Σπανάκι, μαρούλι, χόρτα, κρεμμύδια, αγγούρια, μπιζέλια. Ενα μικρό δείγμα των αγνών προϊόντων που ευδοκιμούν στον Κήπο του Λευκού Οίκου, τα οποία γνωρίζουμε ότι προτιμά η πρώτη κυρία και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό που δεν γνωρίζουμε και δεν πρόκειται να μάθουμε, τουλάχιστον όσο το προεδρικό ζεύγος κατοικοεδρεύει στο Λευκό Οίκο, είναι τι καφέ πίνει – εάν πίνει.

«Η κατανάλωση καφεΐνης στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου είναι, προφανώς, κρατικό μυστικό», σχολιάζει στην Boston Globe o αμερικανός δημοσιογράφος Ματ Βάισερ. Ως ρεπόρτερ εντός του Λευκού Οίκου – και ως λάτρης του καφέ και ο ίδιος – ο Βάισερ επιχείρησε να μάθει ποιος είναι ο καφές που προτιμά ο αμερικανός πρόεδρος. Μάταια.

Παρόλ’ αυτά ο καφές υπάρχει σε όλες τις φωτογραφίες από τις συνεδριάσεις μέσα στο Δωμάτιο Εκτάκτων Αναγκών – από την ημέρα που σκοτώθηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν έως τις προετοιμασίες πριν από το χτύπημα κάποιου τυφώνα. Καφές είναι επίσης το πρώτο που προσφέρεται στους ξένους αξιωματούχους όταν επισκέπτονται τον Λευκό Οίκο.

Ο καφές είναι το καύσιμο των Συνόδων Κορυφής για την Ειρήνη, η πηγή ενέργειας για τις μεγάλες ομιλίες, το γράσο πίσω από τις τεράστιες αποφάσεις που αλλάζουν τον κόσμο. Ακόμη και η παράδοση της μετάβασης από έναν πρόεδρο στον διάδοχό του, θέλει τον πρώην και τον νυν να πίνουν μία κούπα καφέ πριν από την ορκωμοσία, επισημαίνει ο Βάις.

Ούτε οι προτιμήσεις όμως του προεδρικού ζεύγους ούτε καν η προέλευση του καφέ που σερβίρεται στον Λευκό Οίκο δεν κοινοποιούνται. Οποιαδήποτε σχετική ερώτηση σκοντάφτει πάνω στο απόρρητο για την «ασφάλεια του ανεφοδιασμού τροφίμων του Λευκού Οίκου». Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, ο Βάις απευθύνθηκε ακόμη και σε αγροτικές επιχειρήσεις στο Πουέρτο Ρίκο και τη Χαβάη. Το μυστήριο όμως παραμένει άλυτο…