Με τη μυρωδιά του θειαφιού από το ηφαίστειο επάνω σου και γύρω σου, περιηγείσαι θαμπωμένος από την παράδοξη ομορφιά των ηφαιστειακών πετρωμάτων. Η Παναγία η Σπηλιανή και τα ενετικά τείχη, το Μανδράκι, ο Εμπορειός και τα Νικειά, οι θερμές πηγές και τα εντυπωσιακά κτίρια των λουτρών, οι μαύροι χοχλάκοι και τα βαστάδια γίνονται οι πρωταγωνιστές των διαδρομών στο νησί. Η Νίσυρος έχει αυθεντικότητα και ομορφιά που αντιστέκεται ακόμη στην τουριστική «ανάπτυξη». Τοπία και άνθρωποι γρήγορα μπαίνουν στην ψυχή σου και διεκδικούν μια θέση εκεί, για πολύ καιρό.
Χρωματιστές φιγούρες κινούνται μέσα στον κρατήρα, σκύβουν πάνω από τρύπες που κοχλάζουν, πατούν προσεκτικά στο καυτό έδαφος οδηγημένες από τις κίτρινες γραμμές και τις ρωγμές. Η μυρωδιά του θειαφιού καλύπτει όλη την περιοχή μέχρι τα Νικειά και τα ηφαιστειακά πετρώματα κάνουν επίδειξη χρωμάτων και σχημάτων που έρχονται σε αντίθεση με τις εύφορες περιοχές της κοιλάδας του Λακκιού. Δημιουργήθηκε από τις εκρήξεις του ηφαιστείου της Νισύρου, η ύπαρξη του οποίου ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Ο μεγαλύτερος κρατήρας είναι ο Πολυβώτης. Υπάρχουν και άλλοι μικρότεροι όπως ο Στέφανος, ο Αλέξανδρος, ο Λογοθέτης.

info

Η Νίσυρος είναι το πιο νέο από τα ηφαιστειακά κέντρα της Ελλάδας και ενεργό – μαζί με αυτά της Μήλου, της Σαντορίνης και των Μεθάνων. Τα παλαιότερα πετρώματα είναι ηλικίας 160.000 χρόνων και τα νεώτερα 15.000.