Χρειάστηκε να περάσουν οκτώ ολόκληροι μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, που στοίχισαν τη ζωή σε 24 ανθρώπους, μέχρι να δημοσιευθεί τελικά το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης. Οσο για το αντίστοιχο πόρισμα για τη φωτιά στο Μάτι και τους 99 νεκρούς, είναι άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθεί.

Αλλωστε, και η ίδια η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, σε δηλώσεις της χθες επεσήμανε πως το πρώτο πόρισμα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο. «Το πρώτο κλιμάκιο που ελέγχει τα πολεοδομικά δεν έχει τελειώσει τη δουλειά του. Πρέπει να γίνει καταγραφή όλων των κτισμάτων, δεν είναι κάτι απλό. Εμένα με ενδιαφέρει να κοιτάξω αν οι δήμοι έκαναν καλά τη δουλειά τους. Θέλω να κοιτάξω αν η Περιφέρεια έκανε καλά τη δουλειά της, θέλω να κοιτάξω αν η Πολιτική Προστασία έκανε καλά τη δουλειά της, δηλαδή δεν πάω μεμονωμένα αλλά πάω σε γενικό σύνολο. Αν η Αστυνομία, αν το Λιμενικό έκαναν καλά τη δουλειά τους, είναι πάρα πολλές οι υπηρεσίες που εμπλέκονται σε αυτή την περίπτωση» δήλωσε η Μαρία Παπασπύρου.

Πρόσθεσε, δε, πως το χρονοδιάγραμμα του πορίσματος όπου θα αναφέρονται οι πειθαρχικές ευθύνες είναι προς το παρόν άγνωστο. «Το χρονοδιάγραμμα αυτού του πορίσματος δεν μπορώ να σας το πω αυτή τη στιγμή, αυτό το ξέρουν οι επιθεωρητές. Εχω 12 επιθεωρητές και έχω όλη την Ελλάδα. Οι επιθεωρητές δεν ασχολούνται με μια υπόθεση μόνο, αυτή τη στιγμή έχουμε σωρεία υποθέσεων οι οποίες είναι σε εκκρεμότητα».

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως το 83 σελίδων πόρισμα για την καταστροφή στη Μάνδρα, το οποίο ανακοινώθηκε στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, καταλόγιζε πειθαρχικές ευθύνες σε δημόσιους υπαλλήλους και δημοτικές υπηρεσίες και αιρετούς του Δήμου Μάνδρας.