Το 2014 η κατασυκοφάντηση του Ποταμιού από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ είχε πάρει τη μορφή εκστρατείας. Το «κόμμα του Μπόμπολα», «το κόμμα των καναλαρχών», «το κόμμα της διαπλοκής» κ.λπ. Στο πέρασμα του χρόνου βέβαια όλα αυτά διαψεύστηκαν πανηγυρικά, χωρίς βέβαια ποτέ να ζητηθεί μια συγγνώμη. Η λάσπη όμως είχε ποτίσει, και τα fake news είχαν θριαμβεύσει.

Σήμερα τα νέα fake news είναι ότι «το Ποτάμι στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ». Fake news που τους βολεύουν όλους. Τον ΣΥΡΙΖΑ για να δείξει ότι δεν είναι απομονωμένος, τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ για να μην έχουν διαρροές προς το Ποτάμι. Ας δούμε όμως πάνω σε ποια βάση αναπτύχθηκαν τα νέα fake news. Ο λόγος είναι ότι το Ποτάμι δεν εξαρτά τη στάση του από το τι κάνει ο κ. Καμμένος, όπως κάποιοι θα ήθελαν. Επειδή δεν ετεροπροσδιορίζεται ανάλογα με το τι κάνουν τα άλλα κόμματα, αλλά προσδιορίζει τη στάση του με βάση τις διακηρυγμένες αρχές του. Διαμορφώνει την ψήφο με βάση τις αρχές του και όχι τις αρχές του με βάση μια «δημοφιλή» ψήφο, είτε αυτό αφορά τα δικαιώματα είτε τα εθνικά θέματα.

Κάποιοι θεωρούν ότι αντιπολίτευση είναι να κάνεις δύσκολη τη ζωή της κυβέρνησης και ας κάνεις τις αρχές σου «λάστιχο». Εμείς θεωρούμε ότι αντιπολίτευση είναι να «μάχεσαι» την κυβέρνηση, μένοντας πιστός όμως στις αρχές σου. Και δεν νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιο «επώδυνη» αντιπολίτευση από το Ποτάμι σε θέματα Παιδείας όπου θεωρούμε ότι κάνει βήματα προς τα πίσω. ‘Η σε θέματα θεσμών, διαφάνειας κομματοκρατίας και ρουσφετιών, εκεί όπου το πελατειακό κράτος (η κύρια παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος), έχει ως βασικό αντίπαλο στη Βουλή το Ποτάμι, το οποίο ούτε το δημιούργησε το πελατειακό κράτος, ούτε γραμμάτια έχει να ξεπληρώσει αλλά ούτε και ποντάρει σε ψηφοθηρίες. Αυτό που λέει στον πολίτη δεν είναι ότι «θα τον βολέψει», αλλά ότι θα του ανοίξει τον δρόμο για να τρέξει, χωρίς η αναξιοκρατία να του βάζει εμπόδια, χωρίς ο κάθε «Μπάρμπας στην Κορώνη» να τον παρακάμπτει. Μπορεί αυτό να μην είναι δημοφιλές, αλλά είναι αναγκαίο για να ξεφύγει η χώρα από την παλαιοκομματική και πελατειακή «δικτατορία».

Αν για κάποιους η τόλμη και η συνέπεια με την οποία υπερασπίζεται τις αρχές του το Ποτάμι είναι κατακριτέες ή πρέπει να είναι α λα καρτ, ανάλογα με το τι κάνουν τα άλλα κόμματα, λυπάμαι, διαφωνώ. Το Ποτάμι δεν δημιουργήθηκε για να χαϊδεύει αφτιά και να πηγαίνει όπου φυσάει ο άνεμος. Οι αρχές προηγούνται των συγκλίσεων και όχι το αντίθετο. Η συνέπεια στις αρχές του είναι αυτό που δίνει αξιοπιστία σε κάθε πολιτικό φορέα. Βέβαια, σε μια κοινωνία που έχει εκπαιδευτεί «οπαδικά» και κοιτάει το «με ποιον είσαι» και μετά το «τι είσαι», αυτό είναι δύσκολο. Ποιος είπε όμως ότι το Ποτάμι είναι για τα εύκολα;

Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής και γραμματέας Κοινοβουλευτικού Εργου με το Ποτάμι