Ο πρόεδρος έχει νεύρα. Πολλά νεύρα. Και την αίσθηση ότι «κάτι παίζεται» πίσω από την πλάτη του. Οταν δε, ο πρόεδρος έχει νεύρα, συνήθως αντιδρά με δυο τρόπους. Ο ένας είναι ότι κλείνεται στον εαυτό του, ηρεμεί πίνοντας κανένα ουισκάκι και ξεδίνει με αναρτήσεις στο Twitter (συνήθως ασύντακτες και ανορθόγραφες). Ο δεύτερος ότι πιάνει το πρόβλημα από τον λαιμό και το τραντάζει.

Ο πρόεδρος Πάνος Καμμένος λοιπόν έχει πολλά νεύρα τελευταία. Δεν είναι ότι όλα γύρω του φωνάζουν πως  το εκλογικό σώμα, που κάποτε τον ψήφισε, εξαφανίζεται. Είναι ότι δεν τον στηρίζουν ούτε και οι άλλοτε υποστηρικτές του στα media.

Τελευταίο κρούσμα: δύο φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν δημοσκοπήσεις, οι οποίες ενώ κατέγραφαν άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και κλείσιμο της ψαλίδας με τη ΝΔ, εκείνον τον έστελναν πακέτο εκτός Βουλής. Το ένα μέσο τού έδωσε 0,6%, το άλλο 0,9% – ούτε καν τη μονάδα. Το όνομά του να έγραφαν, τη μονάδα θα την έπιανε. Αλλά δεν του έδωσαν ούτε αυτή.

Ο πρόεδρος Πάνος υποπτεύεται ότι αυτές οι δημοσκοπήσεις είναι καθ’ υπαγόρευσιν των υπογείων του Μαξίμου. Μοιάζει πεπεισμένος ότι αυτά τα «κάτω από μονάδα» ποσοστά είναι προϊόν της συνεργασίας του διδύμου Τζανακόπουλος – Καρτερός, και το εργαλείο για να τον πιέσουν να αλλάξει στάση στο Σκοπιανό και να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Απάντησε άμεσα με δηλώσεις (στον ΑΝΤ1 ως συνήθως) ότι θα τη ρίξει την κυβέρνηση αν φτάσει η συμφωνία στη Βουλή, και άλλα τέτοια επικολυρικά. Ετσι η συνάντηση της περασμένης Παρασκευής με τον Αλέξη Τσίπρα κατέστη αναπόφευκτη.

Οι πληροφορίες διίστανται για το ποιος είχε την πρωτοβουλία. Αλλοι θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός ήταν εκείνος που απηύθυνε την πρόσκληση, άλλοι ότι τη ζήτησε ο πρόεδρος Πάνος.

Αλλά και οι μεν και οι δε συγκλίνουν ότι ήταν μια πολύ «δύσκολη» συνάντηση. Στα πέριξ της πλατείας Κολωνακίου καφε(νεία) κυκλοφορεί ότι η συνάντηση με τον πρόεδρο Αλέξη, που αργότερα παρουσιάστηκε (κυρίως από τα ΦΕΚ «Αυγή» και «Εφ.Συν») ως επιβεβαιωτική της άψογης συνεργασίας τους, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα κρεσέντο παραπόνων του Καμμένου προέδρου κατά όσων «θέλουν να τον καταστρέψουν». Ποιον; «Αυτόν που τους έκανε κυβέρνηση, και εξαιτίας του διοικούν τη χώρα».

Υποστηρίζεται συγκεκριμένα ότι ο πρόεδρος Πάνος κατήγγειλε ότι τα υπόγεια δουλεύουν… υπογείως για να τον αντικαταστήσουν ως κυβερνητικό εταίρο. Να τον αφήσουν εκτός Βουλής και να παραχωρήσουν τη  θέση του στο Ποτάμι ή ό,τι απομείνει από την Ενωση Κεντρώων.

