Να συνεχίσω στο προηγούμενο χαμηλό mood ή να αλλάξω τελείως ρότα; Ιδού η απορία.

Κατόπιν πολύωρης και ώριμης σκέψης (κορώνα ή γράμματα; ώχου, όλο διλήμματα και δύσκολες αποφάσεις) κατέληξα στους Καναδούς. Ναι, πάλι έχει κάτι για βροχή κι ας μη βρέχει τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Οι Billy Talent δεν ξεκίνησαν μ’ αυτό το όνομα.  Αρχικά (δηλαδή 1996 με 1999) λέγονταν Pezz αλλά όταν παρουσιάστηκε νομικό πρόβλημα με μια άλλη μπάντα εξ Αμερικής με το ίδιο όνομα – η οποία τελικά είχε νομικά κατοχυρωμένο το όνομα από το 1989 – αναγκάστηκαν να το αλλάξουν σε Billy Talent. Θα περίμενε κάποιος ότι τα παιδιά από το Τορόντο θα έχουν κάποιον με το όνομά αυτό στη σύνθεσή τους. Και πολύς κόσμος πίστευε (και πιστεύει ακόμη) ότι ο φρόντμαν ονομάζεται Μπίλι Τάλεντ – το όνομά του όμως είναι Μπεν Κοβάλεβιτς. Ωστόσο, το όνομα προέρχεται από έναν «χάρτινο» κιθαρίστα και συγκεκριμένα από ένα βιβλίο του Μάικλ Τέρνερ, ενός καναδού μουσικού, ποιητή, εκδότη κ.λπ. κ.λπ.

Με δεκάξι χρόνια καριέρας στην πλάτη τους ως Billy Talent και κοντά έξι χρόνια ως Pezz, οι Καναδοί έχουν κατασταλάξει στον δικό τους πανκ (κατά κύριο λόγο) ήχο, με δυνατά κομμάτια και ευχάριστο ρυθμό. Μην ξεχνάμε τα ιδιαίτερα φωνητικά του Κοβάλεβιτς, που μπορεί να ξενίσουν κάποιους ή απλά να τους κάνουν να κολλήσουν.

Το ίδιο ισχύει και για το «Rusted from the rain», από τον τρίτο δίσκο τους με τίτλο «Billy Talent III» – στον αμέσως επόμενο αποφάσισαν να βάλουν κανονικό όνομα κι όχι λατινικούς αριθμούς – ο οποίος μάλιστα πήρε βραβείο Juno (καναδικά βραβεία) ως ο καλύτερος δίσκος του 2010.

Το «Rusted from the rain» δεν είναι ένα χαρούμενο τραγούδι, μιας και σύμφωνα με τον ίδιο τον Κοβάλεβιτς μιλάει για τη διάλυση ενός γάμου. Φυσικά θα μπορούσε και να μιλάει για μια σχέση. Με στίχο βαρύ και περιγραφικό, χτυπάει ευαίσθητες χορδές – τουλάχιστον σε όποιον έχει να θυμάται κάτι – χωρίς βέβαια να είναι καψουροτράγουδο, απέχει πολύ απ’ αυτό. Πάντως, παρά την όλη μαυρίλα, το βίντεο είναι ελπιδοφόρο, αξίζει τον χρόνο που θα του δώσετε. Και κάθε άλλη φορά που θα ξαναπαίξει…