Το πλοίο προσεγγίζει τη Μυτιλήνη και το μάτι του ταξιδιώτη υποκύπτει στους ιριδισμούς του τσίγκινου τρούλου του Αγίου Θεράποντος. Λίγο αργότερα θα χαθεί στην πράσινη αγκαλιά της πευκόφυτης χερσονήσου, που χωρίζει το αρχαίο από το σύγχρονο λιμάνι και αγναντεύει το πέλαγος φορώντας το κάστρο για φωτοστέφανο.


Μια βόλτα στη Μυτιλήνη δεν θα μπορούσε παρά να αρχίσει από τη συνοικία της παλιάς αγοράς, τα Λαδάδικα, και διατρέχοντας την οδό Ερμού, να καταλήξει στο αρχαίο θέατρο. Δυο στενά πίσω από την πιάτσα με τις καφετέριες και βρίσκεστε στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Εδώ τα μαγαζιά, τα προϊόντα και οι άνθρωποι έχουν μια αίγλη αλλοτινή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρατήριο της ποτοποιίας Ματθαίου, όπου υπάρχουν φωτογραφίες από την απελευθέρωση του νησιού, το 1912: Έλληνες και Τούρκοι αποχαιρετιούνται αγκαλιασμένοι.

Κατηφορίζοντας την Ερμού, αξίζει μια παράκαμψη αριστερά στην Πιττακού για να θαυμάσετε το παλαιό Παρθεναγωγείο . Επιστρέφοντας στον δρόμο της αγοράς, σε λίγα μέτρα θα δείτε δεξιά σας το πανύψηλο γοτθικό καμπαναριό του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Αθανασίου, που φημίζεται για το ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Πίσω από την αυλή της Μητρόπολης ένα καλντερίμι αριστερά σας οδηγεί στους Αγίους Θεοδώρους , την παλαιότερη εκκλησία της Μυτιλήνης με τους αρχαίους κίονες στον νάρθηκα. Επόμενη στάση, πάντα επί της οδού Ερμού είναι το Γενί Τζαμί , το νεώτερο και μεγαλύτερο ισλαμικό τέμενος της Μυτιλήνης, που παραμένει κλειστό από το 2000 λόγω εργασιών αποκατάστασης. Ακριβώς απέναντι, χωμένο στα στενά, θα δείτε και το Τσαρσί χαμάμ, που έχει μετατραπεί σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Εδώ, μπορείτε είτε να ανηφορίσετε από το Γενί Τζαμί προς το γενοβέζικο Κάστρο και τη Δημοτική Πινακοθήκη είτε να συνεχίσετε ευθεία την Ερμού μέχρι το αρχαίο λιμάνι, τον Μαλέοντα λιμένα, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ελληνιστική στοά. Όσοι φτάσετε μέχρι εκεί, σίγουρα θα αγαλλιάσετε με την εικόνα της συνοικίας που κρέμεται στον λόφο απέναντί σας. Πρόκειται για την Αγία Κυριακή , την τελευταία παλιά γειτονιά της Μυτιλήνης, όπου προτείνουμε να περπατήσετε χαζεύοντας αυλές και ανθρώπους. Ο δρόμος είναι ανηφορικός, αλλά αξίζει τον κόπο γιατί σας οδηγεί στο αρχαίο θέατρο των ελληνιστικών χρόνων με τη θαυμάσια κυκλική ορχήστρα. Η αλήθεια είναι πως δεν θα δείτε μαρμάρινες θέσεις ή επιγραφές, μιας και αποτέλεσαν δομικά υλικά για τα γειτονικά σπίτια, αλλά το τοπίο και η θέα θα σας ανταμείψουν (ανοιχτά καθημερινά εκτός Δευτέρας 08.30- 14.30). Τip

Εναλλακτικά δοκιμάστε μια βόλτα κατά μήκος της προκυμαίας προς τον Άγιο Θεράποντα, για να θαυμάσετε το γοτθικό μέγαρο «Μεγάλη Βρετάνια» και να καταλήξετε στην παραλιακή οδό προς αεροδρόμιο και τη συνοικία της Βαρειάς με τα μνημειώδη αρχοντικά.