Από τη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με το πού πήγαν τα κοινοτικά κονδύλια για τους πρόσφυγες και τον σάλο που έχει προκληθεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη, απομονώνω δύο σημαντικές παρεμβάσεις. Μία του επικεφαλής της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γκι Φέρχοφστατ, ο οποίος αδιαφορώντας για την απειλή του Καμμένου υπουργού Αμυνας ότι θα ασκήσει αγωγές κατά όσων αφήνουν υπόνοιες ότι «κάτι βρωμάει» στο θέμα της διαχείρισης των κονδυλίων, δήλωσε χθες τα ακόλουθα: «Αντί να φυλακίζει δημοσιογράφους που διαφωνούν, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να εξηγήσει τι συνέβη σε αυτούς τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Και μία του προέδρου της ΝουΔου, Κυριάκου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «η αλήθεια για τη διασπάθιση των χρημάτων θα έρθει στο φως» (είναι αυτό που σας έλεγα χθες, ότι η υπόθεση των κοινοτικών κονδυλίων θα είναι η πρώτη που θα ανοίξει η επόμενη κυβέρνηση…). Τι άλλο είπε; Οτι «η ΝΔ θα καταργήσει τη διαδικασία του Αυτόφωρου στα αδικήματα περί Τύπου, δίνοντας προτεραιότητα στη γρήγορη εκδίκασή τους».

Γι’ αυτό το τελευταίο έχω να πω ότι ήταν η δική του κυβέρνηση, το 2013, που μετά τη δική μου σύλληψη ύστερα από μήνυση Καμμένου δεν συναίνεσε να καταργηθεί το Αυτόφωρο. Μακάρι να το κάνει τώρα…

Το άκρον άωτον της kolotoumbas

Αυτό το παιδί, ο Τσίπρας δηλαδή, θα φύγει από την εξουσία και δεν θα έχει κρατήσει ούτε μισό από όσα έχει πει κατά καιρούς. Ούτε μισό. Είναι πρωτοφανές ως φαινόμενο, και ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι ενέγραψε τη λέξη kolotoumba στη διεθνή πολιτική ορολογία, μαζί με τη φωτογραφία του.

Υποθέτω, θυμόμαστε όλοι εκείνα τα ηρωικά «go back, κυρία Μέρκελ, go back, κύριε Σόιμπλε, go back, κύριοι της συντηρητικής νομενκλατούρας της Ευρώπης». Πάνε αυτά, τελείωσαν. Να ζήσουμε να τα θυμόμαστε. Τώρα έχουν δώσει τη θέση τους στο γλείψιμο. Το ατελείωτο γλείψιμο. Το αποκρουστικό.

Τελευταίο κρούσμα, κυριακάτικο: του ζήτησαν να γράψει ένα άρθρο στην επετειακή, συμπληρώνει 70 χρόνια κυκλοφορίας, έκδοση της εφημερίδας «Welt am Sonntag», με θέμα «Σκέφτομαι τη Γερμανία…», και ο άνθρωπος το παραξήλωσε. Εγραψε μεταξύ άλλων:

«Με την καγκελάριο Μέρκελ συνεργαστήκαμε στενά για την αντιμετώπιση των κοινών ευρωπαϊκών μας προκλήσεων. Από κοινού εργαστήκαμε για έναν αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Η γερμανίδα καγκελάριος απέδειξε πόσο σημαντική είναι η υπεύθυνη ηγεσία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν δούμε τις λαϊκιστικές δυνάμεις που προσπαθούν να διχάσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους λαούς της».

Μπλιαχχχ, αηδίασα.

Γιαννιώτικα ακίνητα στο Υπερταμείο

Στο μεταξύ, δεν έχει τέλος το σοκ που υφίστανται οι τοπικές κοινωνίες ανακαλύπτοντας ότι το πολύπλευρο έγκλημα που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση εις βάρος της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της χώρας αγγίζει και τις ίδιες – δεν είναι δηλαδή κάτι που κατασκεύασαν οι εχθροί της. Αλλά είναι η αλήθεια, η σκληρή πραγματικότητα.

Στα Γιάννενα, σοκαρισμένη η πόλη πληροφορήθηκε χθες ότι 57 ακίνητά της μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο των δανειστών, προκειμένου να κλείσει η περίφημη αξιολόγηση για το 3ο Μνημόνιο.

Ανατριχίλα προκάλεσε στους γιαννιώτες συμπατριώτες μου το γεγονός ότι το ανάλγητο υπουργείο Πολιτισμού μεταβίβασε στο Υπερταμείο το ιστορικό Κάστρο της πόλης (!!!), το Βυζαντινό Μουσείο, το αρχοντικό Μίσιου (ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της αστικής γιαννιώτικης αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα). Και κοντά σε αυτά, το παλιό στρατόπεδο Βελισαρίου, το οποίο διεκδικούσε ο δήμος για να το κάνει αστικό άλσος, το πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο Κατσικάς, μέγαρα της πόλης, όπως της Αστυνομικής Διεύθυνσης, της Πυροσβεστικής κ.ά.

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, πληροφορούμαι, συγκαλεί για την προσεχή Παρασκευή σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Οπως έγινε γνωστό, σε αυτή τη σύσκεψη θα παρουσιαστούν ακριβή στοιχεία για το τι ακόμη διατέθηκε στο Υπερταμείο.

Ας σημειωθεί ότι όσα προανέφερα για τα ακίνητα αποτελούν ευρήματα μιας ενδελεχούς έρευνας που έγινε με βάση τους κωδικούς που εμφανίζονται στον κατάλογο των ακινήτων που διατέθηκαν στο Υπερταμείο.

