Δεν έχει ξαναγίνει. Η πρωταθλήτρια ομάδα να είναι πέμπτη στα εισιτήρια. Ο δεύτερος κι ο τρίτος της περσινής βαθμολογίας να έχουν υπερδιπλάσια νούμερα. Αναλυτικά ο μέσος όρος στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές: ΠΑΟΚ 20.009, Ολυμπιακός 19.220, Αρης 12.788, Παναθηναϊκός 9.482, ΑΕΚ 8.969. Δεν είναι όμως ανεξήγητο. Καθετί που συμβαίνει ερμηνεύεται. Εξηγείται. Αυτός που πάει στο γήπεδο, έχει λόγους για να πάει. Αυτός που δεν πάει, έχει λόγους που τον κρατάνε σπίτι του. Τα γεγονότα στο τέλος της περσινής περιόδου συσπείρωσαν τον κόσμο του ΠΑΟΚ. «Το πρωτάθλημα που μας έκλεψε η Αθήνα» και το παλικαρίσιο 2-0 στο Κύπελλο με ξένο διαιτητή. Εγιναν καλές μεταγραφές, η ομάδα ξεκίνησε φουριόζα στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ο κόσμος έχει ψηθεί ότι αυτή είναι η χρονιά τους κι ανταποκρίνεται. Για πρώτη φορά ο ΠΑΟΚ πούλησε τα περισσότερα διαρκείας.

Αναγνωρίζει

Για πρώτη φορά ύστερα από επτά χρόνια, ο Ολυμπιακός δεν πήρε τίποτα. Τρίτος και σε αποσύνθεση τερμάτισε πέρυσι στη βαθμολογία. Και μ’ έναν κόσμο που είναι καλομαθημένος στις επιτυχίες. Με τη διοίκηση, ωστόσο, να κάνει το καλύτερο δυνατό, η μεταστροφή στο κλίμα ήταν άμεση. Χωρίς Τσάμπιονς Λιγκ τα διαρκείας σχεδόν άγγιξαν τις 20.000. Ο κόσμος αναγνωρίζει αυτή την προσπάθεια, βλέπει την αγωνιστικότητα της ομάδας, την πιστεύει και τη στηρίζει. Ο Ολυμπιακός είναι ψηλά στα εισιτήρια χωρίς ακόμα να έχει παίξει ντέρμπι. Τρίτος στα εισιτήρια ο Αρης. Τα τέσσερα χρόνια σε Γ’ και Β’ Εθνική ήταν πολλά. Οχι όμως για να τον μικρύνουν ως μέγεθος. Ο κόσμος του Αρη ποτέ δεν θα αποδεχθεί ότι η ομάδα του είναι η δεύτερη στην πόλη. Η γιγάντωση του ΠΑΟΚ και η προοπτική να πάρει πρωτάθλημα αυξάνουν την αντιπαλότητα και τον ανταγωνισμό. Η ομάδα είναι καλή, ο αρειανός έχει παραπάνω από έναν λόγο να πάει στο γήπεδο.

Στηρίζει

Πριν από έναν μήνα στον Παναθηναϊκό όλα ήταν μαύρα κι άραχνα. Απαγόρευση μεταγραφών. Ο Ερασιτέχνης να κάνει έξωση από την ιστορική έδρα της Λεωφόρου. Οι οργανωμένοι στα κάγκελα. Τα διαρκείας εκδόθηκαν μετά την έναρξη του πρωταθλήματος. Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι η εικόνα στο αχανές ΟΑΚΑ θα παράπεμπε στο τρεις κι ο κούκος. Το διπλό στην Ξάνθη και η εμφάνιση των πιτσιρικάδων τα φέρανε όλα τούμπα. Τα ταμεία δεν επαρκούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο στο ματς με τη Λαμία. Αλλοι φεύγουν, άλλοι μπαίνουν τσάμπα. Αποτέλεσμα, μόλις 5.974 εισιτήρια. Στο δεύτερο ματς με τον Λεβαδειακό «καβάλησε» την ΑΕΚ. Και είναι δεδομένο ότι τα εισιτήρια θα ανέβουν ακόμα παραπάνω. Ο κόσμος βλέπει αυτό που παρουσιάζει ο Γιώργος Δώνης, του αρέσει και το στηρίζει. Αδιαφορώντας για την απουσία αγωνιστικών στόχων. Του αρκεί η προσπάθεια και τα φρέσκα πρόσωπα των πιτσιρικάδων που θέλουν να καθιερωθούν.

Ρεκόρ

Το ξεκίνημα της ΑΕΚ ήταν το καλύτερο δυνατό. Πρωταθλήτρια ύστερα από 24 χρόνια. Στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ύστερα από 12. Το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια «σηκώνεται». Κανονικά έπρεπε να σπάνε τα ταμεία. Κι όμως. Η ΑΕΚ πούλησε λιγότερα διαρκείας από ΠΑΟΚ – Ολυμπιακό. Σε κανένα από τα δύο εντός έδρας ματς, με Γιάννινα, Πανιώνιο δεν ξεπέρασε τις 10 χιλιάδες εισιτήρια. Ακατανόητο. Τι παραπάνω θα έπρεπε να κάνει η ομάδα για να πείσει το κόσμο να πάει στο γήπεδο; Με τις τιμές των εισιτηρίων στο ματς με τον Πανιώνιο να ξεκινάνε από τα 12 και 15 ευρώ. Δεν μπορείς να πεις ότι δεν υπάρχουν 15.000-20.000 αεκτζήδες να δουν ποδόσφαιρο. Κάποιος λόγος υπάρχει. Για κάποιο λόγο δεν ψήνονται Είναι η πολιτική των μη μεταγραφών, παρά τα 20 εκατομμύρια του Τσάμπιονς Λιγκ; Δεν τους φτιάχνει αυτό που βλέπουν; Σίγουρα κάτι φταίει. Πέμπτη στα εισιτήρια η πρωταθλήτρια είναι για ρεκόρ Γκίνες.