web radios - Ραδιόφωνο δωματίου

Από την Ελευθερία Ιωαννίδου, Φωτογραφίες: Γιώργος Παπαδόπουλος, Σκεύη Ερωτοκρίτου  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/05/2010 16:06 |

Tο ραδιοφωνικό κίνημα του «Do it yourself» ξεκίνησε από τα φοιτητικά δωμάτια και σήμερα κατακτά τις πέντε ηπείρους. Oι διαδικτυακοί σταθμοί συνδέουν τα Εξάρχεια της Αθήνας και το Σόχο της Νέας Υόρκης με σύγχρονη αισθητική και πειρατική ρετρό διάθεση. O «Τ» προσκαλεί τα σημαντικότερα web ραδιόφωνα της Ελλάδας σε μια face-to-face αναμέτρηση!

upnloud

Πού: O σταθμός εκπέμπει από το δικό του στούντιο, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.

Πότε: Δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριοτου 2009. Στόχος εξαρχής ήταν να παίζουμε τις μουσικές μας, να ανακαλύπτουμε και να προωθούμε νέους ήχους, να βοηθάμε νέους μουσικούς. 

 Το ραδιόφωνο ήταν κάτι το οποίο πάντα υπήρχε στις σκέψεις μας, από την παιδική ακόμα ηλικία. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούμε πλέον να συνδυάσουμε τις δύο μεγαλύτερες αγάπες μας... το ραδιόφωνο και τη μουσική.

O Up ’N’ Loud είναι κομμάτι του εαυτού μας. Έχει θετικά και αρνητικά, όπως έχουμε και εμείς οι ίδιοι. Μοιάζουμε λίγο με Δον Κιχώτες, αλλά ευτυχώς δεν είμαστε μόνοι μας.

Σκοπός μας είναι να προωθήσουμε μια διαφορετική διασκέδαση και μια εναλλακτική προσέγγιση των πραγμάτων. Να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα που μας υπαγορεύει η σύγχρονη νεοελληνική κουλτούρα.

Η μουσική δεν έχει όρια ηλικίας ή κάποια συγκεκριμένη ταυτότητα. Πιθανώς «αρέσουμε» περισσότερο σε άτομα ηλικίας 18-40, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο.

Το web radio στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Πρέπει να έρθουν σε πλήρη αρμονία πολλές συνισταμένες για να γίνει αυτή η ασχολία βιοποριστική. Μία από αυτές είναι η στήριξη από την πολιτεία, η οποία μέχρι στιγμής παραμένει αμέτοχη.

Στο web radio υπάρχει η δυνατότητα να ακούγεσαι παντού. Υπάρχει σαφέστατα πιο εύκολη επικοινωνία, ειδικά με τη νέα γενιά, η οποία ασχολείται πολλές ώρες με το Διαδίκτυο.

H oμάδα αποτελείται από τους: Νίκο Κυριαζή, Κωστή Καρατζιά, Κύριλλο Παπαδόπουλο, Λάζαρο Παπαδόπουλο, Αστέρη Ελμαλιώτη - φοιτητές
www.upnloud.com


tripradio

Πού: O Trip στεγάζεται σε ένα μικρό στούντιο στο κέντρο της Αθήνας. Στόχος εξαρχής ήταν η καλή ποιότητα του ήχου και με το στούντιο το έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό.

Πότε: O σταθμός ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια από τρεις φίλους που δεν είχαν καμία πείρα από ραδιόφωνο. Είναι σαν ένα μωρό που έμαθε να περπατάει.

O Τrip είναι καθαρά μουσικός σταθμός. Μας ενδιαφέρει η άποψη πάνω απ’ όλα! Όχι η αναπαραγωγή.

Το γεγονός ότι σε ένα web radio έχεις ελευθερία να εκφραστείς δεν σημαίνει ότι μπορείς να είσαι ανεξέλεγκτος. Πρέπει να σέβεσαι τον ακροατή και τον καλλιτέχνη.

Είμαστε πάνω από 40 παραγωγοί και, αν βάλεις και εκείνους που γράφουν στο site, είμαστε ακόμα περισσότεροι. Όλοι διαφορετικοί, αλλά με κοινό την αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε.

