Οι Αρχάνες δεν έχουν θάλασσα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να τις βγάλετε από το πρόγραμμα των καλοκαιρινών σας διακοπών. Ο πολύχρωμος οικισμός, που έχει τιμηθεί με διεθνείς διακρίσεις και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά την οικιστική του ανάπτυξη, έχει πολλά να δείξει στον ταξιδιώτη.


Χωρίζεται σε δύο συνοικίες και η καλύτερη για μία σύντομη περιήγηση είναι των Άνω Αρχανών. Αφετηρία η πλατεία Ιωάννη Νταφώτη (Φρούραρχος των Αρχανών το 1897) στον κεντρικό δρόμο της οδού Γεωργίου Καπετανάκη. Τα πρώτα σπίτια, όλα βαμμένα σε ώχρα, ροζ, μοβ, μπορντό και τις αποχρώσεις τους, θα σας φτιάξουν τη διάθεση!

Σύντομα θα δείτε την εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης (του 14ου αιώνα). Στην καρδιά της λειτουργεί ιστορικό εκκλησιαστικό μουσείο και στην αυλή της υψώνεται το Ρολόι του 1930.

Λίγα μέτρα πιο κάτω είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1834). Στη συνέχεια θα δείτε πινακίδες που οδηγούν στο Λαογραφικό Μουσείο (τηλ. 2810

752891) και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχανών. Κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου (του 1856), στην Τουρκογειτονιά , είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Αρχανών. Πρόκειται για Ανακτορικό Κτίριο, το οποίο χτίστηκε πιθανότατα γύρω στο 1900 π.Χ. Επιστρέφοντας μπορείτε να περπατήσετε την οδό Καπετανάκη μέχρι το τέλος της (αντίθετα με το ρεύμα των αυτοκινήτων) και δεν θα αργήσετε να φτάσετε στην ομώνυμη κεντρική πλατεία.