Τρίτη, ώρα 7 το πρωί. Ενας άνδρας, γεμάτος, με μαύρο μπλουζάκι, στέκεται έξω από το Δημοτικό Σχολείο Καμάρων στη Λάρνακα. Στα χέρια του κρατάει κάποια χαρτιά και κάτι που μοιάζει με χάρτη. Τραβά την προσοχή ενός ηλικιωμένου που συνηθίζει να κάνει τη βόλτα του στην περιοχή, καθώς δεν τον έχει ξαναδεί.

Στις 7.45 περίπου, λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι, μπαίνει στο προαύλιο του σχολείου και πλησιάζει πέντε μαθητές. Τους λέει ότι είναι ο νέος τους δάσκαλος και τους ζητά να τον βοηθήσουν να μεταφέρει κάποια βιβλία, γιατί – όπως τους λέει – έχει τραυματισμένο χέρι. Ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά είναι ο Φίλιππος Ντόγκλης και ο Θεμιστοκλής Σταματάκης, 10 ετών, που πείθονται να τον βοηθήσουν και κάπως έτσι ξεκινά μία από τις χειρότερες εμπειρίες της ζωής τους. Τα παιδιά χάνονται και στην Κύπρο σημαίνει συναγερμός. Να σημειωθεί ότι τα δύο παιδιά έχουν καταγωγή από την Ελλάδα, με τον πατέρα του Θεμιστοκλή να είναι γιατρός στο νοσοκομείο και τη μητέρα του Φίλιππου νοσοκόμα – επίσης οι δύο οικογένειες διατηρούν φιλικές σχέσεις.

Ανθρωποκυνηγητό. Η Αστυνομία κινητοποιείται άμεσα και δημοσιοποιεί τις φωτογραφίες των δύο παιδιών, περιγραφή του δράστη, καθώς και του αυτοκινήτου του, ζητώντας από τους πολίτες αν έχουν οποιαδήποτε πληροφόρηση ή αν έχουν δει κάτι να συνδράμουν στις έρευνες. Επικεφαλής των ερευνών για τους δύο μαθητές τίθεται ο αρχηγός της Αστυνομίας. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις «χτενίζουν» όλη τη Λάρνακα, ενώ έρευνες γίνονται και στη Λεμεσό, το λιμάνι της Κύπρου, και σε όλες τις επαρχίες. Στο νησί έχει σημάνει συναγερμός, καθώς η υπόθεση είναι πρωτόγνωρη για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Αστυνομία δίνει εντολή αποκλεισμού και αυστηρών ελέγχων στα οδοφράγματα που οδηγούν στα Κατεχόμενα, προκειμένου να μην υπάρξει καμία πιθανότητα διαφυγής του δράστη με τα παιδιά.

«Εχουν κινητοποιηθεί οι πάντες σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα παιδιά και να επιστρέψουν πίσω σώα και ασφαλή» δήλωνε το πρωί ο υπαρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης.

Πολιτική ηγεσία. Στο δημοτικό σχολείο φτάνει ο υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος συμμετέχει σε σύσκεψη με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, τον αρχηγό της Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου και τους επικεφαλής των αρμόδιων φορέων και Αρχών. Για την υπόθεση ενημερώνεται και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Κυβερνητικοί παράγοντες, Αστυνομία, Δημοτική Αρχή, δάσκαλοι απευθύνουν συνεχώς δραματικές εκκλήσεις σε όσους γνωρίζουν να βρεθούν τα παιδιά, καθώς τα σενάρια για την τύχη τους αρχίζουν να οργιάζουν, ξεκινώντας από απαγωγή με στόχο τα λύτρα και φτάνοντας ακόμα και σε ενδεχόμενα παιδεραστίας ή εμπορίου οργάνων, προκαλώντας τον πανικό στο νησί, που κάθε άλλο παρά συνηθισμένο είναι να ζει τέτοιες καταστάσεις.

