Να ρυθμίσουν το φαινόμενο του γυμνισμού – μια συνήθεια που συχνά φεύγει εκτός ελέγχου στη γεμάτη φυσιολάτρες καλοκαιρινή Βαυαρία – επιχειρούν οι αρχές του Μονάχου, οι οποίες πριν από λίγες ημέρες ενέκριναν ένα νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει έξι σημεία της πόλης στα οποία επιτρέπεται στους πολίτες να κυκλοφορούν γυμνοί.

Ο Δήμος του Μονάχου ουσιαστικά έσπευσε να καλύψει ένα νομοθετικό κενό το οποίο δημιουργήθηκε επειδή η σχετική αρμοδιότητα για την απαγόρευση του γυμνισμού αφαιρέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της Βαυαρίας στο τέλος του 2013 και de facto οι γυμνιστές θα μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθεροι στα πάρκα και στις ακτές του ποταμού Ισαρ που διασχίζει την πόλη.

Μετά από πολλές συζητήσεις και συνεδριάσεις ο Δήμος του Μονάχου έκρινε πως ο μόνος τρόπος να ελέγξουν τον γυμνισμό ήταν να τον θεωρήσουν μεν νόμιμη πράξη αλλά να ορίσουν αυστηρά τους χώρους όπου θα επιτρέπεται.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα έξι μέρη όπου ο γυμνισμός επιτρέπεται στο Μόναχο βρίσκονται σε κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία της βαυαρικής πρωτεύουσας. Ενα από αυτά εντοπίζεται στον περίφημο Αγγλικό Κήπο, που αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα του Μονάχου. Τέσσερα άλλα είναι σε συγκεκριμένες ακτές του ποταμού Ισαρ, ενώ το έκτο βρίσκεται πολύ κοντά στο φημισμένο μουσείο τέχνης Haus der Kunst στα νότια του Αγγλικού Κήπου.

Η υιοθέτηση ενός νομοθετικού πλαισίου για τον γυμνισμό στο Μόναχο υπήρξε και πεδίο πολιτικής διαμάχης καθώς πολλοί έσπευσαν να αποδώσουν την πρωτοβουλία στην κεντροαριστερή ατζέντα του δημάρχου Ντίτερ Ράιτερ του SPD, ο οποίος εξελέγη τον Μάρτιο.

Εκπρόσωπος της συντηρητικής παράταξης διατύπωσε σοβαρές επιφυλάξεις για το μέτρο. Προειδοποίησε δε ότι θα υπάρξουν πολλοί διαπληκτισμοί ανάμεσα στους πολίτες και τους γυμνιστές καθώς τα σημεία είναι «πολύ κεντρικά».