Διάβασα και άκουσα πολλά για την αναμέτρηση των Δικεφάλων στην Τούμπα. Σχεδόν όλες οι επισημάνσεις είναι σωστές, άλλωστε το ματς δεν είχε μυστικά. Ο Πρίγιοβιτς τιμώρησε δύο μεγάλα λάθη της άμυνας της ΑΕΚ, που ναι μεν κράτησε την μπάλα και είχε δύο δοκάρια, πλην όμως ήταν αμυντικά ευάλωτη και δεν πήρε σχεδόν τίποτε από τους αναπληρωματικούς της. Οταν αυτοί είναι ο Κλωναρίδης, ο Γκάλο και ο Τσόσιτς και η ΑΕΚ πρέπει με αυτούς ν’ ανοίξει μια κλειστή άμυνα, θα ήταν και παράξενο να πάρει κάτι ο Μαρίνος Ουζουνίδης.

Πέρυσι

Τι θέλω να προσθέσω που δεν έχει γραφτεί; Οτι αυτό το ματς που παρακολουθήσαμε την Κυριακή το βράδυ θα μπορούσε να έχει γίνει πέρυσι, αφού η ενδεκάδα που διάλεξε ο Λουτσέσκου απαρτιζόταν από παίκτες που είχε και την περασμένη χρονιά στη διάθεσή του. Το πρόβλημα της ΑΕΚ είναι ότι η ίδια παρατάχθηκε με μια ενδεκάδα μάλλον λιγότερο δυνατή από την περσινή, αφού έλειπαν ο Βράνιες, ο Κονέ και ο Αραούχο, ενώ και ο πάγκος της ήταν λιγότερο δυνατός, αφού δεν υπήρχαν σε αυτόν ο Χριστοδουλόπουλος και ο Μασούντ που ήταν οι περσινές αλλαγές του Μανόλο Χιμένεθ στο ίδιο ματς. Το ότι ο περσινός ΠΑΟΚ κέρδισε τη φετινή ΑΕΚ είναι μάλλον κάτι που πρέπει να προβληματίσει.

Παράπονο

Επίσης πρέπει να προβληματίσει και το γεγονός ότι το δεύτερο συνεχόμενο ματς ΠΑΟΚ – ΑΕΚ που έγινε με ξένο διαιτητή τελείωσε κι αυτό με 2-0 για την ομάδα του Λουτσέσκου, χωρίς και πάλι να υπάρχει παράπονο από κανένα. Μετά τον Ισπανό Μπορμπαλάν, διαιτητή με τεράστια εμπειρία, έβγαλε το ματς χωρίς πρόβλημα και ο Φινλανδός Γκεστρένιους, που δεν είναι διαιτητής Τσάμπιονς Λιγκ και διευθύνει κάθε Κυριακή ματς σε ένα ημιεπαγγελματικό πρωτάθλημα, χειρότερο ακόμα και από το δικό μας! Χθες πήγε να τον τσεκάρει επί το έργον σύσσωμη η αποστολή της FIFA στην Ελλάδα, δηλαδή και ο Περέιρα, και ο Βέλα, και ο Φούσεκ, εκτός από τον Μάριν που ήταν ο παρατηρητής του. Δήλωσαν όλοι ευχαριστημένοι από την επιλογή και ικανοποιημένοι από τη διαιτησία. Και κάνουν όλοι ότι δεν βλέπουν πως υπάρχει πλέον ένα τεράστιο πρόβλημα: τα ματς με ξένους διαιτητές είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που διευθύνουν έλληνες διαιτητές!

Φόβος

Ισως αυτό να οφείλεται στο ότι οι ξένοι αντιμετωπίζονται από τους ποδοσφαιριστές με λίγο φόβο. Οπως και να ‘χει, είναι δεδομένο ότι οι ξένοι, μέχρι τώρα, δεν προκαλούν, δεν ξεσηκώνουν τον κόσμο, δεν καταλαβαίνουν από αγριάδες, δεν μοιάζουν να διευθύνουν ματς έχοντας στο μυαλό τους ποιο πρέπει να είναι το τελικό τους αποτέλεσμα. Στο τέλος θα θέλει η συντριπτική πλειονότητα των ομάδων ξένους διαιτητές, και θα ‘χει και δίκιο!

Καμικάζι

Ο Αρης υπέβαλε αίτημα να υπάρξουν ξένοι διαιτητές και στα δικά του παιχνίδια με την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, και πολύ καλά έκανε. Δεν γίνεται να έχουμε ένα πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων, όπου σε κάποια ματς να έρχονται ξένοι και σε άλλα ματς να κατεβαίνουν οι γνωστοί καμικάζι. Ολες οι νίκες δίνουν τρεις βαθμούς στον νικητή και μια ομάδα πρέπει να έχει το δικαίωμα να πάρει ό,τι αξίζει. Η εμφάνιση και η άνεση του Γκεστρένιους δημιουργούν την υποψία πως αν διηύθυνε αυτός τα ματς ΠΑΟΚ – Αστέρας και Αστέρας – ΑΕΚ, μπορεί να είχαμε τελείως διαφορετικά αποτελέσματα. Γιατί λοιπόν ο Αστέρας (ή ο Αρης που καταλαβαίνει καλά τι γίνεται) να τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης από τους μεγάλους; Δεν αγωνίζονται όλοι στο ίδιο πρωτάθλημα;