Απευθυνόμαστε σε οποιονδήποτε θέλει να ακούσει κάτι διαφορετικό. Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που αξίζουν να ακουστούν. O Trip στηρίζει την εναλλακτική μουσική. Προτεραιότητά μας είναι να προωθούμε νέα μουσική από αξιόλογους καλλιτέχνες. Αν θέταμε ως στόχο οικονομικά οφέλη, πιθανώς να παρεκκλίναμε από αυτήν.

Η μουσική υπερπληροφόρηση φτάνει ενίοτε τον ακροατή στα όριά του. Πολλή μουσική δεν σημαίνει πάντα «καλή». Η ουσία είναι να μπορείς να επιλέγεις το καλύτερο, γεγονός που απαιτεί πολύ ελεύθερο χρόνο.

Έχουν γίνει κάποιες πολύ αξιόλογες προσπάθειες τελευταία. Μακάρι το μέλλον να είναι καλό για όλα τα ιντερνετικά ραδιόφωνα που στηρίζουν την ανεξάρτητη μουσική.

H oμάδα αποτελείται από τους: Μιχάλη Μούγια, Νικηφόρο Αρβανίτη, Τάσο Παλαμίδα - γιατρούς
www.tripradio.gr


paranoise

Πού: Εκπέμπουμε από Θεσσαλονίκη.Έχουμε όμως και παραγωγούς από Αθήνα, Ξάνθη, Σέρρες, Ιεράπετρα, Βερολίνο, Λονδίνο, Vasteras (Σουηδία).

Πότε: O Paranoise ξεκίνησε το Μάιο του 2008 ως συνδετικός κρίκος της μουσικής και γεωγραφικής μας απόστασης. Ως ένα μέσο να προτείνουμε νέες μουσικές.

Άρχισε εντελώς ερασιτεχνικά, χωρίς βάση, οργανωτική δομή και ουσιαστική εμπειρία.

Tα trends της εποχής μας είναι η έξαρση της ηλεκτρονικής μουσικής (DIY) και η αναβίωση παλιότερων εποχών. O συνδυασμός αυτών των δύο προσδιορίζει τον ήχο του Paranoise.

O σταθμός αυτή τη στιγμή αποτελείται από 23 παραγωγούς, νέους ανθρώπους παθιασμένους με τη μουσική.

Για να βγάλεις χρήματα, θα πρέπει να ακολουθείς τις επιθυμίες του «εργοδότη», δηλαδή των χορηγών ή των δισκογραφικών εταιρειών. Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν ενάντια στη φιλοσοφία μας.

Τα εμφανή πλεονεκτήματα είναι η κατάργηση των συνόρων, το περιορισμένο κόστος λειτουργίας, η αναμετάδοση από διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Τα web radios ξεκίνησαν πριν από 5-6 χρόνια στην Ελλάδα και τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει αξιόλογες δουλειές. Είναι εύκολο να στήσεις ένα web radio, αλλά το θέμα είναι πόσο είσαι διατεθειμένος να το τρέξεις. Νέοι σταθμοί ανοίγουν γρήγορα, αλλά με την ίδια ταχύτητα κλείνουν.

H oμάδα αποτελείται από τους: Μαργαρίτη Βεζυρτζή, Χρήστο Γρηγορόγλου, Νίκο Θωμαΐδη - φοιτητές
www.paranoise.com


pop-i

Πού: O σταθμός άρχισε να εκπέμπει από Θεσσαλονίκη επίσημα αρχές Ιουνίου 2009.

Δημιουργήθηκε από την ανάγκη να προβληθεί ένα εύρος ποπ μουσικής που παραμελείται από τους παραδοσιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σχεδιάστηκε ως αμιγώς μουσικό ραδιόφωνο, χωρίς σχόλια εκφωνητών ή παρεμβολές διαφημίσεων. Συνεπώς δεν υπάρχουν παραγωγοί με την κλασική έννοια.

Σημαντικό ρόλο στις δυνατότητες εμπορικής επιτυχίας θα παίξει η επέκταση του γρήγορου ασύρματου Internet, καθώς μέσω αυτού μπορούν να γίνουν ευρύτερα διαθέσιμα τα web ραδιόφωνα.

Web radio μπορεί να κάνει σχεδόν ο καθένας! Αρκεί να έχει το μεράκι να ασχοληθεί, τον καθημερινό χρόνο να αφιερώσει, αλλά και τη δυνατότητα να καλύψει τα σχετικά κόστη λειτουργίας.

