ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Κάνουν διεθνή καριέρα οι Έλληνες

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΤΑΡΟΥ   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/05/2009 07:00 |
Κάνουν διεθνή καριέρα οι Έλληνες
Έχουμε συνηθίσει να αναζητούμε ανώτατη εκπαίδευση στο εξωτερικό, ιδιαίτερα σε χώρες της Ευρώπης. Οι τελευταίες γενιές Ελλήνων, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ταξίδεψαν στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Αγγλία, αλλά και μετέπειτα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, προσβλέποντας σε πανεπιστημιακούς τίτλους κυρίως στην Ιατρική, τα Οικονομικά και τις Τεχνικές Σχολές. Μέσα στην πληθώρα των αποφοίτων αυτών, κάποιο μικρό ποσοστό παρέμενε στη χώρα που τους μόρφωσε, για επαγγελματική αποκατάσταση. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις των Ελλήνων επιστημόνων που διέπρεψαν στην Ευρώπη ή και αλλού στον κόσμο. Οι περισσότεροι όμως επέστρεφαν στην Ελλάδα ως μοναδική επιλογή τους, αψηφώντας τις σημαντικά περισσότερες και καλύτερες προοπτικές καριέρας στις χώρες των πανεπιστημιακών σπουδών τους. Όσο για τους εγχώριους επιστήμονες, ήταν εξαιρετικά σπάνια η μετανάστευση για λόγους εργασίας.

Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Σήμερα, το δεδομένο παλαιότερων χρόνων έρχεται να αλλάξει κατά πολύ και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς. Η οικονομική κρίση που κάνει δυσεύρετες τις θέσεις εργασίας, ωθεί όλο και περισσότερους Έλληνες στην ανεύρεση επαρκούς απασχόλησης εκτός συνόρων. Είναι όμως αυτό εφικτό, ιδιαίτερα σε σύγκριση με παλαιότερα; Στην ενωμένη Ευρώπη, όπου δεν χρειάζεται κανείς παρά την ταυτότητά του για να μετακινείται, έχει το ίδιο νόμισμα παντού. Επίσης, καθώς στις πολυεθνικές εταιρείες η κοινή επίσημη γλώσσα είναι η αγγλική, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα απλά και αντιμετωπίσιμα. Η εφαρμογή της τεχνολογίας έτσι ώστε η πληροφόρηση της αγοράς εργασίας να διαχέεται με το πάτημα ενός κουμπιού, άμεσα και παντού, έχει διευκολύνει τους ενδιαφερομένους, που επίσης άμεσα μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα από όπου και να βρίσκονται.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Υπό αυτές τις ευνοϊκές συνθήκες, ανθεί ολοένα και περισσότερο η μετανάστευση Ελλήνων επιστημόνων, με αρκετά ανοιχτά μέτωπα γι΄ αυτούς και τις οικογένειές τους, παρά τις εξαιρετικές προοπτικές επαγγελματικής αναγνώρισης και ανέλιξης. Κατ΄ αρχάς, στην περίπτωση που είναι κάποιος μόνος στην εμπειρία αυτή, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μείνει σχετικά απομονωμένος στο περιβάλλον της ξένης χώρας. Τον ίδιο και μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει και από την Ελλάδα, λόγω απόστασης και μεγάλου φόρτου εργασίας, που συνήθως συνοδεύει τέτοιου τύπου εργασιακές θέσεις. Είναι πολύ πιθανό, παρά την επιθυμία του, να καθυστερήσει να δημιουργήσει οικογένεια, ή να μην το κατορθώσει τελικά ποτέ, ως αποτέλεσμα της ελλιπούς κοινωνικοποίησής του και της μακροχρόνιας απουσίας του από την Ελλάδα. Αλλά κι αν ακόμα οι βασικές ανάγκες του ίδιου και της οικογένειάς του ικανοποιηθούν, η ζωή στην ξένη χώρα έχει πολλές πτυχές. Η αποδοχή και η εξοικείωση με την ξένη κουλτούρα, την ξένη γλώσσα, τη λειτουργία του δημόσιου φορέα, αλλά και αυτών ακόμα των κλιματολογικών συνθηκών είναι θέμα μακροχρόνιας πάλης.

