Ναι, ναι, ξέρω. Διαβάζοντας κάποιος τον τίτλο και μετά βλέποντας τη φωτογραφία θα πει «τι λες μωρέ; Αυτοί φοράνε χειμωνιάτικα!». Και φυσικά δεν θά ‘χει άδικο, είναι προφανές… Αλλά αυτό εννοώ, είναι στο μυαλό τους όλο αυτό. Θα γίνει εύκολα κατανοητό μόλις ακούσετε το τραγούδι.

Το περίεργο όνομα της μπάντας προήλθε από το βραχύβιο κινηματογραφικό πρότζεκτ του τραγουδιστή τους Εζρα Κένιγκ, ο οποίος επηρεασμένος από μια ταινία με βαμπίρ των 80s («The lost boys») ήθελε να φτιάξει κάτι αντίστοιχο αλλά σε φορμάτ μικρού μήκους. Οταν όμως λέμε βραχύβιο, το εννοούμε: η προσπάθεια δεν κράτησε παραπάνω από 2 μέρες…

Τελικά, ο τίτλος της (σχεδόν) ταινίας του κατέληξε στο συγκρότημα που είχε με άλλους τρεις συμφοιτητές του στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και συνώνυμος ήταν και ο πρώτος δίσκος τους (2008), την παραγωγή του οποίου έκαναν μόνοι τους ενώ παράλληλα είχαν και full-time δουλειές – προκομένα παιδιά.

Το Διαδίκτυο σε πολύ μεγάλο βαθμό ήταν αυτό που συνέβαλε στο να γίνουν ιδιαίτερα γνωστοί (ΗΠΑ και UK εννοώ, γιατί εδώ…) πριν καν βγάλουν τον πρώτο τους δίσκο. Εκαναν περιοδείες και ένα τραγούδι τους, το «Cape Cod Kwassa Kwassa» μπήκε στη λίστα του περιοδικού «Rolling Stone» με τα 100 καλύτερα τραγούδια του 2007 στη 67η θέση.

Η ηχογράφηση του «Vampire Weekend» έγινε σε διάφορα μέρη: σε ένα υπόγειο, σε έναν στάβλο, στα διαμέρισματα δύο μελών του συγκροτήματος και σε στούντιο. Ομως το τελικό «προϊόν» ήταν τέτοιο που μέχρι και το «Time» ασχολήθηκε μαζί τους (5ο καλύτερο άλμπουμ του 2008 σύμφωνα με το περιοδικο).

Το «A-Punk» είναι το δεύτερο σινγκλ του δίσκου, το οποίο μάλιστατο 2013 έγινε το πρώτο σινγκλ των Vampire Weekend. Είναι το τραγούδι με το οποίο έκαναν και το τηλεοπτικό ντεμπούτο τους, στο σόου του Ντέιβιντ Λέτερμαν. Το δε βίντεο είναι κινηματογραφημένο με στοπ-καρέ και μεταφέρει την ελαφρο-νευρική ενέργεια του τραγουδιού, μιας και είναι ανάλαφρα χοροπηδάδικο (ευτυχώς, γιατί κάνει και κάμποση ζέστη, μην το παρατραβήξουμε).