Πρόγραμμα για την προώθηση στην αγορά εργασίας 2.500 νέων ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή το αμέσως προσεχές διάστημα ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Η σχετική απόφαση με τους δικαιούχους του προγράμματος, αλλά και το ύψος της επιδότησης που θα δοθεί σε όσους νέους επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, δημοσιεύθηκε ήδη σε ΦΕΚ και τις επόμενες ημέρες ο ΟΑΕΔ αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση εγκυκλίου, με την οποία θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες του προγράμματος που φέρει τον τίτλο «Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών Έτους 2009-Β΄ Κύκλος».

Από τις 2.500 θέσεις, οι 1.250 θα καλυφθούν από ανέργους ηλικίας 22-32 ετών, ενώ οι υπόλοιπες 1.250 θα καλυφθούν από ανέργους ηλικίας 33 – 64 ετών.

Το ποσόν της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 18.000 ευρώ για ανέργους ηλικίας 22- 32 ετών και 15.000 ευρώ για ανέργους ηλικίας 33- 64 ετών.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους ή μέχρι και 30 μέρες πριν από την έναρξη) και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης.

Επίσης, θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

Θα πρέπει επίσης να διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και οι άνδρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας από την 1η/10/2009 και μετά.

Στο πρόγραμμα δύναται να υπαχθεί, με την προϋπόθεση ότι μετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 51% στο εταιρικό κεφάλαιο, μέλος:

– Ομόρρυθμης Εταιρείας (Ο.Ε.)

– Ετερόρρυθμης Εταιρείας (Ε.Ε.) μόνο για το ομόρρυθμο μέλος της και – ΕΠΕ.

Δίνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα στους επαγγελματίες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση για το πρόγραμμα ΝΕΕ ηλικίας 22- 64 ετών με τον διακριτικό τίτλο «Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών έτους 2009» και το επιχειρηματικό τους σχέδιο απορρίφθηκε από την Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης, εφόσον ανακαλέσουν με δήλωσή τους τις ενστάσεις που δεν έχουν εξεταστεί μέχρι τη δημοσίευση της παρούσης στο ΦΕΚ και βελτιώσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο στα σημεία που αφορούν τους λόγους απόρριψης και εφόσον τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της νέας απόφασης πλην της ημερομηνίας έναρξης επιτηδεύματος.

Ποιοι εξαιρούνται

Δεν μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα:

– Επαγγέλματα που απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.ά.). – Όσοι απασχοληθούν με την εκμετάλλευση επιβατικού δημόσιας χρήσης (ΤΑΞΙ), λεωφορείου ή φορτηγού δημόσιας χρήσης.

– Όσοι δημιουργούν εποχικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αποκλειστικά χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, καντίνες, περίπτερα, φαρμακεία, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις βραδινές ώρες (10 μ.μ.- 6 π.μ.) καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν ψυχαγωγικές υπηρεσίες μαζικού χαρακτήρα (νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, αναψυκτήρια κ.ά.), τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, λαχείων και συναφή αυτών. – Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, στον τομέα του άνθρακα, οι δραστηριότητες στη γεωργική εκμετάλλευση, οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να προετοιμαστεί το προϊόν για την πρώτη πώληση, η πώληση προς μεταπωλητές ή προς μεταποιητικές επιχειρήσεις.

– Πλανόδιες επιχειρήσεις.

– Οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν σύνθετο αντικείμενο δραστηριότητας και το ένα εξ αυτών περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις.

– Ανώνυμες Εταιρείες.

– Όσοι δημιουργούν επιχείρηση που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με επιχείρηση που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο από άλλον επαγγελματία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών της νέας επιχείρησης στη ΔΟΥ.

– Όσοι έχουν επιχορηγηθεί από προγράμματα ΝΕΕ κατά το παρελθόν.

– Όσοι είχαν άλλη επιχείρηση από την 1η/1/2000 και μετά.