Το κριθαρότο –εκ του ριζότο- είναι ένα από πιο μοντέρνα πιάτα που μπορείτε να βρείτε στις καλύτερες κουζίνες. Αν όμως ο σερβιτόρος δεν είναι καλά ενημερωμένος μπορεί να και να βρεθεί προ εκπλήξεως: «Το κριθαρότο σας είναι από κριθάρι ή από κριθαράκι;». Ιδού η ερώτηση και η απορία για το ποιο είναι το σωστό βασικό υλικό. Ζυμαρικό το ένα, δημητριακό το άλλο. Ας απαντήσει η Ιστορία, εμένα μ’ αρέσουν και τα δύο. Πάρτε μια εξαιρετική γεύση από το καταπληκτικό κριθαρότο με κριθαράκι, δημιουργία του σεφ Παναγιώτη Γιακαλή από τοεστιατόριο Malabar.

Υλικά

160 γρ. κριθαράκι

1/2 μάτσο σπαράγγια

2 φέτες προσούτο

80 γρ παρμεζάνα

80 γρ βούτυρο

20 ml λευκό κρασί

Ζωμός κοτόπουλο όσο χρειαστεί

Εκτέλεση

Σοτάρουμε λίγο από το βούτυρο με το κριθαράκι σε ένα κατσαρολάκι. Σβήνουμε μεκρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε σιγά σιγά όσο ζωμόχρειαστεί. Παράλληλα κόβουμε σε μικρά καρεδάκια τα σπαράγγια. Μόλις είναιέτοιμο το κριθαράκι προσθέτουμε τα σπαράγγια το βούτυρο και την παρμεζάναώστε να χυλώσει το κριθαράκι. Σερβίρουμε στο πιάτο και βάζουμε και τις φέτεςαπό το προσούτο. Καλή όρεξη.

O σεφ Παναγιώτης Γιακαλής

Με εμφανείς επιρροές από τη θητεία του στη Σπονδή και στο Cavoo Tagoo στη Σαντορίνη, καθώς και τη μετεκπαίδευση του δίπλα σε βραβευμένους με αστέρια Michelin σεφ, όπως ο Andrea Berton και ο Eric Frechon, ο ταλαντούχος σεφ Παναγιώτης Γιακαλής εξακολουθεί να εντάσσει με δεξιοτεχνίατις ελληνικές γεύσεις και τα ελληνικά προϊόντα στα πιάτα του MalabarRestaurant στο ξενοδοχείο The Margi στη Βουλιαγμένη.