Μπορεί μια κυβέρνηση να είναι ταυτόχρονα αυταρχική και Δελφινάριο; Μπορεί να είναι ένα πολεμικό θρίλερ και η φωσκολική παρωδία του; Αν μιλάμε για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αυτά συμβαίνουν στην πραγματικότητα. Αν μάλιστα υπήρχε μεγαλύτερη διάχυση της πραγματικής επιρροής τους, αντί να διασκεδάζει μια μικρή μόνο κοινότητα επαγγελματιών του δημόσιου λόγου, θα γέλαγε όλη η Ελλάδα.

Χθες τα ξημερώματα, η κομματική «Αυγή», κυκλοφόρησε με τεράστια πρωτοσέλιδη φωτογραφία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Κωνσταντινέα, κάτω από τον θηριώδη τίτλο: «Θα διώξουμε το μίσος από την κοινωνία».  Στην αρχή νόμιζα ότι ο Κωνσταντινέας μπήκε από λάθος, αντί για τη φωτογραφία του Γκάντι. Στη συνέχεια κατάλαβα ότι η καλή κομματική εφημερίδα όχι μόνο έδωσε βήμα στον Κωνσταντινέα επειδή είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού έξω από το γήπεδο στην Καλαμάτα, αλλά επιδιώκει να τον μετατρέψει σε σύμβολο ειρήνης και καταλλαγής. Στον Λαμπράκη του 2018.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι επείγεται να δείξει ότι είναι θύμα μιας πολιτικής έντασης, ότι τα στελέχη της εισπράττουν την κοινωνική βία των αντιπάλων της. Εως σήμερα, αυτό δεν αποδεικνύεται. Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης που κινούνται εντός του συνταγματικού τόξου, η ΝΔ δηλαδή, το ΚΙΝΑΛ, Το Ποτάμι, αλλά και το ΚΚΕ, αρνούνται στην πράξη κάθε είδους βιαιοπραγία – κάτι που η κυβέρνηση του εμφυλιακού «ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν» ουδέποτε συμμερίστηκε στο παρελθόν. Κι είναι στο χέρι της κυβέρνησης να ενισχύσει το κράτος δικαίου ώστε να περιοριστεί κάθε είδους βία.

Προφανώς και είμαστε με το δικαίωμα του Κωνσταντινέα, του κάθε Κωνσταντινέα, να κυκλοφορεί χωρίς να φοβάται, να απολαμβάνει τη δημοκρατική ελευθερία, να έχει τις απόψεις του και να μάχεται γι’ αυτές. Αλλά, επίσης προφανώς, η αμετροέπεια δεν είναι ένδειξη σοβαρότητας στην πολιτική. Η επιχείρηση ηρωοποίησης του Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα, από Σκουρλέτη, Κατρούγκαλο και μια κουστωδία στελεχών δείχνει και ιδεολογική και πολιτική ένδεια. Μετατρέπει την πολιτική σε καλαμπούρι. Οπως τότε που ο σχεδόν αγλωσσικός καλαματιανός πολιτικός ήθελε να σώσει τη γλώσσα!

Τη σοβαρότητα την κατακτά κανείς με τη συγκρότησή του, με τη δουλειά του και με τις παρεμβάσεις του. Κακόμοιρη Αριστερά, τι έφταιξες για να φτάσεις στο σημείο να εκφράζει την κοινωνική δυναμική σου και την πνευματικότητά σου ο Κωνσταντινέας. Ο καημένος ο Κωνσταντινέας.