Η ιστορία της γούνας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/02/2008 07:00 |
Το θερμόμετρο στο «παγωμένο» από το 1998 τοπίο της αγοράς γούνας ανέβασαν οι Ρωσίδες που έρχονται με πούλμαν στην πόλη και κυρίως στο Κέντρο Γούνας της Χλόης ΕΔΗΚΑ (Εκθετήριο, Δημοπρατήριο Καστοριάς) που καλύπτει 24.000 τ.μ. (ανοιχτό κάθε μέρα από 10.00-16.00 ή και τις 20.00).

Το πότε και πώς ξεκίνησε η ιστορία της γούνας στην Καστοριά δεν έχει αποδειχθεί με βεβαιότητα: Άλλοι λένε ότι ήταν γνωστή από την αρχαιότητα, άλλοι πως οι Καστοριανοί διδάχθηκαν την τέχνη από τους γουναράδες της Οχρίδας ή τους Ισπανοεβραίους, αλλά η εκδοχή που κερδίζει έδαφος είναι ότι την επεξεργασία της γούνας τη διδάχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη κατά τον 10ο με 14ο αιώνα.

Οι Καστοριανοί στις αρχές του 17ου αιώνα δημιούργησαν μεγάλους εμπορικούς οίκους σε πόλεις της Ευρώπης και κυρίως στην Κωνσταντινούπολη. Το εμπόριο και η επεξεργασία των γουναρικών συνεχίστηκε και τους επόμενους αιώνες, οι γουναράδες πλούτισαν και έφτιαξαν τα μεγάλα τους αρχοντικά, στον πρώτο όροφο των οποίων λειτουργούσαν και τα γουναράδικα με μορφή οικοτεχνίας. Παράλληλα, ταξίδευαν σε όλον τον κόσμο και δημιούργησαν παροικίες.

Η χρυσή εποχή ήταν η δεκαετία του ΄70, όταν λειτουργούσαν 6.000

μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις στην περιοχή απασχολώντας 15.000 εργάτες. Τότε οι Καστοριανοί είχαν το δεύτερο υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο. Το πρώτο χτύπημα ήρθε το ΄80 με το κραχ των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη και τον Αύγουστο του ΄98 ήρθε το δεύτερο πλήγμα, όταν υποτιμήθηκε το ρώσικο ρούβλι. Στην πτώση συνετέλεσαν και τα οικολογικά κινήματα που στρέφονταν εναντίον της γούνας, καθώς και η άνοδος της κινεζικής αγοράς. Σήμερα η αγορά προσπαθεί να ισορροπήσει αν και ο κλάδος έχει συρρικνωθεί: λειτουργούν 20 μεγάλες, 100 μεσαίες και περίπου 480 μικρές επιχειρήσεις στον Νομό.

όλες οι τελευταίες ειδήσεις