Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, τα απορρυπαντικά και τα αποσμητικά χώρου, το χλώριο στο νερό, η υγρασία στο μπάνιο… Σε ένα σπίτι συγκεντρώνονται πολλά κρυφά δηλητήρια που απειλούν την υγεία μας. Αλλά τουλάχιστον στις ΗΠΑ υπάρχει κάποιος για να αναλάβει δράση: ο Ηome Βiology Consultant.


Η σταρ του Χόλιγουντ Γκουίνεθ Πάλτρου και ο σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν έχουν ήδη ζητήσει τη βοήθειά του. Αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς VΙΡ για να καταφύγει στις υπηρεσίες του. Οι κάτοικοι στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης πληκτρολογούν τη διεύθυνση www. healtydwellings. com για να κλείσουν ραντεβού με τον Μάθιου Ουόλτεζκι. Ο 35χρονος πρώην αθλητής του τριάθλου σπούδασε στο Βau-Βiologie & Εcology της Φλόριντας, ένα ινστιτούτο γερμανικής έμπνευσης. Στα σπίτια των ενδιαφερομένων εμφανίζεται με έναν εξοπλισμό που θυμίζει τους «Ghostbusters», τους διάσημους κινηματογραφικούς κυνηγούς της δεκαετίας του 1980, και αναλαμβάνει δράση: η πρώτη του δουλειά είναι να καταγράψει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και την υγρασία στο σπίτι.

Πριν από μερικά χρόνια, δύο καναδοί επιστήμονες είχαν δημοσιεύσει μια μελέτη με τον ευφάνταστο τίτλο «Ο αργός θάνατος από τον Ρόμπερ Ντακ», όπου Ρόμπερ Ντακ το πλαστικό παπάκι με το οποίο παίζουν πολλά παιδιά όταν κάνουν μπάνιο στην μπανιέρα. Ο επεξηγηματικός υπότιτλος ήταν «οι κρυμμένοι κίνδυνοι στα καθημερινά αντικείμενα». Οι δύο επιστήμονες εξηγούσαν στη μελέτη τους ότι ο φούρνος μικροκυμάτων, η επίπεδη οθόνη της τηλεόρασης, το απορρυπαντικό για τα πατώματα ή το αποσμητικό χώρου είναι προγραμματισμένα για να μας σκοτώσουν. Αυτό που εξηγούσαν στη θεωρία οι Καναδοί αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει στην πράξη ο Ηome Βiology Consultant, αρχίζοντας από τις ηλεκτρικές συσκευές: ακόμη και το ψυγείο εκπέμπει ακτινοβολία, η οποία όμως εξασθενίζει σε μια απόσταση 30 εκατοστών. Αντίθετα, ο φούρνος μικροκυμάτων μάς βομβαρδίζει έως τα 2 μέτρα, όπως και το ασύρματο τηλέφωνο, το στερεοφωνικό συγκρότημα, ο υπολογιστής- ακόμη και τα ντίμερ που ρυθμίζουν την ένταση σε ένα φωτιστικό.

«Εγκλωβισμένο ανάμεσα σε οικιακές συσκευές, ηλεκτρονικά του αυτοκινήτου και κεραίες στις ταράτσες των πολυκατοικιών, το ανθρώπινο είδος είναι σαν ένα πειραματόζωο ενός γιγαντιαίου βιολογικού πειράματος ηλεκτρονικών καταιγίδων», εξηγεί στην εφημερίδα «La Repubblica» ο Λούις Σέσλιν, ένας άλλος ειδικός στον τομέα της βιο-οικοδομικής. Αλλοι «εχθροί» είναι λιγότερο high-tech. Η μούχλα που μαζεύεται πολλές φορές είναι αόρατη και ευθύνεται για πολλές αλλεργίες, άσθμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα, το χλώριο και το φθόριο στο νερό που πίνουμε από τη βρύση, τα αρωματικά κεριά. «Ο,τι βγάζει καπνό μας δηλητηριάζει», επισημαίνει ο Μάθιου Ουόλτεζκι, η αυτοψία του οποίου στοιχίζει 375 δολάρια. Στο τέλος του τσεκάπ, και ανάλογα με τα αποτελέσματα, υποδεικνύει μια σειρά από τρόπους προστασίας της υγείας από τα κρυφά δηλητήρια. Ανάμεσά τους βρίσκεται και κάτι που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον οι παλιότερες γενιές: το ξίδι. Ενοχλητικό στην οσμή, αλλά σωτήριο.

ΜΕΛΕΤΗ

«Ο φούρνος μικροκυμάτων, η επίπεδη τηλεόραση, το απορρυπαντικό για τα πατώματα μας… σκότωναν