Το web radio επέφερε «δημοκρατικοποίηση» στη ραδιοφωνική έκφραση, δίνοντας φωνή σε όσους έχουν το ενδιαφέρον να εκφραστούν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Στην Ελλάδα υπάρχει πλέον πληθώρα προτάσεων από διαφορετικά διαδικτυακά ραδιόφωνα, γεγονός που είναι απόλυτα θετικό για τον ακροατή, καθώς έχει και τη δυνατότητα επιλογής.

Σε ορισμένους θυμίζει την εποχή του πειρατικού ραδιοφώνου της δεκαετίας του 1980. Προφανώς και σταδιακά, μετά το αρχικό στάδιο εκρηκτικής ανάπτυξης του χώρου, θα επέλθει η ωρίμαση αλλά και η καθιέρωση συγκεκριμένων σταθμών – δοθείσης και της επέκτασης της τεχνολογίας προς παροχή κάλυψης διαδικτυακής συνδεσιμότητας παντού.

Δημιουργός: Λεωνίδας Κομβόκης - ιδιωτικός υπάλληλος
www.pop-i.fm


mindradio

Πού: Εκπέμπουμε από παντού... σπίτια, κρεβάτια, καναπέδες, πλατείες, παραλίες, αυτοκίνητα... το mindradio εκπέμπει από τον προσωπικό χώρο του χρήστη.

Πότε: O σταθμός ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια.

Η ιδέα ξεπήδησε από προσωπική ανάγκη: ήταν πριν από τέσσερα χρόνια στο σπίτι ενός φίλου μου Γερμανού προγραμματιστή, ο οποίος και μου υπέδειξε πώς θα μπορούσα να κάνω εκπομπή από το προσωπικό μου laptop.

Μανιφέστο του mindradio είναι το «UPLAY - Εσύ παίζεις»!

O σταθμός υπήρξε το πρώτο ραδιόφωνο του χρήστη, είμαστε μια ομπρέλα που δίνει φωνή σε όποιον θέλει να κάνει ραδιόφωνο, ένα ραδιόφωνο κοινωνικής δικτύωσης.

O σταθμός έχει πάρει τον «Χρυσό Ερμή 2008» στην κατηγορία Internet-media για την πρωτοπόρο ιδέα του. Αυτή είναι και η βασική μας διαφορά με κάθε web και όχι ραδιόφωνο.

Oι παραγωγοί μας είναι οι χρήστες του Internet. Κάθε εβδομάδα επώνυμοι καλλιτέχνες (Κ. Βήτα, Μανώλης Φάμελλος, Ελεονώρα Ζουγανέλη κ.ά.) επιλέγουν να κάνουν τη δική τους εκπομπή.

Τα στατιστικά μάς δείχνουν ότι απευθυνόμαστε κυρίως σε ένα ηλικιακό κοινό 16-35.

Πλεονεκτήματα του web radio: εκπέμπουμε από παντού, δεν καταναλώνουμε ενέργεια, είμαστε «οικολογικό» ραδιόφωνο, μας είναι πανεύκολο, όποτε θέλουμε, να βγούμε στον αέρα και να προβάλουμε μια πορεία, μια συναυλία, ένα πάρτι κ.λπ., παίζουμε τη μουσική που μας αρέσει δίχως συγκεκριμένο playlist.

Δημιουργός: Μαρία Κατσικαδάκου - υπεύθυνη διαφημιστικής εταιρείας,
www.mindradio.gr


Poplie

Πού: Μπορεί να έχουμε έδρα την Αθήνα, ωστόσο έχουμε και παραγωγούς από Θεσσαλονίκη, Βέροια, Βόλο και Ηράκλειο.

Πότε: Είμαστε «στον αέρα» από το Σεπτέμβρη του 2009.

Ξεκινήσαμε τον poplie όταν συνειδητοποιήσαμε ότι το κόστος λειτουργίας ενός ιντερνετικού ραδιοφώνου είναι σχετικά μικρό.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ραδιοφώνων. Αυτά που δεν έχουν κανένα μουσικό στίγμα με σαφή έλλειψη προσανατολισμού και εκείνα που έχουν αυστηρά συγκεκριμένη μουσική κατεύθυνση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο poplie βρίσκεται στο μέσο.

Ως επί το πλείστον οι παραγωγοί μας είναι ερασιτέχνες. Είναι κυρίως άνθρωποι που έχουν πάθος με τη μουσική και οι οποίοι εκδήλωναν αυτή τους την αγάπη μέσα από τα blogs τους.

