Η αλήθεια είναι ότι σήμερα είχα σκοπό να ασχοληθώ με Metallica. Αλλά το 2017 συνεχίζει την… παράδοση του 2016, όσον αφορά τους θανάτους μεγάλων καλλιτεχνών. Και φυσικά δεν μπορεί να σε αφήσει αδιάφορο ο θάνατος ενός εκ των ανθρώπων που έπλασαν το rock ‘n’ roll, του Chuck Berry – ο οποίος «αποχώρησε» σε ηλικία 90 ετών.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα κονταροχτυπηθούν για το αν ο βασιλιάς είναι ο Ελβις ή ο Chuck Berry. Ο John Lennon πάντως είχε πει ότι «αν θα ήθελες να δώσεις άλλο όνομα στο rock ‘n’ roll, θα μπορούσες να το αποκαλέσεις «Chuck Berry»». Και δεν ήταν ο μόνος που το πίστευε αυτό.

Η επιρροή του Berry ήταν τεράστια. Πολλοί είναι αυτοί που εμπνεύστηκαν από αυτόν: Beatles, Rolling Stones, Beach Boys, Bruce Springsteen, Rod Stewart, Prince – και η λίστα πάει και πάει. Και φτάνει σε AC/DC, Guns ‘N’ Roses, Kiss, Motley Crue, Motorhead, Judas Priest, Rush, καθώς και καλλιτέχνες που ανήκουν στη βαριά πλευρά του φάσματος του ροκ αλλά και του μέταλ· οι επιρροές του Chuck Berry δεν έχουν όρια.

Ολα άρχισαν στις 18 Οκτωβρίου του 1926, οπότε και γεννήθηκε. Η «έκρηξη» όμως ήρθε όταν γνώρισε τον Muddy Waters το Σικάγο το 1955, ο οποίος τον παρέπεμψε σε μια συγκεκριμένη δισκογραφική, την Chess Records. Το 1956 έρχεται το «Roll over Beethoven» που έφτασε στο Νο. 29 στα charts των ΗΠΑ και αργότερα ακολουθούν οι επιτυχίες «School Days», «Rock and Roll Music», «Sweet Little Sixteen» και το εμβληματικό πλέον «Johnny B. Goode».

Το τελευταίο είναι και το μοναδικό ροκ κομμάτι που συμπεριέλαβε η NASA στη μουσική που έγραψε στον χρυσό δίσκο που έβαλε στα Voyager I και ΙΙ και τα οποία εκτόξευσε το 1977. Τώρα βέβαια κατά πόσο και πότε θα ακούσουν εξωγήινοι πολιτισμοί το δίσκο αυτό, δεν το ξέρω. Αρκετά ούφο έχουμε και επί γης…

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι είναι από τους πρώτους που εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame το 1986 και βραβεύτηκε με Grammy το 1984 για τη συνολική προσφορά του στη μουσική. Παρά τον θάνατό του, η οικογένεια του Chuck Berry θα κυκλοφορήσει κανονικά τον δίσκο που είχε ετοιμάσει με τίτλο «Chuck» – το πρώτο άλμπουμ του μετά από 38 χρόνια. Και μάλιστα τον είχε αφιερώσει στη επί 68 χρόνια σύζυγό του, Themetta Berry.

Θα μπορούσα να βάλω ένα από τα κλασικά ασπρόμαυρα βιντεάκια που κυκλοφορούν, αλλά προτιμώ αυτό που τραγουδάει το «Johnny B. Goode» μαζί με τον Springsteen και την E Street Band ζωντανά, το 1995. Δείτε τον θαυμασμό στα μάτια του Bruce – τα λέει όλα…