Ο ενθουσιασμός από τη μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ σιγά σιγά καταλαγιάζει, δεδομένου ότι ακολουθεί ένα «καυτό» πρόγραμμα για τους κυπελλούχους και στις τρεις διοργανώσεις.

Καθώς μπορεί ο αυριανός αγώνας κυπέλλου να μην είναι νοκ άουτ, αλλά πάντα ένα ντέρμπι με τον Αρη έχει ξεχωριστή σημασία. Αυτό πάντως που κρατούν περισσότερο στον Δικέφαλο του Βορρά, είναι το γεγονός ότι η ομάδα τους επικράτησε με τον τρόπο που συνήθως έχανε ως τώρα τα ντέρμπι, ιδιαίτερα όταν περνούσε τα διόδια των Μαλγάρων.

Δεν είναι τυχαίο ότι πέρυσι στο παιχνίδι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ δεν έκανε σχεδόν ευκαιρία, ενώ και με τον Ολυμπιακό στο Γεώργιος. Καραϊσκάκης έχασε – σχεδόν – με κάτω τα χέρια, έστω και αν το σκορ, όπως και με την ΑΕΚ, έμεινε στο 1-0. Η άνετη επικράτηση (3-0) επί του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας όπως και στη Θεσσαλονίκη (4-0) δεν είχε την ίδια βαρύτητα και σαφώς δεν αποτελούσε δείγμα γραφής, καθώς οι Πράσινοι πλέον δεν θύμιζαν – και δεν ήταν – ομάδα που διεκδικούσε τίτλο ή που θα φάνταζε ως μία από τις καλύτερες του πρωταθλήματος, το αντίθετο μάλιστα.

Ολα άλλαξαν, από τον περίφημο τελικό κυπέλλου στο ΟΑΚΑ, όπου ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε κόντρα στην ήδη πρωταθλήτρια ΑΕΚ και μάλιστα έχοντας συσσωρευμένο θυμό από τα γεγονότα του ντέρμπι της Τούμπας που δεν τελείωσε ποτέ μετά το γκολ του Βαρέλα που – τουλάχιστον στο γήπεδο – δεν μέτρησε από τον διαιτητή Κομίνη. Τότε σε αυτόν τον τελικό κυπέλλου όλα ήταν υπέρ της Ενωσης, που είχε σούπερ ψυχολογία, έπαιζε στην έδρα της και είχε ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Ο ΠΑΟΚ δεν πήρε απλά εκείνο το κύπελλο (νικώντας με 2-0), αλλά πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες εμφανίσεις στην ιστορία του αναγκάζοντας την ΑΕΚ ουσιαστικά να περιοριστεί σε ρόλο κομπάρσου και αν δεν υπήρχε ο τερματοφύλακας της Ενωσης, Βασίλης Μπάρκας (μέχρι και πέναλτι του Πρίγιοβιτς έπιασε), το σκορ θα ήταν ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερο.

Εκείνο το βράδυ της 12ης Μαΐου είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί η μεταμόρφωση του ΠΑΟΚ, που πλέον μπορούσε να παίξει κυριαρχικό ποδόσφαιρο ακόμη και στην Αθήνα κόντρα στην πρωταθλήτρια Ελλάδας και μάλιστα στην έδρα της!

Αλλαξε το «τσιπάκι»

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου είχε πλέον πείσει τους παίκτες του ότι είναι οι καλύτεροι και ότι έτσι, με αυτή τη νοοτροπία, πρέπει να μπαίνουν στο γήπεδο.

Και μια και λέμε για μπασίματα στον αγωνιστικό χώρο, το πιθανότερο είναι ο ΠΑΟΚ να είχε πάρει και το πρωτάθλημα, αν δεν έμπαινε οπλοφορώντας στο χορτάρι ο Ιβάν Σαββίδης λίγο μετά τη μη κατοχύρωση του τέρματος της ομάδας του.

Οπως και να έχει, ο ΠΑΟΚ έδειξε στον τελικό Κυπέλλου την αλλαγή στο «τσιπάκι» που πλέον παρουσιάζει στα ντέρμπι (κυρίως τα δύο με ΑΕΚ) και που τον κάνει ουσιαστικά να αξιοποιεί το ιδιαίτερα πλούσιο ρόστερ του.

Το οποίο φυσικά φρόντισε να εμπλουτίσει με τον καλύτερο τρόπο και πάντα με τις επιλογές του προπονητή Ραζβάν Λουτσέσκου ο Ιβάν Σαββίδης.