Δεν υπάρχουν στούντιο, κάθε παραγωγός κάνει εκπομπή από το σπίτι του ή από όπου αλλού επιθυμεί.

Αν και η μουσική του σταθμού είναι «ανεξάρτητη» ή καλύτερα όχι mainstream, έχουμε καταφέρει να διώξουμε από πάνω μας τον ελιτισμό που συνήθως χαρακτηρίζει τους ακροατές εναλλακτικών ακουσμάτων.

Θεωρητικά, με την αύξηση στη χρήση mobile Internet, τα web radios έχουν μέλλον. Κατά πόσο αυτό θα συμβεί και πότε στην υπανάπτυκτη τεχνολογικά χώρα μας, δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί.

Τα web radios δεν ελέγχονται από το ΕΣΡ, οπότε υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία. Πλεονέκτημά τους είναι το χαμηλό κόστος δημιουργίας και λειτουργίας, καθώς και το ότι μπορούν να ακουστούν παντού.

Τώρα είναι η ιδανική στιγμή να φτιάξει κάποιος web radio στη χώρα μας. Στο μέλλον θα επιβιώσουν όσοι έχουν ξεκάθαρο στόχο. Η πρόθεση και η καλή διάθεση δεν αρκούν, υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν.

H oμάδα αποτελείται από τους: Νίκο Γκότση - προγραμματιστή, Κατερίνα Γκότση - ψυχολόγο, Ζωή Μανδράκου - ψυχολόγο
www.poplie.eu


waveradio

Πού: Έχει βάση την Αθήνα, αλλά εκπέμπει από παντού. Δεν χρειάζεται στούντιο, μόνο αξιοπρεπή σύνδεση, αξιοπρεπή κάρτα ήχου, αξιοπρεπές μικρόφωνο και καμία αξιοπρέπεια στον αέρα!

Πότε: O σταθμός άρχισε να εκπέμπει στις 14 Απριλίου 2008, αλλά η καρδιά του άρχισε να χτυπάει στις αρχές Μαρτίου 2008, όταν έπεσε η πρώτη ιδέα.

Το WaveRadio.gr φέρνει στην επιφάνεια νέα είδη μουσικής, αλλά και φρεσκάρει αυτό που γενικά αποκαλείται «mainstream». Το πρόγραμμα ανακατεύει μουσικά είδη που για χρόνια θεωρούνταν απλησίαστα (goth, indie pop, italo disco), ενώ καταφέρνει να τα μεταδίδει με καινούρια αισθητική, χιούμορ και γνώση.

Πρόκειται για ένα δυναμικό από bloggers, μουσικούς συντάκτες, μουσικούς παραγωγούς, DJs, μέλη μουσικών συγκροτημάτων και Internet περσόνες.

Για πρώτη φορά στα web ελληνικά δεδομένα ο σταθμός παρουσιάζει αγαπημένους μουσικούς που παίζουν ζωντανά και εναλλακτικά τις δημιουργίες τους.

Oι ακροατές μας: μαθητές από κάθε σημείο της Ελλάδας, φοιτητές από τις πλέον μακρινές χώρες, clubbers και DJs, επαγγελματίες bloggers, μουσικοί συντάκτες...

Στην Ελλάδα το web radio μπορεί να γίνει τόσο βιοποριστική εργασία όσο και το blogging.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει κινητικότητα. Web radios με καλή μουσική και αισθητική, παραγωγοί που έχουν αγάπη γι’ αυτό που κάνουν, κόσμος που ψάχνει και ψάχνεται.

H oμάδα αποτελείται από τους: Ηλία Δοξάκη - μουσικό παραγωγό, Ανδρέα Χλέπα - ερευνητή ΜΜΕ, Κώστα Μπρέλλα - ιδιοκτήτη postwave.gr 
www.waveradio.gr
 

cooradio

Πού: Ένας υπολογιστής με Internet, ένα μικρόφωνο και τόνοι από μουσική είναι οι μοναδικές απαιτήσεις για να βγει ένας παραγωγός στον αέρα. Η τοποθεσία δεν έχει απολύτως καμία σημασία! Oι ακροατές ακούν παραγωγούς από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κρήτη, Λονδίνο, Βερολίνο και Νέα Υόρκη!

