Κατά τον Ηρόδοτο, το νησί οφείλει το όνομά του στον γιο του βασιλιά των Φοινίκων Αγήνορα, Θάσο, ενώ κατά τη μυθολογία ο Θάσος έφτασε στο νησί ψάχνοντας την αδελφή του Ευρώπη, την οποία έκλεψε ο Δίας. Με πλούσια κοιτάσματα χρυσού, σιδήρου, μαρμάρου και μεγάλη παραγωγή κρασιού και ελιάς, είχε φτάσει σε σημείο να έχει περισσότερους από 60.000 κατοίκους και να χαρακτηρίζεται ως η «Αθήνα του Βορρά».

Τη στρατηγική της θέση πολλοί κατακτητές ζήλεψαν και κάποιοι την κατέκτησαν, αφήνοντας πίσω τα δικά τους ίχνη πολιτισμού τα οποία προσπαθεί να φέρει στο φως η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, η οποία κλείνει φέτος 100 χρόνια ανασκαφών στο νησί και το γιορτάζει με επετειακές εκδηλώσεις.

Από τη δεκαετία του 1960 αρχίζουν να την ανακαλύπτουν οι ταξιδιώτες και σύντομα εξελίσσεται σε έναν δημοφιλή προορισμό για τους Ευρωπαίους αλλά και για τους κατοίκους της Βόρειας, κυρίως, Ελλάδας. Δεν είναι όμως μόνο οι παραλίες της που προσελκύουν τους επισκέπτες.

Προικισμένη με ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα αρχαία θέατρα της χώρας πάνω στην αρχαία ακρόπολη τού νησιού, αποτελεί μαζί με τους Φιλίππους το επίκεντρο των εκδηλώσεων πολιτισμού κάθε καλοκαίρι για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με το αρχαίο θέατρο να αποτελεί σημείο αναφοράς για τα θεάματα που παρουσιάζονται και το φετινό καλοκαίρι.

Εκτός από χώρο φιλοξενίας καλλιτεχνικών θεαμάτων, η Θάσος φημίζεται και ως χώρος παραγωγής πολιτισμού, με τον Λιμένα στον Βορρά και τα Λιμενάρια στον Νότο να αποτελούν τις δύο βασικές κοιτίδες όπου κάθε χρόνο παρουσιάζονται εκθέσεις εικαστικών στο κτίριο Καλογερικό και στις Αποθήκες των Μεταλλείων.

Ενας τομέας στον οποίο ξεχώρισε η Θάσος, ήδη από την αρχαιότητα, ήταν η γλυπτική, εξαιτίας και του τοπικού μαρμάρου που θεωρείται το λευκότερο στον κόσμο. Η Θάσος όμως δεν έμεινε στις δάφνες τού παγκοσμίου φήμης Πολύγνωτου Βαγή που διέπρεψε στις ΗΠΑ τον περασμένο αιώνα. Ακόμη και σήμερα, οι καλλιτεχνικές ανησυχίες των ανθρώπων της βρίσκουν εκφραστική διέξοδο στο μάρμαρο ή στο ξύλο και δίνουν μοναδικές ευκαιρίες σε συλλέκτες έργων τέχνης. Στα Λιμενάρια μπορείτε εύκολα να βρείτε το εργαστήρι του γλύπτη Κώστα Λόβουλου, ο οποίος μοιράζεται τα μυστικά του δημιουργώντας παράλληλα ένα φυτώριο νέων καλλιτεχνών. Στην ίδια περιοχή δραστηριοποιείται στο Μουσικό Εργαστήρι του ο Αγγελος Ζαγοριανός, που φέτος παρουσιάζει και μία σειρά πρωτότυπων καλλιτεχνικών κατασκευών. Επίσης στην περιοχή του Λιμένα μπορείτε να επισκεφθείτε το εργαστήρι κεραμικής του Κώστα Χρυσόγελου και ζωγραφικής της Σέβας Καλοπούλου, ενώ στην Ποταμιά το εργαστήρι αγιογραφίας του Στέλιου Κουτλή.