Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στην υπόθεση της Folli Follie καθώς ξεκίνησε χορός αποχωρήσεων από την πλευρά των ξένων οίκων που είχαν αναλάβει την κατάρτιση σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας όσο και τη διεξαγωγή ελέγχων για τα οικονομικά της στοιχεία, ενώ τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν χθες και οι Δημήτρης και Αικατερίνη Κουτσολιούτσου από τις εταιρείες του ομίλου στο Χονγκ Κονγκ κατά τη διάρκεια έκτακτου διοικητικού συμβουλίου.

Η παραίτηση από τη θέση του βασικού χρηματοοικονομικού συμβούλου του ομίλου, του διεθνούς οίκου Rothschild, όπως και οι παραιτήσεις των δύο μεγάλων δικηγορικών γραφείων, του δικηγορικού γραφείου Μπερνίτσα και του βρετανικού Allen & Overy, τα οποία είχαν αναλάβει την υπόθεση για λογαριασμό της εταιρείας, έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Την ίδια στιγμή, χθες, μέχρι αργά το βράδυ, υπό παραίτηση φερόταν να είναι και η εταιρεία ΕΥ, η οποία θα διενεργούσε τον οικονομικό έλεγχο της FF, και αυτό λίγο πριν από την εκπνοή της τελευταίας προθεσμίας για τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων που αφορούν τη συνολική οικονομική εικόνα της μητρικής εταιρείας και των θυγατρικών της.

Λίγες ημέρες πριν παραδοθούν τα πορίσματα των ελέγχων από τις εταιρείες Alvarez & Marsal και ΕΥ στα οικονομικά στοιχεία της FFG που θα αποτυπώσουν τη συνολική κατάσταση στην εταιρεία και θα επιτρέψουν την αναμόρφωση και δημοσιοποίηση των λογιστικών καταστάσεών της, οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ένα θολό τοπίο για την επόμενη μέρα.

Στο πολύωρο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες έπειτα από αίτημα της οικογένειας Κουτσολιούτσου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν είχαν ενημερωθεί όλα τα μέλη του αναφορικά με τα θέματα της συζήτησης. Εκεί ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος που κατείχε τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και η σύζυγός του Αικατερίνη Κουτσολιούτσου που κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από τις εταιρείες του ομίλου στο Χονγκ Κονγκ. Στο διοικητικό συμβούλιο παρών ήταν και ο Τζορτζ Τσανκ, ο εκπρόσωπος της κινεζικής εταιρείας Fosun, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα κράτησε στάση αναμονής αναφορικά με τα τεκταινόμενα στη FFG, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις στην εταιρεία.

Αναπάντητο ωστόσο είναι μέχρι αυτή την ώρα το ερώτημα γιατί προέκυψαν οι παραιτήσεις αυτές λίγες ημέρες πριν παραδοθούν τα πορίσματα που θα περιγράφουν την οικονομική κατάσταση της εταιρείας.

Η Alvarez & Marshal από τις αρχές του καλοκαιριού πραγματοποιεί τη δικανική αξιολόγηση των πιο πρόσφατων οικονομικών καταστάσεων των ασιατικών θυγατρικών της εταιρείας και το πόρισμά της αναμένεται εντός των ημερών, ενώ η ΕΥ με βάση το πόρισμα θα ολοκληρώσει τη διενέργεια του ειδικού ελέγχου στα στοιχεία των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της FFG για το οικονομικό έτος 2017. Παράλληλα η εταιρεία Deloitte Business Solutions SΑ έχει αναλάβει να συνδράμει τη FF στην εκπόνηση προβλέψεων βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης ρευστότητας, να παράσχει υποστήριξη στην επικαιροποίηση του πλέον πρόσφατου επιχειρηματικού σχεδίου της και να καταρτίσει μοντέλο ανάλυσης χρηματοοικονομικών προτεραιοτήτων προς χρήση στις μελλοντικές συζητήσεις αναδιάρθρωσης με τους χρηματοοικονομικούς πιστωτές της εταιρείας και άλλους ενδιαφερομένους.

Μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις τα σύννεφα πάνω από την ελληνική εισηγμένη είναι πλέον απειλητικά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η τύχη της, μαζί και των 1.500 εργαζομένων της στην Ελλάδα και 5.000 διεθνώς, αλλά και των μετόχων, των ομολογιούχων και των πιστωτών της.

Σχεδόν πέντε μήνες μετά τις αποκαλύψεις του επενδυτικού fund QCM που άνοιξε τις πύλες της Κολάσεως για τη Folli Follie, η μια καθυστέρηση διαδέχεται την άλλη και η μια παραίτηση ακολουθεί την άλλη, την ίδια στιγμή που ο οικονομικός εισαγγελέας αναζητά πιθανές ποινικές ευθύνες στη διοίκηση της εταιρείας αλλά και σε άλλους εμπλεκομένους στην υπόθεση.