Ο οποίος μάλιστα ανανέωσε πρόσφατα (και πρόωρα) το συμβόλαιο του ρουμάνου τεχνικού για άλλα δύο χρόνια, ενώ είναι έτοιμος να τριπλασιάσει σχεδόν τις ετήσιες αποδοχές του Δημήτρη Πέλκα με την υπογραφή – επίσης πρόωρου – νέου συμβολαίου για τον παίκτη που πριν από λίγο καιρό απέρριψε πρόταση από την Τουρκία ύψους 1,5 εκατ. ευρώ!

Πολυεργαλεία

Παίκτες επίσης σαν τον Μαουρίτσιο (κορυφαίος παίκτης του προχθεσινού ντέρμπι) και τον Μπίσεσβαρ προσθέτουν ποδοσφαιρική ποιότητα στον ΠΑΟΚ και κυρίως λύνουν τα χέρια του προπονητή

τους, που είχε το σθένος σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι να αφήσει τον Ουάρντα εκτός αποστολής.

Εδώ, στην Κρήτη, σε ένα θεωρητικά δύσκολο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, ο Λουτσέσκου δεν είχε τον τραυματία Πρίγιοβιτς και έπρεπε να ξεκουράσει και τον Πέλκα. Επαιξε στα χαφ με Μπίσεσβαρ (ο άνθρωπος του αγώνα στην Κρήτη) Ζαμπά και Ελ Καντουρί και όχι μόνο δεν επηρεάστηκε η απόδοση της ομάδας, έπαιξε ακόμα καλύτερα φτάνοντας σε μια άνετη νίκη.

Επίσης στον αγώνα με την Τσέλσι που εξαρχής είχε αποφασίσει να «θυσιάσει» ο Λουτσέσκου, καθώς ήταν έτσι και αλλιώς εξαιρετικά δύσκολος, ο ρουμάνος τεχνικός άφησε έξω για να τους έχει πιο φρέσκους μια εξαιρετική πλειάδα παικτών, όπως οι Λέο Μάτος, Κρέσπο, Κάνιας, Μπίσεσβαρ (μπήκε στο 82′), Λημνιός, και Πρίγιοβιτς, με τον τελευταίο μόνο να μπαίνει στο 69′ καθώς έπρεπε να πάρει λίγα λεπτά συμμετοχής αφού αυτός ήταν ο πρώτος του αγώνας μετά τον τραυματισμό του.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι ο κόουτς του ΠΑΟΚ ξεκίνησε το ντέρμπι με την ΑΕΚ όπως ακριβώς είχε κάνει στον περυσινό τελικό κυπέλλου, καθώς έπαιξαν οι 10 από τους 11 παίκτες που είχαν παραταχθεί τον περασμένο Μάιο στο ΟΑΚΑ.

Ελειπε μόνο ο Τζάλμα Κάμπος, πολύ απλά γιατί δεν είναι πλέον μέλος της ομάδας!

Καλοί οι οιωνοί αλλά δεν αρκούν

Δύο φορές είχε ξεκινήσει ο ΠΑΟΚ με 4×4 στο πρωτάθλημα. Στον τελευταίο του γύρο θριάμβου το 1985 και την περίοδο 1972-73 όταν και έχασε στις λεπτομέρειες τον τίτλο στο φινάλε. Μάλιστα την περίοδο 1984-85, όταν κατέκτησε το τελευταίο του μέχρι σήμερα πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ είχε επικρατήσει εκτός έδρας του Απόλλωνα στην πρεμιέρα (σε μια έδρα όπου παραδοσιακά υπέφερε) και στη συνέχεια νίκησε εντός τον Αρη (2-0), εκτός τον Εθνικό (2-1) και εντός τον Ολυμπιακό (1-0) στο μεγάλο ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής όπως τώρα με την ΑΕΚ.

Οι οιωνοί είναι καλοί λοιπόν, όμως το μεγάλο κρας τεστ για τους Θεσσαλονικείς είναι το (νέο) κυριακάτικο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στον Πειραιά.

Εκεί όπου πλέον όλο το άγχος θα είναι στους γηπεδούχους και ο ΠΑΟΚ μπορεί να μετρήσει τις δυνάμεις του.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, το αυριανό (περισσότερο γοήτρου και για τους δύο, δεδομένου ότι είναι σε έναν όμιλο απ’ όπου θα προκριθούν παρέα) ντέρμπι Κυπέλλου με τον Αρη θα περάσει σε δεύτερη μοίρα και αναμένεται ο Ραζβάν Λουτσέσκου να κάνει αρκετές αλλαγές όπως και με την Τσέλσι.

Μετά τον Ολυμπιακό ακολουθεί και ο «τελικός» με την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ εκτός έδρας.