Όλη αυτή η αναστάτωση, τελικά, αποδίδει οικονομικά. Στο πακέτο παροχών, ανάλογα με τη θέση εργασίας, τη χώρα και την εταιρεία, υπάρχουν εκτός του μισθού, του μπόνους και των μετοχών της εταιρείας, η πλήρης κάλυψη εταιρικού αυτοκίνητου, ασφαλιστική κάλυψη ζωής και υγείας, καθώς και η πληρωμή του ενοικίου, ίσως και των διδάκτρων των παιδιών της οικογένειας, συνήθως και η κάλυψη των εξόδων μεταφοράς της οικογένειας στη χώρα προέλευσης, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Οι αμοιβές είναι σε δολάρια ή ευρώ, αν και ενίοτε οι μεγάλες διακυμάνσεις του τοπικού νομίσματος, σε χώρες με ασταθές νόμισμα, μπορεί να μειώσουν τις αρχικές προβλέψεις εσόδων και να μετατρέψουν τη σύμβαση εργασίας σε μια κατά πολύ λιγότερο δελεαστική πρόσφορα.

Τι γίνεται όμως όταν θέλει κάποιος να επιστρέψει στην Ελλάδα; Αντιμετωπίζει μία νέα σειρά προκλήσεων και προβλημάτων προς επίλυση. Είναι εύκολος ο επαναπατρισμός; Καθόλου! Μπορεί να μην είναι καν εφικτός, τουλάχιστον όχι στους κόλπους της ίδιας της εταιρείας. Οι δραστηριότητες των πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα, λόγω του μικρού μεγέθους της αγοράς μας, είναι αρκετά χαμηλές και ιδιαίτερα σπάνιες οι θέσεις για υψηλόβαθμα στελέχη. Έτσι, οδηγείται κανείς στην ανεύρεση εργασίας εκτός της εταιρείας του, έχοντας επιπρόσθετο μειονέκτημα έναντι των άλλων υποψηφίων, αυτό του περιορισμένου δικτύου γνωριμιών και της έλλειψης επίκαιρης γνώσης της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, τα οποία του στέρησε η μακροχρόνια απουσία του στο εξωτερικό. Φυσικά, όταν υπάρχει οικογένεια η μετοίκηση και η μετεγγραφή μαθητών σε νέα εγχώρια σχολεία είναι επιπρόσθετα μεγάλα ζητήματα που απαιτούν περισσή σκέψη πριν από την τελική απόφαση, καθώς και για την υλοποίησή τους.

Τελικά, τι αποκομίζει ο Έλληνας μετανάστης για μια καλύτερη σταδιοδρομία; Σίγουρα είναι μοναδική εμπειρία και ίσως απόλυτα απαραίτητη, αν έχει φιλοδοξίες και πραγματική διάθεση για να καταξιωθεί και να ξεχωρίσει. Η πορεία της καριέρας του διαγράφεται πιο ευφάνταστη και αξιόλογη από το να περιοριζόταν στα στενά όρια της Ελλάδας. Ίσως, μάλιστα, να του εξασφαλίσει και καλύτερη ποιότητα ζωής, με ποικίλες, άγνωστες για τη χώρα μας, εμπειρίες. Για την οικογένειά του ανοίγονται νέοι δρόμοι διαβίωσης και μάθησης, διευρύνοντας τους ορίζοντες των παιδιών, να γνωρίσουν καλύτερα τον κόσμο και να αποφασίσουν σε ευρύτερη βάση με τι θέλουν να ασχοληθούν στη ζωή τους, εφοδιασμένα με περισσότερα προσόντα και αντίληψη συνολικά. Σε καμία περίπτωση, όμως, ο δρόμος για το εξωτερικό δεν είναι άμοιρος δυσκολιών, ιδιαίτερα μέχρι η νέα ζωή να γίνει κτήμα και συνήθεια για όλους στην οικογένεια. Μέχρι η απομόνωση και η νοσταλγία για την Ελλάδα να μπορεί να αντιμετωπιστούν, χωρίς ποτέ να πάψουν να υπάρχουν, θυσία στον βωμό της σταδιοδρομίας και των καλύτερων και περισσότερων ευκαιριών για όλη την οικογένεια.

Τips
Ανθεί
η μετανάστευση Ελλήνων επιστημόνων, αφού οι προοπτικές επαγγελματικής αναγνώρισης και ανέλιξης είναι εξαιρετικές, αλλά γι΄ αυτούς και τις οικογένειές τους υπάρχουν αρκετά ανοιχτά μέτωπα

όλες οι τελευταίες ειδήσεις