτες και γεμιστούς ανθούς κολοκυθιού με ξινομυζήθρα Κρήτης ή πλιγούρι, αρωματικά βότανα και ντομάτα. Ο ιδιοκτήτης του Στέλιος Κωνσταντινίδης ήρθε στην Ελλάδα το 1995 από τη Φλόριδα των ΗΠΑ και έμεινε μόνιμα λόγω έρωτα και γάμου. Τιμή για δύο άτομα χωρίς ποτό 25-30 ευρώ.

Φεύγοντας από την κλασική κουζίνα και την Κάρπαθο πηγαίνουμε σε συνταγές της Πάρου, αλλά σε πιάτα με πιο σύγχρονες τεχνικές και παρουσιάσεις. Το εστιατόριο Σούμα Κολοκύθι (Ομήρου 27 και Ιφιγενείας, Αγιος Δημήτριος, τηλ. 210-9766.565,) άνοιξε ακριβώς πριν από έναν χρόνο και σερβίρει αποκλειστικά μεσογειακή κουζίνα με πειραγμένες γεύσεις (φωτογραφία αριστερά).

Φρέσκο φιλέτο σολομού με baby σπανάκι και λάδι τρούφας, ριζότο με ποικιλία άγριων ματιναριών (βασιλομανίταρα, κανθαρέλες), γεμιστό φιλέτο κοτόπουλο με γραβιέρα Νάξου και λιαστή ντομάτα, το οποίο συνοδεύεται με ταλιατέλες λαχανικών κ.ά.

Όλες οι πρώτες ύλες αποκλειστικά φρέσκες και από έλληνες παραγωγούς.Και για ποτό παριανή σούμα, το τοπικό απόσταγμα του νησιού, κάτι μεταξύ ρακής και τσίπουρου. Τιμή για δύο άτομα 20-25 ευρώ.

Το επίσημο ντεμπούτο του στον χώρο της υψηλής γαστρονομίας στη μεσογειακή κουζίνα έκανε την περασμένη εβδομάδα το La Pierrade (Σπευσίππου 30, Κολωνάκι, τηλ. 210-7237.297). Με ελληνικές πρώτες ύλες, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις που προμηθεύεται από ιταλούς παραγωγούς, και συγκλονιστικά πιάτα, όπως πάστα και ριζότο που προτείνω να δοκιμάσετε με κλειστά τα μάτια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε αφού ιδιοκτήτης είναι ο Θωμάς Παπασταύρου και διευθυντής ο Κώστας Αύθινος (από το Μποσκέτο), αμφότεροι επαγγελματίες με μακροχρόνια εμπειρία στον χώρο της γεύσης. Το μενού και οι γεύσεις δεν περιορίζονται στα ζυμαρικά και το ρύζι. Σερβίρει γεύσεις fusion με μοναδικές ισορροπίες, όπως λαβράκι σεβίτσε (καρπάτσιο το γράφει στο μενού) μαριναρισμένο σε λάιμ, φρέσκο κόλιανδρο και χυμό τζίντζερ. Και ζουμερό λαβράκι με τραγανή πέτσα, χόρτα και τηγανητές ίνες πράσου (κεντρική φωτό) και ταλιατέλες με ραγού μοσχαρίσιου φιλέτου (φωτό κάτω).

Την κάβα επιμελήθηκε η Μαρία Κατσούλη, σομελιέ και δημοσιογράφος, με το σκεπτικό να παντρέψει διάσημους και μη έλληνες παραγωγούς. Ετσι, υπάρχουν εξαιρετικά κρασιά σε προσιτές τιμές (18 ευρώ η φιάλη ή 5 το ποτήρι), όλα όμως ελληνικού αμπελώνα. Η λίστα κρασιών έρχεται σε τάμπλετ με links στο site του κάθε κρασιού για λεπτομερείς πληροφορίες. Τιμή για δύο άτομα χωρίς κρασί 35-40 ευρώ.