Με την ορμή που τον διακρίνει, και με το πάθος του αδικημένου να τον ατσαλώνει, έδωσε μου είπαν «ζωή» στο συνήθως σιωπηλό Μέγαρο Μαξίμου – έως έξω,  στον προθάλαμο, ακούγονταν οι φωνές του το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής…

Με τη συνδρομή και του μπαρμπ’ Αλέκου Φλαμπουράρη κάποια στιγμή η κατάσταση που κινδύνευσε αρκετές φορές να «ξεφύγει», ηρέμησε. Αλλά δεν υπήρξε ένας από το πρωθυπουργικό γραφείο που να μην έμεινε με την εντύπωση ότι εκείνες οι πανηγυρικές αγκαλιές στις προεκλογικές εξέδρες ανήκουν οριστικά στο παρελθόν – το πολύ μακρινό παρελθόν…

Η συνάντηση κράτησε κανένα δίωρο. «Τον ηρέμησαν» με επίμονο «μασάζ» και με διαβεβαιώσεις του είδους «μαζί θα προχωρήσουμε» και μετά αποχώρησε. Υστερα ο Θανάσης (Καρτερός) διοχέτευσε προς τα έξω ότι «πέφτουν οι τόνοι» και πως οι δύο εταίροι θα φτάσουν μαζί «ώς τον Μάρτιο».

Τι λέω εγώ; Οτι όλα αυτά έχουν μικρή διάρκεια: ώς την επόμενη δημοσκόπηση, που θα δημοσιευθεί σε κάποιο φιλικό προς την κυβέρνηση μέσο. Εκεί θα δοκιμαστούν οι διαβεβαιώσεις και οι όρκοι πίστεως και αγάπης…

Το «ξεπουπούλιασαν» το κόμμα

Βίοι παράλληλοι. Προβλήματα το κόμμα Καμμένου, συμπτώματα διάλυσης το κόμμα του  προέδρου Λεβέντη. Μια αφορμή ζητούσε ο βουλευτής Γιάννης Σαρίδης του λεβεντοκόμματος να αποχωρήσει για άλλες πολιτείες, μακρινές, και ο πρόεδρος Λεβέντης του την έδωσε, απαιτώντας από αυτόν «μια συγγνώμη». Ποιο ήταν το «αδίκημα»; Οτι έκραξε έναν άλλο βουλευτή, ονόματι Καβαδέλλα, ο οποίος έκανε  μεγάλο σουξέ στα social media τις προάλλες καταγγέλλοντας τη διοίκηση της ΔΕΘ ότι του ζητήθηκε  να κόψει εισιτήριο προκειμένου να παρακολουθήσει την ομιλία Τσίπρα κατά τα εγκαίνια της έκθεσης. Εικάζω ότι δεν ήταν το ταλιράκι του εισιτηρίου η αιτία, αλλά η αφορμή για όλο αυτό το μπάχαλο.

Ωστόσο ο πρόεδρος Λεβέντης δεν το κατάλαβε και την «πάτησε» κανονικά, απαιτώντας «συγγνώμη» από τον Σαρίδη. Ο άλλος, που από καιρό λένε είχε αρχίσει το «πίτσι-πίτσι» με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι κανένα κορόιδο. Είπε, μέσες άκρες,  «τι συγγνώμη να ζητήσω και από ποιον», και αυτό ήταν. Λόγο τον λόγο, το πράγμα έφθασε στα άκρα, και κάπως έτσι ο περί ου ο λόγος Σαρίδης άνοιξε πανιά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως – για τα μάτια του κόσμου, συμπεραίνω – δήλωσε ότι ακόμη παραμένει στην Ενωση, πολύπαθων και πονεμένων, Κεντρώων, αλλά όλοι πια γνωρίζουν ότι ως προς αυτόν, το έργο έχει τελειώσει. Μια συνέχεια απομένει για το φινάλε – να ενταχθεί στο συριζόκομμα ο κύριος Σαρίδης. Πότε θα γίνει αυτό; Εικάζω, εκτός σοβαρού απροόπτου, εκεί κατά τον Δεκέμβριο με την ψήφιση του προϋπολογισμού. Θα πει «ναι» σε όλα, «σε διαγράφω» θα του απαντήσει ο Λεβέντης πρόεδρος που δεν τα ανέχεται κάτι τέτοια, και… αυλαία.