Επιχείρηση

Τρομερό πρόβλημα αξιοπιστίας δημιουργεί και η εντελώς αλλοπρόσαλλη πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Αθλητισμού για το ζήτημα των μετακινήσεων των οπαδών. Με ποιο δικαίωμα άραγε μια ομάδα μπορεί να παίρνει εισιτήρια για τους οπαδούς της σε εκτός έδρας ματς και μια άλλη όχι; Αυτό που έγινε ειδικά στα Γιάννινα με τους οπαδούς του Αρη είναι ντροπή. Οχι μόνο δεν δόθηκαν εισιτήρια στους οπαδούς του Αρη να ταξιδέψουν οργανωμένα στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά η Αστυνομία οργάνωσε και ολόκληρη επιχείρηση για να μην πλησιάσουν την πόλη μεμονωμένα! Στήθηκαν μπλόκα, αν πλησίαζε τα Γιάννινα αυτοκίνητο με ταμπέλες από τη Θεσσαλονίκη το σταματούσαν, ο οδηγός περνούσε κανονικό έλεγχο, που δεν γίνεται πια ούτε στα σύνορα, κι αν κρινόταν ύποπτος, δεν τον άφηναν να πλησιάσει. Στο τέλος έγιναν και δηλώσεις ότι η όλη επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία! Ολα αυτά ενώ το υπουργείο μιλά για επιστροφή στην κανονικότητα. Ημαρτον, πραγματικά.

Φωτοβολίδες

Την επόμενη φορά που ο υφυπουργός Γιώργος Βασιλειάδης θα δώσει συνέντευξη στο ΑΠΕ ή στην ΕΡΤ (ή κάπου αλλού όπου έχει φίλους, που δόξα τω Θεώ δεν του λείπουν…) ας τον ρωτήσει κάποιος αν σε αυτή τη χώρα όλοι οι πολίτες είναι ίσοι κι αν έχουν τα ίδια δικαιώματα. Οχι για το VAR, ούτε για τα λεφτά που μοιράζει χάρη στην ΕΡΤ. Απλά ας τον ρωτήσει πόσο κανονικά βλέπει όλα αυτά. Πόσο π.χ. κανονικό είναι να τιμωρείται μια ομάδα γιατί οι οπαδοί της πανηγύρισαν με τους παίκτες ένα γκολ στις καθυστερήσεις, με το ίδιο ακριβώς πρόστιμο με το οποίο τιμωρήθηκε μια ομάδα οι οπαδοί της οποίας πετούσαν φωτοβολίδες για να κάψουν τον κόσμο…

Υπερβολές

Στο μεταξύ, έχει ενδιαφέρον ότι καμία από τις τρεις ευρωπαϊκές ομάδες, που αγωνίστηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο, δεν κέρδισε στο εθνικό της πρωτάθλημα. Τα μωρά του Αγιαξ έχασαν από τους άντρες της PSV με 3-0. Η φοβερή και τρομερή Τσέλσι δεν κατάφερε να βάλει γκολ και να κερδίσει τη Γουέστ Χαμ. Η Μπέτις, που στο Γεώργιος Καραϊσκάκης ζάλισε τον κόσμο με τις πάσες της, έφερε 2-2 εντός έδρας με την Αθλέτικ Μπιλμπάο, γλιτώνοντας μια ήττα γιατί βρέθηκε να παίζει ένα ολόκληρο ημίχρονο με παίκτη παραπάνω: τουλάχιστον γύρισε το εις βάρος της 0-2. Η μια πιθανότητα είναι οι δικές μας ομάδες να κούρασαν πολύ τους αντιπάλους τους κι αυτές να πλήρωσαν την κόπωση στο εθνικό τους πρωτάθλημα. Η άλλη είναι να λέγαμε απλά υπερβολές, όταν περιγράφαμε τις δυνατότητές τους. Που είναι μεν αρκετές, πλην όμως δεν μιλάμε και για ομάδες ανίκητες.

Επτά

Αρχίζω να πιστεύω το δεύτερο. Ταμπουρωμένοι στο θερμοκήπιό μας κι εμείς οι αθλητικογράφοι έχουμε χάσει κομμάτι την ικανότητα να αξιολογούμε τις αληθινές δυνατότητες των ομάδων που έρχονται από το εξωτερικό: μάθαμε να βλέπουμε «θηρία» εκεί που δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι μιλούσαμε για μεγάλη πρόκριση του ΠΑΟΚ, όταν αυτός απέκλεισε τη Βασιλεία. Η οποία την Κυριακή στο ελβετικό πρωτάθλημα μέτρησε επτά ολόκληρα γκολ στο ντέρμπι με τη Γιουνγκ Μπόις…