Εως την Παρασκευή άλλοι 1.000 πρόσφυγες αναμένεται να έχουν φύγει από τον καταυλισμό της Μόριας για δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για το ενδεχόμενο κακοδιαχείρισης κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα οποία δόθηκαν για τη σίτιση των προσφύγων στη χώρα μας. Μάλιστα, η έρευνα για τις ενδεχόμενες παρατυπίες στον τομέα της παροχής τροφίμων στους πρόσφυγες στην Ελλάδα φέρεται ότι έχει αρχίσει ύστερα από σχετικές πληροφορίες που είχε λάβει το 2017 η  Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συνολικά 2.500 πρόσφυγες από τη Μόρια θα έχουν μεταφερθεί από την περασμένη εβδομάδα μέχρι και το τέλος αυτής προς τις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ηδη, μετά τους 444 πρόσφυγες που έφυγαν από τη Μόρια και έφτασαν χθες το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, άλλοι 80 μπήκαν χθες στο πλοίο και θα αναχωρήσουν για τη Βόλβη, όπου θα εγκατασταθούν σε σπίτια. Σήμερα, αναμένεται περίπου 400 πρόσφυγες να κάνουν το ταξίδι ενώ αύριο άλλοι περίπου 550 θα αφήσουν πίσω τους τις άσχημες συνθήκες στη Μόρια.

Οπως εξηγούν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η μεταφορά των ανθρώπων αυτών είναι μια ολόκληρη διαδικασία, που περιλαμβάνει τον εντοπισμό αυτών που θα πρέπει να φύγουν, «τους δίνεται χρόνος να ετοιμαστούν και να μαζέψουν τα πράγματά τους ενώ δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που αντιδρούν, καθώς προτιμούν να μείνουν στη Μόρια από το να πάνε στα σπίτια στη Βόλβη».

Είναι ενδεικτικό πως τη Δευτέρα, μόλις δύο ώρες πριν αναχωρήσει το πλοίο από το λιμάνι της Λέσβου, είχαν συγκεντρωθεί 385 πρόσφυγες για να μεταφερθούν. Ζητήθηκε από το Λιμενικό να καθυστερήσει περίπου 45 λεπτά τον απόπλου και τελικά αναχώρησαν ακόμη 60. «Αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των ανθρώπων που θα μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες μπορεί να είναι και μεγαλύτερος» λένε πηγές του υπουργείου.

Σε σπίτια στην περιοχή της Βόλβης στη Θεσσαλονίκη, δυναμικότητας 1.200 ατόμων, μεταφέρονται ως επί το πλείστον οι πρόσφυγες από τη Μόρια. Παράλληλα, όμως, πρόσφυγες εγκαθίστανται και σε οικίσκους (ISObox) στον Κατσικά Ιωαννίνων, στη Φιλιππιάδα του Νομού Πρεβέζης αλλά και όπου υπάρχουν κενές θέσεις στις υπόλοιπες δομές της ενδοχώρας.

Απαντώντας σε ερώτημα των «ΝΕΩΝ», ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας σημειώνει πως ο ρυθμός των μεταφορών από τη Μόρια προς την ενδοχώρα, μετά και τη συμπλήρωση των 2.500 ατόμων που θα έχουν φύγει από το ΚΥΤ, θα πέσει. «Και θα αυξηθεί ο ρυθμός που θα παίρνουμε ανθρώπους από τη Σάμο. Αλλωστε, ο πρώτος μας στόχος είναι αμέσως μετά τη Μόρια να απαλύνουμε τη Σάμο και στη συνέχεια τη Χίο». Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου, οι πρόσφυγες από τη Σάμο θα μεταφερθούν κατά κύριο λόγο σε χώρους στα Γρεβενά.

Πάντως, σύμφωνα με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, στα νησιά του Αιγαίου (με στοιχεία για τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου) βρίσκονται 20.062 πρόσφυγες και μετανάστες, παρά τη μεταφορά συνολικά 477 ανθρώπων προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι δε 10.594 είναι στη Λέσβο.

Εκθεση, πάντως, της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης έρχεται να επιβεβαιώσει την άσχημη ψυχική υγεία στην οποία βρίσκονται οι εγκλωβισμένοι στη Μόρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία,  64% όσων έχουν εξεταστεί από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας της ΜΚΟ έχουν συμπτώματα κατάθλιψης, όπως θλίψη, ενοχή και απελπισία. Υπάρχουν δε υψηλά ποσοστά έμφυλης και σεξουαλικής βίας κατά γυναικών και ανδρών, που ανέρχονται στο 50% όλων των περιστατικών, εκ των οποίων το 67% είναι γυναίκες και το 33% άνδρες.

Στο μεταξύ, υπεγράφη Κοινή Δήλωση Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο και της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά τη διοικητική, τεχνική και επιχειρησιακή ενίσχυση της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης και της Διεύθυνσης Προστασίας Αιτούντων Ασυλο.