O Βόλος, μια από τις νεώτερες πόλεις της ελληνικής επικράτειας, έχει ιδιαίτερη παράδοση θερμής φιλοξενίας.

Έχει το προνόμιο να συνδυάζει τον δυναμισμό της αστικής ανάπτυξης με ένα φυσικό περιβάλλον ασύγκριτης ομορφιάς. Χτισμένος στους πρόποδες του κατάφυτου Πηλίου, με προμετωπίδα τον απάνεμο Παγασητικό, διαθέτει τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης και ολοένα αναπτυσσόμενης πόλης, παράλληλα με τα πλεονεκτήματα ενός ελκυστικού τουριστικού προορισμού.

Η θάλασσα των Αργοναυτών και το βουνό των Κενταύρων, η «Αργώ» του Ιάσονα και το τρενάκι του Ντε Κίρικο, τα νεοκλασικά κτίρια, το Αρχαιολογικό Μουσείο και η βιομηχανική κληρονομιά. Η πολιτιστική παράδοση και η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία σε μια δημιουργική σύζευξη που συνθέτουν μια πολύμορφη και πολυδύναμη εικόνα. Αυτή την εικόνα που αντανακλά τη φυσιογνωμία του Βόλου. Την πόλη με τα πολλά πρόσωπα. Ο Βόλος υπήρξε μια πόλη του μεγάλου λιμανιού και του σιδηροδρόμου, της αστικής τάξης και της εργατιάς, των κοινωνικών αγώνων και της ανάπτυξης, της συντήρησης και της ανατροπής. Η οικονομική ακμή, οι υποδομές, το γεωγραφικό πλεονέκτημα, η διακίνηση και η εγκατάσταση στην πόλη δημιουργικών ανθρώπων του πνεύματος, της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, συνέτειναν στη συγκρότηση μιας δραστήριας, πολυσυλλεκτικής και πολύμορφης τοπικής κοινωνίας.

Σήμερα ο Βόλος, η Ολυμπιακή πόλη, η πόλη των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, με σταθερό βηματισμό μεταμορφώνεται σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, με ιδιαίτερη ταυτότητα και προσανατολισμούς. Αυτό είναι άλλωστε και το όραμά μας: ο Βόλος να αξιοποιήσει την πλούσια επιχειρηματική παράδοσή του, το σημαντικό απόθεμα ιστορίας και πολιτισμού που τον χαρακτηρίζει, τα ιδιαίτερα φυσικά πλεονεκτήματά του και το ικανό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει.

Αυτή τη γοητευτική ποικιλία, αυτή την απροσδόκητη διαφορετικότητα, αυτή τη συνεχή εναλλαγή στο τοπίο, στον πολιτισμό, στους ανθρώπους, μπορεί και σήμερα να αναζητήσει και να βρει ο επισκέπτης της πόλης.

Ο Βόλος παραμένει μια σταθερή αξία για τους λάτρεις της ομορφιάς, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της ποιότητας.

Και σας περιμένει να τον γνωρίσετε.

● Ο Αλέκος Βούλγαρης είναι δήμαρχος Βόλου.