Οταν ο Γιούργκεν Κλοπ πάτησε το πόδι του στο Μέλγουντ, το προπονητικό κέντρο της Λίβερπουλ, οι φίλοι της ομάδας άρχισαν να ονειρεύονται τα περασμένα μεγαλεία. Τότε, Οκτώβριος του 2015, ο γερμανός τεχνικός απέφυγε τα μεγάλα λόγια, ωστόσο προσπάθησε να «βγάλει» τις σκέψεις του για έναν ιστορικό σύλλογο που αγωνιούσε να αναβιώσει το ένδοξο παρελθόν.

«Δεν είμαστε η καλύτερη ομάδα. Και τι έγινε; Θέλουμε όμως να γίνουμε» είχε πει και στρώθηκε στη δουλειά, αφού πρώτα υποσχέθηκε πως σε τρία – τέσσερα χρόνια η Λίβερπουλ θα μπορούσε να διεκδικήσει στα ίσια τους τίτλους.

Οι Reds έχασαν δύο ευρωπαϊκούς τελικούς. Από τη Σεβίλλη, στο Γιουρόπα Λιγκ, στους πρώτους μήνες της παραμονής του στο Ανφιλντ, αλλά και τον περασμένο Μάιο από τη Ρεάλ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο χαρακτηρισμός loser βγήκε εύκολα από το στόμα όσων βλέπουν επιφανειακά το ποδόσφαιρο.

Δεν κατάλαβαν όμως ότι ο γερμανός τεχνικός τους τελευταίους μήνες στο Μέλγουντ δούλευε πάνω στην ψυχολογία και τη νοοτροπία των παικτών του. Οι κατάλληλες προσθήκες στο ρόστερ έγιναν το καλοκαίρι και όλα αυτά αρχίζουν πλέον και φαίνονται στο χορτάρι. Η Λίβερπουλ είναι μπροστά στο σκορ και οι φίλοι της δεν αισθάνονται πλέον το άγχος της «κακιάς στιγμής» που θα τους στερήσει τη νίκη.

Κι ακόμα, έχει έξι νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ, κάτι που δεν είχαν δει ακόμα και οι οπαδοί της που είναι σε ηλικία 55 χρόνων! Το Τσάμπιονς Λιγκ άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς, το 3-2 επί της Παρί Σεν Ζερμέν στο Ανφιλντ, σε ένα ματς όπου η ομάδα δεν κατέρρευσε όταν δέχτηκε την ισοφάριση, κάτι που ήταν συχνό φαινόμενο, ακόμα και στην περσινή περίοδο. Αν αυτό δεν είναι αλλαγή νοοτροπίας, τότε πώς μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε;

Στον σωστό δρόμο

Η φετινή Λίβερπουλ δείχνει έως τώρα όλα αυτά τα στοιχεία που καθορίζουν μια μεγάλη ομάδα. Η παρουσία του Αλισον κάτω από τα δοκάρια προσφέρει ασφάλεια στην άμυνα, όπου δεσπόζει ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ. Οσο για τις υπόλοιπες θέσεις, ο Κλοπ πέτυχε 100%. Ρίσκαρε από πέρυσι με τον 19χρονο Αλεξάντερ Αρνολντ στο δεξί άκρο της άμυνας και έπιασε το… τζόκερ με τον Σκωτσέζο Ρόμπερτσον στο αριστερό. Εως τώρα έχει ανακαλύψει και τον Τζο Γκόμεζ, ο οποίος τα πάει περίφημα δίπλα στον Φαν Ντάικ στο κέντρο της άμυνας. Με το σκεπτικό ότι από τη μεσαία γραμμή και μπροστά η Λίβερπουλ «πετάει» από την περσινή περίοδο, ο Κλοπ παίρνει το credit για την εικόνα που παρουσιάζει η αμυντική λειτουργία.

Ο γερμανός τεχνικός δείχνει ότι είναι στον σωστό δρόμο να υλοποιήσει αυτά που είχε υποσχεθεί όταν ήρθε στη Λίβερπουλ. Ισως είδε και την ταινία του Κρις Μπέρναρντ «Φιλιά από το Λίβερπουλ», που περιγράφει τα δύσκολα χρόνια της πόλης, από τη δεκαετία του ’70 έως το τέλος της δεκαετίας του ’90. Από τότε που θεσπίστηκε η Πρέμιερ Λιγκ το 1992, άρχισαν τα δύσκολα χρόνια για την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ.

Ο κόσμος τον λατρεύει, οι παίκτες τον εμπιστεύονται καθώς είναι κοντά τους και τους στηρίζει σε κάθε στιγμή, μέσα και έξω από το γήπεδο. Σε ερώτηση για το γεγονός ότι δεν σκοράρει αρκετά έως τώρα ο Μο Σαλάχ, ο Κλοπ επιστράτευσε το χιούμορ του. «Φταίει η… κρίση» απάντησε, υπενθυμίζοντας ότι και πέρυσι ο Αιγύπτιος είχε αρχίσει με τον ίδιο τρόπο το πρωτάθλημα. Παράλληλα, φροντίζει να κρατάει χαμηλούς τόνους, όσο κι αν ο Ζοζέ Μουρίνιο συνηθίζει να τον προκαλεί. Το χιούμορ άλλωστε είναι πάντα χρήσιμο… Ωστόσο, αποφεύγει να μιλάει για τίτλο, επιμένει στο γνωστό σλόγκαν των προπονητών για κάθε ματς ξεχωριστά και επαναλαμβάνει «έχουμε ακόμα περιθώρια βελτίωσης».

Ο γερμανός τεχνικός δεν έχει αλλάξει τρόπο ζωής στην Πρέμιερ Λιγκ. Δεν θέλει να αποχωριστεί το τζιν παντελόνι ή το καπέλο του μπέιζμπολ. Αλλωστε, όπως έχει πει, «πρόβλημα θα υπήρχε αν ήμουν υπάλληλος σε τράπεζα ή κάποια άλλη εταιρεία. Ομως δουλεύω για το ποδόσφαιρο».