Με στόχο να εισαγάγουν ακόμη περισσότερο στο κλίμα των εξετάσεων τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην επικείμενη ειδική γραπτή του Τεστ Δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ και να τους βοηθήσουν στην επιτυχή εξέταση διαπραγμάτευσή του, οι «Προσλήψεις στο Δημόσιο» σε συνεργασία με το ΚΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ δημοσιεύουν σε τακτικά χρονικά διαστήματα τις πλήρεις λύσεις επίλεκτων θεμάτων.


ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ

1. Αφού διαβάσετε το κείμενο που ακολουθεί, να απαντήσετε- με τη σειρά- στις ερωτήσεις που ακολουθούν: Η Γη κάθε άλλο παρά «ανάδελφη» είναι, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές οι οποίοι θεωρούν ότι στον γαλαξία μας υπάρχουν πολλοί πλανήτες όμοιοι με τον δικό μας. Έρευνα που διεξήγαγε η ΝΑSΑ στα άστρα του γαλαξία μας με μέγεθος ανάλογο του Ηλίου οδηγήθηκε στην άποψη ότι γύρω από αυτά υπάρχει πιθανότητα από 20% ως 60% να έχουν δημιουργηθεί πλανήτες με μορφολογία και περιβαλλοντολογικές συνθήκες παρόμοιες με της Γης. Το σημαντικότερο είναι ότι οι πλανήτες αυτοί είναι εξαιρετικά πιθανό να φιλοξενούν κάποια μορφή ζωής. Οι επιστήμονες έχουν στρέψει τηλεσκόπια σε άστρα που μοιάζουν με τον Ήλιο, αναζητώντας βραχώδεις πλανήτες που να βρίσκονται στην ιδανική απόσταση από το άστρο τους. Την απόσταση δηλαδή που θα τους επιτρέπει να έχουν θερμοκρασία κατάλληλη για την παρουσία νερού σε υγρή μορφή. Η νέα έρευνα ανακοινώθηκε λίγα μόλις 24ωρα μετά την ανακάλυψη ενός ηλιακού συστήματος που μοιάζει με το δικό μας σε απόσταση πέντε χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη. Το μητρικό άστρο του νεοανακαλυφθέντος συστήματος είναι κατά 50% μικρότερο από τον Ήλιο και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί δύο μεγάλοι πλανήτες αερίου να κινούνται γύρω από αυτό.

«ΤΟ ΒΗΜΑ»,19/2/2008 1.1.Ποιο είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η έρευνα;

a. Υπάρχουν πολλοί πλανήτες στον γαλαξία μας όμοιοι με τον δικό μας.

b. Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες εξωγήινης ζωής στον γαλαξία μας.

c. Η απόσταση των πλανητών από τον Ήλιο τους, αιτία για την ύπαρξη ζωής. d. Η ανακάλυψη μακρινού ηλιακού συστήματος αυξάνει τις πιθανότητες εξωγήινης ζωής.

e. Η ΝΑSΑ ελπίζει να εντοπίσει μορφές ζωής σε πλανήτες του Γαλαξία μας. 1.2. Το δεδομένο που οδήγησε τους επιστήμονες στο παραπάνω συμπέρασμα είναι ότι:

a. Έχουν εντοπιστεί δύο μεγάλοι πλανήτες αερίου να κινούνται γύρω από ένα μητρικό άστρο 50% μικρότερο από τον Ήλιο.

b. Ανακαλύφθηκε ένα ηλιακό σύστημα που μοιάζει με το δικό μας, σε απόσταση πέντε χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη.

c. Η βάσιμη πεποίθηση των επιστημόνων της ΝΑSΑ ότι στον γαλαξία μας υπάρχουν πολλοί πλανήτες όμοιοι με τον δικό μας.

d. Οι επιστήμονες έχουν στρέψει τηλεσκόπια σε άστρα που μοιάζουν με τον Ήλιο, αναζητώντας βραχώδεις πλανήτες που να βρίσκονται στην ιδανική απόσταση από το άστρο τους.

e. Το συμπέρασμα των επιστημόνων δεν επιβεβαιώνεται από καμιά παρα1.3. τήρηση.

Με ποιο είδος συλλογισμού κατέληξαν στο συμπέρασμά τους οι επιστήμονες της ΝΑSΑ;

a. Παραγωγικό b. Αναλογικό c. Αιτιακό d. Επαγωγικό e. Υποθετικό 2. Ποια ή ποιες από τις παρακάτω επιλογές αποτελούν επιχειρήματα;

a. Από την Ουάσιγκτον έως τη Βαρσοβία, τα κέντρα των αποφάσεων λαμβάνουν τώρα υπόψη τις ενέργειες χωρών που μέχρι πρόσφατα είχαν μικρή επιρροή.

b. Στην Ευρώπη, η ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας έχει δημιουργήσει νέα κίνητρα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς τα κράτη συνειδητοποιούν τη σημασία της ιεραρχίας σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

c. Επιπλέον, η προσπάθεια της Ευρώπης να συσπειρώσει 27 χωριστά έθνη βρίσκει μιμητές σε όλον τον πλανήτη, από την Ασία έως την Αφρική, καθώς οι χώρες πειραματίζονται με νέες μεθόδους ενίσχυσης της επιρροής τους. d. Η παγκοσμιοποίηση έχει ωθήσει την πολιτική «σε έναν κόσμο ηπείρων», δήλωσε ο Ρόμπερτ Κούπερ, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

e. Για να επιβιώσει, η Ευρώπη πρέπει να λειτουργήσει περισσότερο σαν ήπειρος.

