Νέο πονοκέφαλο έχει ο Μίστερ Facebook, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, μετά την απόφαση των ιδρυτών του Instagram να αποχωρήσουν από αυτό. Ο Κέβιν Σίτρομ και ο Μάικ Κρίγκερ, οι ιδρυτές της εφαρμογής για το ανέβασμα φωτογραφιών στο Διαδίκτυο, πούλησαν το Instagram στη Facebook πριν από έξι χρόνια προς 1 δισ. δολάρια.

Η συμφωνία τότε ήταν ότι θα διατηρήσουν το προϊόν τους ανεξάρτητο από το Facebook και ότι θα βασιστούν στις υποδομές και τους πόρους του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο προκειμένου να κάνουν ακόμη πιο μεγάλο και πετυχημένο το Instagram.

Το τελευταίο διάστημα όμως ο Ζάκερμπεργκ άρχισε να αναμειγνύεται περισσότερο στα δρώμενα του Instagram, θέλοντας μεγαλύτερη ενοποίηση με το Facebook, προκαλώντας την αντίδραση των Σίτρομ και Κρίγκερ, σύμφωνα με πηγές σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η αποχώρηση τόσο υψηλόβαθμων στελεχών μάλιστα δεν είναι η πρώτη. Πριν από λίγους μήνες τη Facebook εγκατέλειψαν και οι ιδρυτές της WhatsApp, Γιαν Κουν και Μπράιαν Ακτον. Οι δύο άνδρες είχαν συγκρουστεί με τον Ζάκερμπεργκ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με την εταιρεία Cambridge Analytica. Από το Facebook έχουν φύγει ακόμη ο επικεφαλής σύμβουλος Κόλιν Στρετς και ο επικεφαλής επικοινωνίας Ελιοτ Σρέιτζ.

Πρόκειται για εξελίξεις που δημιουργούν την εντύπωση ότι πολλά αλλάζουν αυτό το διάστημα μέσα στην εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις λόγω της αύξησης των εκκλήσεων για περισσότερη ιδιωτικότητα.

Χωρίς τους ιδρυτές του το Instagram αναμένεται τώρα να συνδεθεί πιο στενά με το Facebook με αποτέλεσμα το πρώτο να γίνει τμήμα του δεύτερου και όχι ανεξάρτητη οντότητα όπως ήταν μέχρι σήμερα, ανέφεραν πηγές του Bloomberg.

Οταν το Instagram πουλήθηκε στο Facebook, η εταιρεία είχε μόλις 13 εργαζομένους και 30 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες. Σήμερα χρησιμοποιούν την εφαρμογή σε ημερήσια βάση πάνω από 1 δισ. χρήστες. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή διαφημιστικών εσόδων του Ζάκερμπεργκ έπειτα από το Facebook. Σύμφωνα με ανάλυση της Bloomberg Intelligence η αξία της Instagram φτάνει πλέον τα 100 δισ. δολάρια.

Το στοίχημα για τον Ζάκερμπεργκ είναι μεγάλο. Μέχρι τώρα το Instagram έχει δείξει ότι προσελκύει νεότερους σε ηλικία χρήστες, οι οποίοι πολλές φορές ασκούν κριτική στη μεγάλη ανάπτυξη που έχει γνωρίσει το Facebook. Πολλοί επίσης χρήστες του Facebook έφυγαν από αυτό και πήγαν στο Instagram επειδή κουράστηκαν από την ανάμειξη του πρώτου σε πολιτικά θέματα αλλά και την εμπλοκή σε σκάνδαλα που αφορούν την ιδιωτικότητα των χρηστών. Η Cambridge Analytica είχε κατηγορηθεί ότι συνέλεξε και αξιοποίησε προσωπικά δεδομένα χρηστών του Facebook για πολιτικούς λόγους ενόψει των προηγούμενων αμερικανικών εκλογών όπου εξελέγη ο Ντόναλντ Τραμπ.