«Η @Cyprus_Police έχει στήσει Κέντρα Επιχειρήσεων, απέκλεισε εξόδους και οδοφράγματα. Κάνει ό,τι μπορεί, μα χρειάζεται τα μάτια όλων των Κυπρίων: ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σήμερα μήπως δούμε αυτά τα πρόσωπα! Τα παιδιά μας Φίλιππος και Θεμιστοκλής πρέπει να βρεθούν σύντομα!» γράφει η Κλέλια Βασιλείου, αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, στο Twitter.

Πόρτα πόρτα. Στον εντοπισμό των δύο αγοριών μπήκε ενεργά και ο Δήμος Λάρνακας. Εργαζόμενοι και Πολιτική Αμυνα της πόλης βγήκαν στους δρόμους δίνοντας πληροφορίες για τα δύο παιδιά όσο και του φερόμενου ως απαγωγέα. Μόλις έγινε γνωστή η είδηση της απαγωγής, πολλοί ήταν οι γονείς που πανικοβλήθηκαν και έσπευσαν στο σχολείο να πάρουν τα παιδιά τους. Τα παιδιά εντοπίζονται έπειτα από τηλεφώνημα ενός άνδρα στην Αστυνομία, ο οποίος ενημερώθηκε από τον αδερφό του ότι τα χαρακτηριστικά της περιγραφής του δράστη μοιάζουν με ενός γείτονά τους. Σύμφωνα δε με τον ίδιο, ο αδερφός του τον είχε δει να αλλάζει πινακίδες στο αυτοκίνητό του.

Λήξη συναγερμού. Στις 15.10 η κυπριακή Αστυνομία ανακοινώνει μέσω Twitter ότι τα δύο αγόρια βρέθηκαν, ενώ λίγο αργότερα ανακοινώνεται και η σύλληψη ενός 35χρονου Ελληνοκυπρίου ως δράστη. Η Αστυνομία βγάζει τα παιδιά που βρίσκονται σε κατάσταση σοκ από το διαμέρισμα και μεταφέρονται στο νοσοκομείο για έλεγχο. «Εμοιαζαν να είναι ναρκωμένα» λένε όσοι είδαν τα δύο αγόρια, που από το σοκ δεν μπορούσαν ούτε καν να καταλάβουν πού βρίσκονται ούτε τι συμβαίνει γύρω τους.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας ευχαρίστησε τόσο τους αστυνομικούς όσο και τους πολίτες που βοήθησαν, λέγοντας ότι η Αστυνομία είναι ο κόσμος και ο κόσμος είναι η Αστυνομία. Συγχαρητήρια στην Αστυνομία έδωσαν ο Νίκος Αναστασιάδης, οι γονείς των παιδιών και πολιτικός κόσμος.

Ο Κώστας Χαμπιαούρης ανέφερε ότι πρώτη φορά είχε μια τέτοια εμπειρία ως πολίτης αυτού του τόπου, δίνοντας συγχαρητήρια με τη σειρά του στην Αστυνομία και στους πολίτες που βοήθησαν στον εντοπισμό των παιδιών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου, ο δράστης πιθανότατα απήγαγε τα παιδιά για να ζητήσει λύτρα, ενώ, όπως είπε, δεν είχε απασχολήσει ποτέ στο παρελθόν την Αστυνομία. Ο Ιωνάς Νικολάου δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει τη σεναριολογία για τα κίνητρα του δράστη.

Οι λεπτομέρειες

Τα χρέη και η πολιτική αντιπαράθεση

Ο 35χρονος αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα Τετάρτη στο δικαστήριο όπου και θα αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόσωπο με χρέη που είχε στόχο το κέρδος και μόνο. Το θρίλερ μπορεί να είχε αίσιο τέλος, ωστόσο η δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση και ιδίως η ευκολία με την οποία ένας άγνωστος εισέβαλε στο προαύλιο του σχολείου και άρπαξε ανενόχλητος δύο παιδιά έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από φορείς εκπαιδευτικών, που καταγγέλλουν ελλιπή φύλαξη των σχολείων και εγκαλούν την κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι το ζήτημα της παιδείας είναι στην κορυφή της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Κύπρο τον τελευταίο καιρό, η συγκεκριμένη υπόθεση δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέο γύρο αντιπαράθεσης.