«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»,25/1/2008 3.Ποια από τις παρακάτω επιλογές αποτελεί το συμπέρασμα του συγγραφέα;

Σήμερα η έννοια του διεθνούς δικαίου δεν είναι ούτε απόλυτη ούτε αντικειμενική. Έντονη συζήτηση γίνεται αυτές τις μέρες για την ύπαρξη ή την ανυπαρξία διεθνούς νομιμότητας στην αποστολή ευρωπαϊκής διοικητικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο και πολύ περισσότερο, στην αναγνώριση της κυοφορούμενης ανεξαρτητοποίησής του. Ιδιαίτερα αμφισβητήσιμη είναι και η ηθική νομιμοποίηση του δόγματος του «προληπτικού πολέμου». Τα παραδείγματα αυτά δείχνουν με δραματικό τρόπο τη σχετικότητα των ορίων στην ερμηνεία του διεθνούς δικαίου και τη σύγκρουση μεταξύ ισχύος και δικαίου. Τα παραπάνω δεν πρέπει βέβαια να εκληφθούν ως επιχειρήματα κατά της συμβολής του Διεθνούς Δικαίου στον εκπολιτισμό της ανθρωπότητας. Η σημασία του στην εξέλιξη αλλά και τη σημερινή πραγματικότητα των διεθνών σχέσεων είναι καθοριστική. Η χώρα μας μάλιστα το έχει καταστήσει βασικό πυλώνα της εξωτερικής της πολιτικής, όσον αφορά τις σχέσεις με τους γείτονές μας.

a. Σήμερα η έννοια του διεθνούς δικαίου δεν είναι ούτε απόλυτη ούτε αντικειμενική.

b. Ιδιαίτερα αμφισβητήσιμη είναι και η ηθική νομιμοποίηση του δόγματος του «προληπτικού πολέμου».

c. Τα παραπάνω δεν πρέπει βέβαια να εκληφθούν ως επιχειρήματα κατά της συμβολής του Διεθνούς Δικαίου στον εκπολιτισμό της ανθρωπότητας.

d. Η σημασία του (του Διεθνούς Δικαίου) στην εξέλιξη αλλά και τη σημερινή πραγματικότητα των διεθνών σχέσεων είναι καθοριστική.

e. Η χώρα μας μάλιστα το έχει καταστήσει βασικό πυλώνα της εξωτερικής της πολιτικής, όσον αφορά τις σχέσεις με τους γείτονές μας.

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ Γ ΛΩΣΣΑΣ

1.Ποια ή ποιες από τις παρακάτω λέξεις ή φράσεις του κειμένου έχουν μεταφορική σημασία;

Η βιομηχανία φαίνεται να έχει αποκτήσει νέα δυναμική με τη βελτίωση του πολιτικού και πολιτιστικού κλίματος γύρω από τα βιντεοπαιχνίδια. Η εν λόγω αγορά βρέθηκε στο στόχαστρο επικρίσεων, όταν σκηνές περιεχόμενου για ενηλίκους αποκαλύφθηκαν κρυμμένες στον κώδικα του παιχνιδιού Grand Τheft Αuto, το οποίο ήδη είχε κατηγορηθεί για βίαιο περιεχόμενο.

a. δυναμική b. κλίματος c. στόχαστρο d. σκηνές e. περιεχόμενο 2.Ποια ή ποιες από τις παρακάτω προτάσεις περιέχουν λέξεις ή φράσεις με μεταφορική σημασία;

a. Κόπωση στα στεγαστικά b. Σωσίβιο στις αγορές από το deal Μicrosoft-Υahoo c. Καταργούνται 335 φόροι υπέρ τρίτων d. Τεστ αντοχής για τις μετοχές e. Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν παραδίδουν τα όπλα 3.Ποια ή ποιες από τις παρακάτω προτάσεις περιέχουν λέξεις ή φράσεις με μεταφορική σημασία;

a. Υψηλοί τόνοι στη Βουλή b. Στο αρχείο οι καταγγελίες c. Νέα σελίδα για την Εκκλησία d. Χαλάει ο καιρός e. Ο Σαρκοζί απαντά με μήνυση ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ

