Πόλεμοι, οικονομικές καταστροφές, παρακμή, ανήκουν στο παρελθόν. Τα βιομηχανικά κτίρια του Βόλου ζουν μια… δεύτερη ζωή. Εδώ και 20 χρόνια οι συντονισμένες κινήσεις του δήμου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα ζωντανεύουν ξανά. Το αποτέλεσμα είναι να λειτουργούν ήδη με νέες χρήσεις 17 από αυτά τα κτίρια και άλλα 6 να βρίσκονται σε διαδικασία ανάπλασης. Το κέρδος διπλό: Ο Βόλος απέκτησε νέους δημόσιους χώρους, ενώ διασώθηκε η βιομηχανική μνήμη- σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης.

● Στην παραλία είναιτο σήμα-κατατεθέν του Βόλου: η πρώην καπναποθήκη Παπαστράτου του 1926, με τους δύο τρούλους που «πρωταγωνιστεί» σε όλες τις καρτ ποστάλ της πόλης. Εδώ φιλοξενείται η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

● Στη διασταύρωση των οδών Παύλου Μελά και Ερμού, το κτίριο της καπνοβιομηχανίας Ματσάγγου του 1926 δεν έχει αρχίσει να ανακαινίζεται. Εδώ φτιάχνονταν τα διάσημα «σιγαρέτα Ματσάγγου». Πτώχευσε το 1970.

Το κτίριο Σπίρερ (απέναντι από το Δημαρχείο). Κτίστηκε το 1926 για να στεγάσει την καπναποθήκη του εμπορικού οίκου Χέρμαν Σπίρερ. Το 1988 κρίθηκε διατηρητέο και από τότε ανήκει στον δήμο. Η μισή πτέρυγα στεγάζει τις υπηρεσίες της Πολεοδομίας, και η άλλη μισή φιλοξενεί πολιτιστικά γεγονότα, καθώς και το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας- με το τεράστιο αρχείο- το οποίο εκδίδει το καταπληκτικό περιοδικό «Εν Βόλω» με ιστορικά θέματα της πόλης.

Η Κίτρινη Αποθήκη (Βασάνη και Γαζή). Η καπναποθήκη της αμερικανικής εταιρείας Τobacco Co είναι κτίριο του 1926 και στη διάρκεια της Κατοχής λειτούργησε ως τόπος φυλάκισης και βασανιστηρίων της Γκεστάπο.

Η Παλιά Ηλεκτρική (Κουταρέλια και Χατζηαργύρη). Ιδρύθηκε το 1911 και υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα. Το 1957 εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ που τη χρησιμοποίησε μέχρι το 1980. Το 1994 κρίθηκε διατηρητέα, ανακαινίστηκε και σήμερα φιλοξενεί τις δραστηριότητες του Δημοτικού Κέντρου Μουσικού Θεάτρου.

Τo συγκρότημα Λούλη-ΡΑLΑΙΑ (δίπλα στο Τσαλαπάτα). Ο πρώτος ατμόμυλος της περιοχής, από το 1918. Το 1926 ο μύλος κάηκε και στη θέση του λειτούργησε ένας νεώτερος και πιο σύγχρονος, μέχρι το 1978. Το 1958 προστέθηκαν και τα σιλό από οπλισμένο σκυρόδεμα. Σήμερα ανήκει στην εταιρεία ΓΕΚ και λειτουργεί ως πολυχώρος ψυχαγωγίας. Περιλαμβάνει το εμπορικό κέντρο «Οld City», τις κινηματογραφικές αίθουσες «Village», μπόουλινγκ, καφέ, εστιατόρια και κλαμπ.

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου (μεταξύ Ερμού-Δημητριάδος- Μεταμορφώσεως). Το εκπληκτικό οικοδόμημα του 1903, 852 τετραγωνικών, που στέγασε την Τράπεζα Αθηνών, υπέστη σοβαρές βλάβες στους σεισμούς και στη συνέχεια φιλοξένησε τα ΚΤΕΛ Βόλου. Απέναντι ακριβώς, υπάρχει το εξαιρετικό νεοκλασικό του Ωδείου Βόλου που στεγάζεται στο παλιό κτίριο της Τράπεζας Ηπειροθεσσαλίας και δίπλα το Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο που φιλοξενεί εικαστικές, περιοδικές εκθέσεις.

● Στις οδούς Αναπαύσεως και Ζάχου το εργοστάσιο Μπουρτζούκου-Λεβιάθαν υπήρξε το δεύτερο μεγαλύτερο υφαντουργείο της πόλης από το 1908 ώς το 1954. Από το 1988 ανήκει στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. ● Στην πανέμορφη πλατεία Οξυγόνου, Ρήγα Φεραίου και Χείρωνος, βρίσκεται η παλιά αποθήκη της Ελληνογαλλικής Εταιρείας Καπνού . Στο εσωτερικό της στεγάζεται το Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης με Τμήματα Μόδας, Κοσμήματος, Γραφιστικής, Φωτογραφίας, Ζωγραφικής, Κεραμικής και Συντήρησης (24210 56446)