Το μεγαλύτερο ενυδρείο της Ανατολικής Μεσογείου, με δεκάδες δεξαμενές και εκατοντάδες είδη θαλάσσιων
οργανισμών, από καρχαρίες μέχρι μέδουσες και αστερίες, βρίσκεται στο Ηράκλειο!
Πρόσφατα έγινε η μεγάλη επέκταση του ενυδρείου με την προσθήκη 25 δεξαμενών. Πλέον διαθέτει 60, με 1.700.000 λίτρα νερού, που φιλοξενούν 250 διαφορετικά είδη ψαριών από 2.700 θαλάσσιους οργανισμούς.

Εκτός από χιλιάδες επισκέπτες, το ενυδρείο μαγνητίζει και σπουδαίους ερευνητές, ενώ αποτελεί βασικό εργαλείο των ερευνητών των ινστιτούτων του ΕΛΚΕΘΕ.

«Ήταν μοναδικό», μας είπε ο κ. Μιχάλης Παπαδάκης, διευθυντής του Θαλασσόκοσμου, «όταν βάλαμε σε μία δεξαμενή ένα αρσενικό και ένα θηλυκό χταπόδι. Παρακολουθήσαμε τη γονιμοποίηση και μόλις ολοκληρώθηκε, το θηλυκό έφαγε το αρσενικό. Την περίοδο της εγκυμοσύνης οι κινήσεις του θηλυκού ήταν ελάχιστες. Μόλις γέννησε, πέθανε, για να το φάνε το μικρά και να επιζήσουν». Οι άνθρωποι του ενυδρείου μελετούν την περαιτέρω ανάπτυξή του με νέες δεξαμενές, όπου θα προστεθούν νέα είδη ψαριών. Στη σκέψη τους βρίσκεται η δημιουργία ενός μεγάλου θαλάσσιου πάρκου. Αρκεί να λυθούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα. Στο ενυδρείο εφαρμόζεται τα τελευταία δύο χρόνια η ακουστική ξενάγηση με τη χρήση μικρών συσκευών χειρός. Επίσης, μπορεί να γίνει ξενάγηση και από το προσωπικό έπειτα από συνεννόηση. Στις δεξαμενές υπάρχουν θαλάσσια είδη από όλη τη Μεσόγειο, αλλά και τα λεγόμενα Λεσσεψιανά που μπήκαν στη Μεσόγειο μετά τη διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ. Ξεχωρίζει η δεξαμενή με τους καρχαρίες, που ονομάζεται ανοιχτή θάλασσα. Οι καρχαρίες μεγάλωσαν και η οικογένεια απέκτησε νέα μέλη (δύο μικρά).

Μεταξύ άλλων θα δείτε τις πανέξυπνες σουπιές, τον λαγοκέφαλο (νέος σχετικά και επικίνδυνος λεσσεψιανός μετανάστης), τα μεγάλα κοχύλια μπουρούδες που απειλούνται με εξαφάνιση, χταπόδια, αστερίες, μέδουσες, αστακούς, ψάρια απίστευτης ομορφιάς με εντυπωσιακά χρώματα.

info

Ο Θαλασσόκοσμος βρίσκεται στις Γούρνες Ηρακλείου. Είσοδος: 8 ευρώ. Ώρες λειτουργίας: 09.00-21.00. Τηλ. 2810-337.788. Web: www. cretaquarium.gr Με κοινό εισιτήριο 11 ευρώ θα δείτε την έκθεση του Leonardo Da Vinci στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης που είναι δίπλα