1.Ποια από τις παρακάτω επιλογές θεωρείτε ότι αποτελεί σωστό συλλαβισμό της λέξης;

a. Εν-στι-κτώ-δης b. Ε-νστι-κτώ-δης c. Εν-στικ-τώ-δης d. Ε-νστικ-τώ-δης 2. Ποια ή ποιες από τις παρακάτω επιλογές είναι αόριστο/ αόριστα άρθρα; Ο Ραδιοεντοπιστής, ή το γνωστότερο με το διεθνές όνομα Ραντάρ, που προέρχεται από σύντμηση των αγγλικών λέξεων «RΑdio Detection Αnd Ranging», αποτελεί ένα βασικό ηλεκτρονικό σύστημα ηλεκτρομαγνητικού εντοπισμού και παρακολούθησης ακίνητων και κινητών στόχων.

a. Ο Ραδιοεντοπιστής b. το γνωστότερο c. το διεθνές d. των αγγλικών e. ένα βασικό 3.Ποια ή ποιες από τις παρακάτω λέξεις του κειμένου περιέχει/ περιέχουν γραμματικό λάθος;

«Ποιός κυβερνά αυτόν τον τόπο;» είχε διερωτηθεί το 1963 ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής. «Ποιος κυβερνά αυτόν τον πλανήτη;» πρέπει να αναρωτηθούν τώρα οι σύγχρονοι πολιτικοί. Η δύναμη των κυβερνήσεων ωχρειά μπροστά στην οικονομική ισχύς των μεγάλων πολυεθνικών.

a. Ποιός b. αείμνηστος c. Ποιος d. ωχρειά e. ισχύς ΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ

1. Η φράση κεραυνός εν αιθρία χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει:

a. Τη δύναμη της φύσης b. Την απρόβλεπτη εξέλιξη c. Τον ξαφνικό θυμό d. Την απρόσμενη επίσκεψη e. Την αιφνίδια αλλαγή διάθεσης 2.Η φράση εκ του σύνεγγυς σημαίνει: a. Από πολύ κοντά b. Αμέσως c. Χωρίς καθυστέρηση d. Κατά πρόσωπο e. Εξ αίματος 3.Χρησιμοποιούμε τη φράση παίζω εν ου παικτοίς, όταν θέλουμε να πούμε ότι:

a. Δεν πρέπει να είμαστε επιπόλαιοι με θέματα που απαιτούν σοβαρότητα b. Δεν έχει νόημα να επιδιώκουμε στόχους που δεν πρόκειται να πετύχουμε c. Δεν πρέπει δίνουμε μάχες οι οποίες φαίνεται να έχουν χαθεί εκ των προτέρων d. Το στοιχείο που διαφοροποιεί τους ενήλικες από τα παιδιά, είναι η σοβαρότητα e. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα σαν να είναι παιχνίδι 4.Η φράση κατ΄ επίφασιν σημαίνει: a. Επιπόλαια b. Αποφασιστικά c. Φαινομενικά d. Αναντίρρητα e. Βεβαίως 5.Η φράση Κύριος οίδε σημαίνει: a. Ας τον συγχωρήσει ο Θεός b. Ποιος ξέρει c. Πιθανόν d. Θα τον λυπηθεί ο Θεός e. Είναι απολύτως αληθές 6.Η φράση μέχρις εσχάτων σημαίνει: a. Αλύπητα b. Ως το τέλος c. Στα άκρα d. Ατιμωτικά e. Ανενδοίαστα ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ

Τοποθετήστε τις περιόδους που ακολουθούν στη σειρά που θεωρείτε σωστή,ώστε να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη νοηματικά παράγραφο.Καταγράψτε την απάντησή σας στον πίνακα που ακολουθεί,αντιστοιχίζοντας με το σύμβολο Χ το γράμμα κάθε παραγράφου (a, b, c, d,) με τον αύξοντα αριθμό που θεωρείτε σωστό.

a. Αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να το αποδεχτούμε αυτό, μάλλον έχουμε γίνει περισσότερο φιλελεύθεροι και λιγότερο δημοκράτες.

b. Πολύ περισσότερο είναι μια υπενθύμιση ότι ζούμε σε μια κοινωνία που παραμένει, ακόμη, κοινωνία της εργασίας και των υποκειμένων της εργασίας.

c. Η απεργία δεν είναι απλώς μια μορφή συλλογικής δράσης ή ένα από τα θεσπισμένα κοινωνικά δικαιώματα.

d. Η υπενθύμιση ότι ο κόσμος δεν είναι τα ποπ βιντεοκλίπ των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ή τα διαφημιστικά των τραπεζών, ότι περιέχει οχλήσεις και σκληρότητες, πάθη και υψηλούς τόνους: ότι όπως η παραγωγή, έτσι και η διακοπή της παραγωγής, όπως η οικονομική ρουτίνα, έτσι και το σπάσιμό της, περικλείουν εξαναγκασμούς και στερήσεις.

1 2 3 4 a b c d