Πότε: Το Cooradio ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2008 από τέσσερις φίλους. Ένα χρόνο αργότερα ο σταθμός απέκτησε τη μορφή στην οποία βρίσκεται σήμερα. Μουσικοί, δικηγόροι, κτηνίατροι, φωτογράφοι, σκηνοθέτες, μηχανικοί, θεολόγοι βρίσκονται πλέον στη μεγάλη Coo οικογένεια.

O σταθμός εκπέμπει από πειραματική/avant-garde μουσική έως σύγχρονη κιθαριστική, μια και ο κάθε παραγωγός κουβαλάει τη δική του φιλοσοφία.

O σταθμός δεν βασίζεται στην αντιμετώπιση του ήχου ως κάτι το αναλώσιμο. Το κοινό δεν μιλάει μόνο ελληνικά, γι’ αυτό προσπαθούμε και συνεργαζόμαστε με παραγωγούς από όλο τον κόσμο. Η μουσική δεν έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και υπόβαθρο.

Το web radio υπερτερεί των παραδοσιακών ραδιοφώνων σημαντικά σε τομείς όπως η ποιότητα, η διαδραστικότητα, το εύρος των ακροατών και των παραγωγών.

Στην Ελλάδα ορισμένα web radios ανταγωνίζονται στα ίσα τα συμβατικά ραδιόφωνα σε ποιότητα εκπομπών και ακροατές. Η μέρα που θα τα ξεπεράσουν δεν είναι και τόσο μακριά.

Στην Ελλάδα, όπου κυρίαρχο είδος είναι αυτό της ελαφρολαϊκής ελληνόφωνης pop, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ξεπηδούν διαδικτυακά ραδιόφωνα με ιδιαίτερες μουσικές προτάσεις.

H oμάδα αποτελείται από τους: Γιώργο Κωνσταντίνου - προγραμματιστή, Ροδόλφο Λαζαρίδη - επιχειρηματία, Γιώργο Κοντογιαννίδη - σπουδαστή Μουσικής Τεχνολογίας, Απόστολο Λαζαρίδη - επιχειρηματία,
 www.cooradio.com


indiegroundradio

Πού: Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε την ατμόσφαιρα του παραδοσιακού ραδιοφώνου. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να στεγάσουμε το σταθμό σε ένα πλήρως εξοπλισμένο στούντιο των Εξαρχείων.

Πότε: O σταθμός ιδρύθηκε το Μάιο του 2009.

Με την κυριαρχία πλέον του playlist στα ερτζιανά, έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του ραδιοφωνικού παραγωγού. Με βάση αυτό αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τον indieground, όπου υπάρχει απόλυτη ελευθερία για τη μουσική που θα επιλέξει ο παραγωγός.

Ασχολούμαστε με όλο το φάσμα του «εναλλακτικού» χώρου, ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Προτέρημά μας είναι ότι η μουσική που παίζουμε δεν ακούγεται σε πολλά ιντερνετικά ραδιόφωνα, καθώς και ότι στο πρόγραμμα φιλοξενούνται εκπομπές από εγχώρια indie συγκροτήματα.

Θεωρούμε όμως ότι έχουμε μάλλον το χειρότερο site και αυτό είναι κάτι που σκοπεύουμε να αλλάξουμε σύντομα!

Αν δημιουργηθεί σχέση εξάρτησης με τον διαφημιζόμενο, αφού οι διαφημίσεις είναι σημαντική πηγή εσόδων για ένα σταθμό, μπορεί να αλλοιωθεί το αρχικό εγχείρημα. Ωστόσο, αν δεν βρεθούν τρόποι για να στηριχθεί οικονομικά, τότε ίσως να μην είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

Τα web radios έχουν μικρό παρελθόν, αρκετό παρόν και πολύ μέλλον. Εξαρτάται πώς θα συμπεριφερθούμε στο μέσο για να αναπτυχθεί όπως του αξίζει. Η δυναμική έχουμε δει ότι υπάρχει.

H oμάδα αποτελείται από τους: Mάκη Ξυγκάκη - ιδιωτικό υπάλληλο, Γεωργία Νήρου - μουσικό, Άρη Κωνσταντέλλο- ιδιωτικό υπάλληλο, Βαγγέλη Δρίβα - μαθηματικό, www.indiegroundradio.com

όλες οι τελευταίες ειδήσεις