Αντιθέτως, ο άλλος κύριος, και αυτός εκ Θεσσαλονίκης,  ο κύριος Αριστείδης Φωκάς προτιμάει το απέναντι μαγαζί – το γαλάζιο. Κι αυτός μια ανάσα είναι πριν από το μεγάλο βήμα. Το οποίο λογικά σημαίνει ότι τράβα ο ένας από δω, τράβα ο άλλος από κει, το «ξεπουπούλιασαν» το κόμμα του προέδρου Λεβέντη. Αλλά μη στενοχωριέσαι πρόεδρε, υπάρχουν οι δημοσκοπήσεις που σε θέλουν στη Βουλή, έτσι για να σκάσουν οι εχθροί σου…

Ελεεινός συμψηφισμός

Αλλα κόλπα από το υπουργείο Πολιτισμού – και δεν της το είχα της κυρίας Ζορμπά. Αλλά πρέπει να αναθεωρήσω. Ανακάλυψε (η ίδια; Αλλος;) ότι το 2013, το υπουργείο Πολιτισμού είχε διαθέσει στο κρατικό ΤΑΙΠΕΔ 27 ακίνητα στην Πλάκα (ακίνητα, όχι μνημεία, ούτε μουσεία, ούτε αρχαιολογικούς χώρους – σπίτια!). Και προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση, και η ίδια ως υπουργός και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για το εθνικό έγκλημα της μεταβίβασης στο Υπερταμείο πλήθους μνημείων της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς του τόπου, επιχείρησε άθλιο συμψηφισμό. Ελεεινό συμψηφισμό. Εξίσωσε τα 27 σπίτια με ό,τι παραχώρησε η κυβέρνησή της προς… «αξιοποίηση» στο Υπερταμείο των δανειστών.

Τουτέστιν τα 27 σπίτια του 2013 στην ίδια ζυγαριά με τα 10.119 ακίνητα του 2018. Τα 27 σπίτια στην ίδια ζυγαριά με την Κνωσό, τα κάστρα της Θεσσαλονίκης, τον Λευκό Πύργο, το κάστρο των Ιωαννίνων, το Μουσείο των Χανίων, τη Ροτόντα κ.λπ. κ.λπ. Μα δεν ντρέπονται καθόλου;

Αντί να κάνουν ό,τι επιβάλλεται για να αποτραπεί το έγκλημα, επιχειρούν να αποκομίσουν και πολιτικά οφέλη από πάνω. Τι αίσχος…

Στερνή μου γνώση…

Εγραφα χθες για τα άθλια περιστατικά τραμπουκισμού σε βάρος υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ το 2011-2013, πράξεις στις οποίες μετείχαν και οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, και το αντιδιέστειλα με την οργισμένη (και σωστά) τωρινή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ  στην επίθεση κατά του βουλευτή Κωνσταντινέα. Τότε όμως οι επιθέσεις ήταν δικαιολογημένες – κατά τον Τσίπρα «η έκφραση της δίκαιης οργής της κοινωνίας»…

Χθες λοιπόν, πήγαν στην Καλαμάτα για να καταγγείλουν την επίθεση στον Κωνσταντινέα κατά τη διάρκεια ωριαίας συνέντευξης Τύπου, ο Σκουρλέτης, ο Χαρίτσης, ο Κατρούγκαλος. Ιδού τι είπε ο Κατρούγκαλος (με τον Σκουρλέτη δεν ασχολούμαι…), απαντώντας σε ερώτηση που έλεγε ότι μεταξύ εκείνων που την «έπεσαν» στον Κωνσταντινέα ήταν και οπαδοί του… ΣΥΡΙΖΑ:

«Κάθε πράξη ατομικής βίας είναι ξένη προς την ιδεολογία της δικής μας Αριστεράς και της ελληνικής Αριστεράς γενικότερα (…) όταν κυνηγούν έναν πολιτικό στον δρόμο οπουδήποτε και αν ανήκει, αυτό δεν είναι κομμάτι ενός κοινωνικού κινήματος».

Βρε Γιώργο, στερνή μου γνώση κ.λπ κ.λπ. Καλά θα ήταν να τα έλεγες αυτά και το 2011, 2012, 2013. Αλλά τότε τα δικαιολογούσες…