Παρεμπιπτόντως να αναφέρω ότι την ίδια δουλειά κάνουν τώρα πολλοί δήμοι της χώρας, προκειμένου να διαπιστώσουν ποια ακίνητα της περιοχής τους έστειλε «πεσκέσι» η κυβέρνηση στους δανειστές. Επαναλαμβάνω, για να κλείσει την αξιολόγηση και να μπορέσουν οι άνθρωποι να παραμείνουν στις καρέκλες τους, διότι αυτό ήταν τότε το βασικό ζητούμενο…

Οταν σπέρνεις ανέμους…

Αυτό με τον βουλευτή Κωνσταντινέα και την επίθεση που δέχθηκε από μια ομάδα ακροδεξιών στην Καλαμάτα είναι απολύτως καταδικαστέο και πρέπει να τονιστεί ότι αυτού του είδους οι πρακτικές μάς γυρίζουν δεκαετίες πίσω. Ομως οι ακροδεξιοί νεοφασίστες βρίσκουν και τα κάνουν. Και κυρίως παραδειγματίζονται από το παρελθόν. Στέκομαι ολόψυχα στο πλευρό του Κωνσταντινέα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορώ να ξεχάσω τι έγινε σε αυτή τη χώρα το 2011 και κυρίως το 2012.

Οταν ένα κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, αποκλείστηκε στρατηγικά και μεθοδευμένα, και με την ενεργό συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην επιχείρηση αυτή, από τον προεκλογικό αγώνα. Ηρθε 3ο κόμμα στις εκλογές, διότι ούτε την προεκλογική του καμπάνια κατάφερε να ξεδιπλώσει, ούτε οι θέσεις του ακούστηκαν, ούτε στα στελέχη του επιτράπηκε να έχουν επαφή με το εκλογικό σώμα. Στελέχη του ξυλοκοπήθηκαν, άλλα προπηλακίστηκαν, άλλα τραμπουκίστηκαν – το αποτέλεσμα ήταν να πάει σε εκλογές χωρίς να καταφέρει το αυτονόητο, να μιλήσει και να ακουστεί από τους πολίτες. Κατά τον πρόεδρο Τσίπρα τότε, όλα αυτά ήταν «έκφραση της δίκαιης οργής της κοινωνίας» – τώρα προφανώς (το ελπίζω τουλάχιστον) αντιλαμβάνεται τι σημαίνει να σπέρνεις ανέμους…

Το θύμα και ο θύτης

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι δε και επειδή δεν πρέπει να μιλάμε θεωρητικά, αλλά με στοιχεία, αναφέρω τρία μόνο περιστατικά, τα οποία αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υποδύεται το θύμα σήμερα.

Τον Απρίλιο του 2011 ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπουργός Υγείας της τότε κυβέρνησης, πηγαίνει να μιλήσει σε συγκέντρωση οπαδών του ΠΑΣΟΚ στους Αγίους Αναργύρους. Δέχεται άγρια επίθεση με ρόπαλα, σιδερολοστούς και πέτρες από υποτιθέμενους «αγανακτισμένους» πολίτες, τραυματίζονται σοβαρά δύο αστυνομικοί της φρουράς του και καταγγέλλει την επίθεση αλλά και όσους την υποκίνησαν. Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιμένει στο ίδιο επικοινωνιακό σενάριο. Με ασύστολα ψεύδη προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Για άλλη μία φορά – ελπίζουμε, τελευταία – τους γνωρίζουμε ότι η πολιτική τους υποκινεί την κοινωνική διαμαρτυρία»!!

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ο υπουργός Γιώργος Πεταλωτής πηγαίνει να μιλήσει στην Αργυρούπολη, στο ΚΑΠΗ του δήμου, το οποίο πολιορκείται κανονικά από ομάδες «αγανακτισμένων», στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής και των όμορων δήμων. Με πέτρες, ξύλα, ύβρεις και προπηλακισμούς γίνεται προσπάθεια να ακυρωθεί η εκδήλωση. Ο Πεταλωτής καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ ως οργανωτή και ο ΣΥΡΙΖΑ τον καταγγέλλει με τη σειρά του ως «εγκάθετο της τρόικας»!!!

Συνοδεύει δε την άθλια ύβριν με ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για… «αυθόρμητες κινητοποιήσεις»: (πρόκειται για) «ενορχηστρωμένη προσπάθεια του συστήματος ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει κλίμα δυσφήμησης εις βάρος των αυθόρμητων κινητοποιήσεων των αγανακτισμένων πολιτών, αποδίδοντάς τες σε υποκινητές».

Ολο αυτό το θεωρητικοποιεί, κάποια στιγμή, ο νυν υπουργός Κατρούγκαλος. Καλεσμένος σε εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη στο Mega μαζί με τον Θόδωρο Πάγκαλο και απαντώντας στην επισήμανση του Πάγκαλου για το κλίμα τρομοκρατίας που έχει επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια ζωή κατά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, απαντάει – με αξιοσημείωτη κυνικότητα, θα πρέπει να σημειώσω:

«Οποιος εκτίθεται στην πολιτική θα πρέπει να απολαμβάνει του επαίνου, του ψόγου, ακόμα και της καζούρας, όπως σας αξίζει και εσάς, κύριε Πάγκαλε, ως εκπρόσωπου της κυβέρνησης που έριξε τη χώρα στα βράχια»!..

Αυτά…