«Ποιος θα καταφέρει να γκρεμίσει το δίπολο Κριστιάνο Ρονάλντο, Λιονέλ Μέσι;». Ηταν ένα ερώτημα που είχε τεθεί εκατοντάδες φορές τα τελευταία χρόνια, στο διάστημα της κυριαρχίας των δύο κορυφαίων ποδοσφαιριστών του σύγχρονου ποδοσφαίρου στα βραβεία. Η απάντηση τελικά ήρθε χθες από το Λονδίνο: Λούκα Μόντριτς. Ο μικρός το δέμας Κροάτης ανέβηκε στον ποδοσφαιρικό Ολυμπο με την εκλογή του ως κορυφαίου παίκτη του κόσμου από τη FIFA γκρεμίζοντας ταυτόχρονα από τον θρόνο που μοιράζονταν την τελευταία δεκαετία τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι.

Τα δύο φωτεινότερα αστέρια του ποδοσφαιρικού γαλαξία απουσίασαν από τη χθεσινή τελετή απονομής του βραβείου The Best, στο Λονδίνο προφασιζόμενοι ο μεν Πορτογάλος αγωνιστικές υποχρεώσεις ο δε Αργεντινός οικογενειακά προβλήματα.

Ο Λούκα Μόντριτς δεν είναι φωτογενής, δεν στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, δεν ντριμπλάρει συχνά. Με άλλα λόγια είναι ακριβώς το αντίθετο από τον συνυποψήφιό του χθες Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Λιονέλ Μέσι που για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια δεν συμπεριλήφθηκε στο πόντιουμ των υποψηφίων.

Ο Κροάτης ωστόσο έχει άλλα χαρίσματα. Είναι ένας μαέστρος του γηπέδου, ένας μέσος με τρία πνευμόνια και μια τεράστια ψυχή που περίσσευε και για τους συμπαίκτες του στην Εθνική Κροατίας την οποία οδήγησε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ενστάσεις για την επιλογή του από τους φιλάθλους, τους δημοσιογράφους, τους ομοσπονδιακούς προπονητές και τους αρχηγούς των εθνικών ομάδων, θα υπάρξουν πολλές.

Ο συμπαίκτης του στη Ρεάλ Μαδρίτης Κασεμίρο είπε πως Μόντριτς είναι καλός παίκτης αλλά το βραβείο το άξιζε ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Πολλοί θα πουν επίσης πως ο CR7 αναδείχτηκε για 6η συνεχόμενη σεζόν κορυφαίος σκόρερ του Τσάμπιονς Λιγκ και πέτυχε το ωραιότερο γκολ της σεζόν, εναντίον της Γιουβέντους με ανάποδο ψαλίδι για το οποίο επίσης δεν βραβεύτηκε (το βραβείο Φέρεντς Πούσκας για το ωραιότερο γκολ κατέληξε στον επιθετικό της Λίβερπουλ Σαλάχ για το τέρμα που πέτυχε στο κύπελλο Αγγλίας εναντίον της Εβερτον).

Μήπως τελικά η αδερφή του Κάτια Αβέιρο είχε δίκιο όταν έλεγε πως κάποιοι κάνουν πόλεμο στον Κριστιάνο;

Παρηγοριά

Ο Ρονάλντο και ο Μέσι θα παρηγορηθούν πάντως με τη συμμετοχή τους για 12η φορά στην κορυφαία ενδεκάδα της χρονιάς (δεν συμπεριλήφθηκε ο Σαλάχ που ήταν στο πόντιουμ για το βραβείο The Best) και επίσης συμμετέχοντας στην ανάδειξη του καλύτερου νέου παίκτη στον οποίον το «Φρανς Φουτμπόλ» θα απονέμει στο εξής το Βραβείο Κοπά.

Στην επιτροπή ανάδειξης του καλύτερου παίκτη ηλικίας κάτω των 21 ετών θα συμμετέχουν τα μέλη ενός πολύ κλειστού κλαμπ: όλοι οι νικητές της Χρυσής Μπάλας. Από τον γηραιότερο Λουίς Σουάρεθ που κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο το 1960 μέχρι τους Λιονέλ Μέσι , Κριστιάνο Ρονάλντο, Ζινεντίν Ζιντάν, Ροναλντίνιο, Ζορζ Γουεά, Μισέλ Πλατινί, Μάρκο Φαν Μπάστεν και πολλοί ακόμα. Στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί το «Φρανς Φουτμπόλ» συγκαταλέγεται και η Χρυσή Μπάλα που θα απονέμεται στην κορυφαία γυναίκα ποδοσφαιριστή. Το εκλογικό σώμα θα είναι δημοσιογράφοι με ειδίκευση στο γυναικείο ποδόσφαιρο.

Οι πρώτες 15 υποψήφιες θα ανακοινωθούν στις 8 Οκτωβρίου μαζί με τους 30 υποψήφιους παίκτες.

Τα βραβεία θα απονεμηθούν στις 3 Δεκεμβρίου στο Παρίσι και φυσικά αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Λούκα Μόντριτς θα καταφέρει να κατακτήσει ακόμη ένα βραβείο ή η Χρυσή Μπάλα θα καταλήξει ξανά στα γνώριμα γι’ αυτήν χέρια ενός εκ των Ρονάλντο, Μέσι;

Τα άλλα βραβεία

Στη χθεσινή βραδιά των βραβείων της FIFA που έχει διαχωρίσει τη θέση και τα βραβεία της από το «Φρανς Φουτμπόλ», τιμήθηκαν επίσης οι:

– Ντιντιέ Ντεσάν ως καλύτερος προπονητής, μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ από τη Γαλλία.

– Τιμπό Κουρτουά ως καλύτερος τερματοφύλακας.

– Ρεϊνάλντ Πεδρός ως καλύτερος προπονητής γυναικείας ομάδας καθώς οδήγησε τη Λυών στην κατάκτηση του τρίτου σερί Τσάμπιονς Λιγκ.

– Μάρτα, ως καλύτερη ποδοσφαιρίστρια.

– Οι Περουβιανοί ως καλύτεροι φίλαθλοι.

Τέλος, την κορυφαία ενδεκάδα όπως την ψήφισαν οι ποδοσφαιριστές απ’ όλο τον κόσμο αποτελούν οι Ντε Χέα, Αλβες, Βαράν, Ράμος, Μαρσέλο, Μόντριτς, Καντέ, Αζάρ, Μέσι, Εμπαπέ, Ρονάλντο.

Τρία εκατομμύρια σε μία ώρα!

Κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας SBM που διαχειρίζεται το καζίνο του Μόντε Κάρλο, αποκαλύφθηκε πως ποδοσφαιριστής έχασε σε μία ώρα 3 εκατ. ευρώ. Το ένα σε «κας» και τα άλλα δύο σε πίστωση!