Πίστες που ελίσσονται ανάμεσα σε χιονισμένα ελατοδάση στην Πίνδο, το Μαίναλο, τα Πιέρια όρη, το Φαλακρό, αναβατήρες με θέα καλύτερη και από αυτή που απολαμβάνει κανείς από το παράθυρο ενός αεροπλάνου σε τοπία μοναδικά, είναι αυτά που προσφέρουν 17 κέντρα χιονοδρομίας σε μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα.

Το ταξίδι έχει έναν κοινό παρονομαστή: την ομορφιά της φύσης που τα αγκαλιάζει.

Η περιήγησή τους για τους Έλληνες είναι περισσότερο μια ευκαιρία για απόδραση σε λευκό φόντο με χιονάνθρωπους και χιονοπόλεμο παρά δραστηριότητα με χιονοκαταβάσεις σε πολύχρωμα σηματοδοτημένες πίστες. Ας είναι κι έτσι. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι ακόμα και στα ονομαστά κέντρα χιονοδρομίας στην Ελβετία πιο κερδοφόρα είναι η μεταφορά απλών επισκεπτών σε μεγάλο υψόμετρο με τελεφερίκ παρά η χρήση πίστας από τους σκιέρ!

Εσείς πάντως δεν έχετε παρά να κάνετε ένα… σλάλομ στα 17 χιονοδρομικά που παρουσιάζονται στο ένθετο το οποίο κρατάτε στα χέρια σας και να επιλέξετε τον επόμενο προορισμό.


Tα πολυτελή τζιπ βγάζουν αυτοδύναμη κυβέρνηση στην Αράχοβα, ενώ τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα Αθηναίοι, κοσμικοί και μη, περιδιαβαίνουν στα στενά της χαζεύοντας τις βιτρίνες στα καταστήματα του μονίμως μποτιλιαρισμένου κεντρικού της δρόμου. Λίγα χιλιόμετρα μακριά, στο Λιβάδι οι υπερπολυτελείς βίλες φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Ποιος στοιχηματίζει πως όλα αυτά θα ήταν το ίδιο αν δεν υπήρχε το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, το οποίο για τους περισσότερους λάτρεις του σκι είναι το καλύτερο στην Ελλάδα;

Φέτος τόσο το βουνό όσο και το χιονοδρομικό εμφανίζουν ένα καινούργιο πρόσωπο και, όπως λένε οι άνθρωποι του κέντρου, τα έργα που πραγματοποιήθηκαν «έκαναν αγνώριστο τον Παρνασσό». Μεταξύ άλλων προστέθηκε νέο σημείο πώλησης καρτών σε κεντρικό σημείο της Αράχοβας, καθώς και η δυνατότητα προαγοράς καρτών ανοικτής ημερομηνίας (μαγνητική κάρτα που εξασφαλίζει γρήγορη και εύκολη είσοδο) με τη χρήση πιστωτικής κάρτας. Επίσης, ανακαινίστηκε το κτίριο στη Φτερόλακκα και επαναλειτουργεί το εστιατόριο, ενώ δημιουργήθηκαν χιονοπαγίδες και χιονοδιάδρομοι ώστε να είναι εφικτή η λειτουργία του κέντρου με λίγο χιόνι.

Το χιονοδρομικό απλώνεται σε υψόμετρο 1.640 έως 2.260, στις τοποθεσίες Κελάρια και Φτερόλακα. Διαθέτει 18 πίστες, 8 χιονοδρομικές διαδρομές, 2 κύριους δρόμους επικοινωνίας με τους κάτω σταθμούς, 7 συνδετικά μονοπάτια, 3 μίνι πίστες αρχαρίων με baby lift (από τα οποία τα δύο λειτουργούν δωρεάν) και έναν κυλιόμενο διάδρομο για παιχνίδι με έλκηθρα (κάτι σαν τσουλήθρα με έλκηθρα). Για τους δεινούς σκιέρ υπάρχουν και αρκετές- εκτός πίστας- «μαύρες» διαδρομές, με απάτητο χιόνι.

Τη μεταφορά των σκιέρ στις πίστες αναλαμβάνουν 13 αναβατήρες: έξι εναέριοι, έξι συρόμενοι και μία τετραθέσια τηλεκαμπίνα (η «Αφροδίτη» στα Κελάρια). Στις θέσεις Κελάρια 1750 και Φτερόλακκα θα βρείτε δύο καταστήματα χιονοδρομικού εξοπλισμού. Η ενοικίαση σετ σκι για αρχάριους είναι 15 ευρώ το άτομο και για έμπειρους 20 ευρώ. Τις καθημερινές υπάρχει έκπτωση 20%. Επίσης, στη θέση Κελάρια 1750 λειτουργεί κατάστημα συντήρησης εξοπλισμού σκι και snowboard.

Εκτός πίστας

● Περιηγηθείτε στους Δελφούς, το μεγαλύτερο θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο της αρχαίας Ελλάδας. Στον αρχαιολογικό χώρο δείτε τον ναό του Απόλλωνα, το θέατρο του 4ου π.Χ. αιώνα και τη Θόλο. Στο μουσείο, τα γλυπτά της ζωφόρου του θησαυρού των Σιφνίων συγκαταλέγονται στα πιο σημαντικά εκθέματα (τηλ.: 22650-82.312). ● Βόλτες με άλογα, ποδηλασία, πεζοπορία (καιρού επιτρέποντος), οδήγηση ΑΤV, είναι τομείς στους οποίους μπορείτε να δραστηριοποιηθείτε στο Λιβάδι, στην Επτάλοφο και στο χιονοδρομικό. Χρήσιμα

Αποστάσεις: 160 χλμ. από Πάτρα, 180 χλμ. από Αθήνα, 370 χλμ. από Θεσσαλονίκη Ώρες λειτουργίας: 08.00 έως 16.30. Κάθε Σάββατο βράδυ, εφ΄ όσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, γίνεται νυχτερινό ski party Τηλ.: 22340- 22.689- 93

– 94- 95 Ηλ.διεύθυνση: www. parnassos-ski.gr Φαγητό

Στο χιονοδρομικό θα βρείτε δύο καφετέριεςchalet και εστιατόριο. Στην Αράχοβα: « Κυρά Παναγιώτα » (22670-32.735), « Ρadre Ρadrone » (22670-31.062), « Flox » (22670-31.007), « Εμπορικό » (22670-32.467), « Καραθανάσης » (22670-31.360).

Διαμονή

Στην Αράχοβα: « Santa Μarina » (22670-31.954,

www. santamarina.gr ), « Ανεμόλια » (22670-31.640,

www.

anemolia.gr ), « Ξενώνας Γκενεράλη » (22670-31.529,

www. generalisxenon. com ).

Τιμές καρτών

Ημερήσια (Σαββατοκύριακα- αργίες): 30 ευρώ Απογευματινή (Σαββατοκύριακααργίες μετά τη 1): 20 ευρώ Ημερήσια για αρχάριους (μερική χρήση αναβατήρων): 16,5 ευρώ Μία χρήση τηλεκαμπίνας και αναβατήρα Νο7-Ήρα: 6,5 ευρώ Ημερήσια (καθημερινές):

13,5 ευρώ Απογευματινή (καθημερινές μετά τη 1):

8 ευρώ Μία χρήση τηλεκαμπίνας και αναβατήρα Νο7-Ήρα: 4 ευρώ Μία χρήση τηλεκαμπίνας και αναβατήρα Νο7-Ήρα (μετά τη 1): 3 ευρώ