Το 2016 ξεκίνησε όπως τελείωσε το 2015 – με την απώλεια ακόμη ενός μεγάλου.

Τελικά είναι σουρρεαλιστικό να ξυπνάς σ’ έναν κόσμο στον οποίο δεν ζει το πιο υπέροχα σουρεαλιστικό πλάσμα του. Ο David Robert Jones, ο Ζiggy Stardust, o Λεπτός Λευκός Δούκας, o David Bowie, δεν είναι πια εδώ. Είναι εκεί στο απέραντο τίποτα που περιέχει τα πάντα. Και τώρα έχει έναν ακόμη θρύλο που τόσο θα λείψει από αυτή τη Γη («Planet Earth is blue, and there’s nothing I can do»).

Τώρα πλέον όλοι βλέπουν με διαφορετική ματιά το τελευταίο (όπως αποδείχθηκε) άλμπουμ του, το «Blackstar», που κυκλοφόρησε ανήμερα των 69ων γενεθλίων του, στις 8 Γενάρη.

Η ζωή του ήταν Τέχνη. Ο θάνατός του κι αυτός Τέχνη. Το επιβεβαίωσε επίσημα  (μέσω facebook) κι ο παραγωγός του «Blackstar», Τόνι Βισκόντι. Και κάτι ακόμη: «Εφτιαξε το «Blackstar» για εμάς, ως ένα δώρο αποχαιρετισμού»… Προγραμματισμένο για το τελευταίο του αντίο.

Ερμηνεύστε διαφορετικά τώρα όλο το άλμπουμ, κυρίες και κύριοι. Κάθε στίχο, κάθε στροφή, κάθε νότα, κάθε εικόνα που δημιουργεί αυτός ο δίσκος στο μυαλό σας, κάθε συναίσθημα που σας ξυπνούν τα βίντεό του. Επανανακαλύψτε το αποχαιρετιστήριο δώρο του – κι όλο το έργο αυτού του υπέροχου εξωγήινου που έμεινε για 69 χρόνια σ’ αυτόν τον πλανήτη.

Οσο για το μετά; Το έχει ήδη πει ο ίδιος. «I don’t know where I’m going from here, but I promise it won’t be boring»…