Είναι μια λαχταριστή σούπα που μπορούμε να την έχουμε έτοιμη στην κατάψυξη, χωρισμένη σε μερίδες, και να τη ζεστάνουμε την τελευταία στιγμή.

Υλικά

1 μικρή κίτρινη κολοκύθα ή μια φέτα κολοκύθας περίπου 1 κιλό

1 πακέτο μπέικον καπνιστό

1-2 κ.τ.σ ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι

1 πράσο

1-2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικό)

1 λίτρο ζωμό κότας ή λαχανικών

αλάτι

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

γλυκιά και καυτερή πάπρικα

νιφάδες καπνιστής πάπρικας

Για το σερβίρισμα:

κρουτόν

γιαούρτι στραγγιστό ή λίγη κρέμα γάλακτος

ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το βάζουμε σε μια απλωτή κατσαρόλα να σοταριστεί. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο, αφήνουμε να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το πράσο κομμένο σε ροδέλες και το σκόρδο λιωμένο και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς με ένα ξύλινο κουτάλι.

Όταν αρχίσουν να γυαλίζουν προσθέτουμε την κολοκύθα, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ζωμό και συμπληρώνουμε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστούν τα κομμάτια της κολοκύθας. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει εντελώς η κολοκύθα.

Περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ ή το μούλτι ή τη χτυπάμε με τη ράβδο –μπλέντερ μέχρι να γίνει λεία και παχύρρευστη, δοκιμάζουμε τη γεύση της και διορθώνουμε με αλατοπίπερο.

Σερβίρισμα

Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με μια κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό ή μερικές σταγόνες κρέμα γάλακτος, πασπαλισμένη με πάπρικα, ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό και μπόλικα κρουτόν.

Τιπς

* Ενας εύκολος τρόπος να καθαρίσουμε την κολοκύθα, αν η εξωτερική φλούδα της είναι πολύ σκληρή και δεν κόβεται εύκολα, είναι να τη βάλουμε για λίγη ώρα στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει.

* Αν η σούπα περισσέψει μπορούμε να τη φυλάξουμε στην κατάψυξη, σε πλαστικά δοχεία χωρισμένη σε μερίδες και να τη ζεστάνουμε την τελευταία στιγμή ή να τη βγάλουμε μερικές ώρες πριν και να την αφήσουμε στην ψύξη, να αποψυχθεί

* Η κολοκύθα είναι ένα από τα λαχανικά που φυλάσσονται στην κατάψυξη. Την καθαρίζουμε, κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τα τοποθετούμε σε σακουλάκια και όταν χρειαστεί να ρίχνουμε κατευθείαν στην κατσαρόλα για βράσιμο

* Κρουτόν. Κόβουμε μπαγιάτικο ψωμί κατά προτίμηση ζυμωτό χωριάτικο, σε μικρούς κύβους και τους βάζουμε απλωτά σε μια λαμαρίνα. Ψήνουμε στο φούρνο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να στεγνώσουν εντελώς και να γίνουν τραγανά. Οταν κρυώσουν τα φυλάμε σε μεταλλικό κουτί