Δύο φορές μύρισε το κρίνο η ΑΕΚ σε διάστημα πέντε ημερών. Κι έσπασε δύο σερί. Δεκατέσσερα ματς αήττητη στην Ευρώπη, έχασε στο Αμστερνταμ. Είκοσι πέντε ματς αήττητη στο πρωτάθλημα, έχασε στην Τούμπα. Με πέντε τέρματα παθητικό και μηδέν ενεργητικό. Και δεν χάθηκε βέβαια ο κόσμος. Και στα δύο αυτά ματς άλλωστε, αουτσάιντερ ήταν η ΑΕΚ. Φαβορί ήταν ο Αγιαξ και ο ΠΑΟΚ. Στην Τούμπα μάλιστα δεν μπορείς να πεις ότι ήταν χειρότερη του αντιπάλου της. Χθες, λέγαμε για τις λεπτομέρειες. Οτι ενώ ο Πρίγιοβιτς τα έβαλε, οι επιθετικοί της ΑΕΚ είτε σημαδεύανε τα δοκάρια, είτε βρίσκανε αέρα. Να γυρίσουμε όμως έξι μήνες πίσω. Στο μεταξύ τους παιχνίδι, που δεν τελείωσε ποτέ. Ο ΠΑΟΚ η ίδια ακριβώς ομάδα. Η ΑΕΚ με διαφορετικό προπονητή και προσθαφαιρέσεις στο έμψυχο υλικό. Σφιχτό το ματς και οι φάσεις ελάχιστες. Οι τελικές, όλες κι όλες 6-3, υπέρ των γηπεδούχων.

Ροντέο

Τι συνέβη και την Κυριακή έγινε ένα ματς-ροντέο, με 13 εκατέρωθεν τελικές; Είναι η αλλαγή προπονητή και φιλοσοφίας της ΑΕΚ; Είναι ότι Πρίγιοβιτς έκανε το 1-0 στο 29′ και άνοιξε το παιχνίδι; Είναι κι αυτά, αλλά είναι και κάποια άλλα. Στο ποδόσφαιρο όλα εξηγούνται και όλα ερμηνεύονται. Το ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στο περσινό πρωτάθλημα ήταν match ball. Ενας τίτλος παιζόταν. Με τον Χιμένεθ να είναι έτσι ή αλλιώς πολύ πιο σφιχτός στην προσέγγιση των παιχνιδιών από τον Ουζουνίδη. Την Κυριακή ήταν ένα ντέρμπι. Είπαμε ότι ο ΠΑΟΚ ήταν σχεδόν ίδιος. Οι δέκα στους έντεκα. Εφυγε ο Κάμπος και ξεκίνησε ο Μπίσεσβαρ, που στο αντίστοιχο ματς είχε μπει αλλαγή. Αν αυτό λέει κάτι, από τις μεταγραφές, ο Ζαμπά έπαιξε 18 λεπτά και ο Βέρνμπλουμ τέσσερα. Οι αλλαγές λοιπόν έχουν να κάνουν μόνο με την ΑΕΚ. Μία εξ αυτών είναι ενδεικτική. Ο Οικονόμου στη θέση του Βράνιες. Για τον οποίο Βράνιες η Αντερλεχτ έσκασε 3,5 εκατομμύρια για να τον αγοράσει.

Λεφτά

Κόστος δανεισμού του Οικονόμου, που έπαιξε στη θέση του και πέρυσι ήταν αναπληρωματικός της Μπάρι στη Serie B, 100.000 ευρώ. Σαν διαφορά, σχετικά με τη χρηματιστηριακή αξία των δύο ποδοσφαιριστών δεν θα την έλεγες και μικρή. Συνυπολογίζοντας ότι παρτενέρ του Οικονόμου ήταν ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, με συμβόλαιο κάτι παραπάνω από εκατό χιλιάδες γιούρο. Ο,τι πληρώνεις έχεις. Και δεν είναι δυνατόν να έχεις μεγαλύτερες απαιτήσεις. Ο ποδοσφαιριστής που πληρώνεται δέκα δραχμές, θα παίξει για δέκα δραχμές. Αν αυτό δεν φτάνει, αν θέλεις κάτι καλύτερο, θα πρέπει να πληρώσεις παραπάνω. Μπάλα είναι. Και οι αμυντικοί του ΠΑΟΚ που παίρνουν πολύ περισσότερα δεν ήταν αποτελεσματικοί. Εδωσαν δικαιώματα. Εξού και οι 13 τελικές της ΑΕΚ. Και πάλι η κουβέντα θα πάει στα λεφτά. Ο ΠΑΟΚ είχε τον Πρίγιοβιτς. Εναν σέντερ φορ χρηματιστηριακής αξίας 6 εκατ. ευρώ, βάσει transfermarkt. Δύο ευκαιρίες και οι δύο γκολ.

Σερί

Η γκίνια στην ΑΕΚ έχει να κάνει με τα δύο δοκάρια. Είχε κι άλλες έντεκα τελικές. Είχε τον σκόρερ; Καλός ποδοσφαιριστής ο Λιβάγια, αλλά χωρίς την ταχύτητα για ανοιχτό χώρο. Επίσης αργός και ο Πονσέ, του οποίου η αξία βάσει transfermarkt είναι στα 2,5 εκατ. Η ΑΕΚ δεν είχε τους κυνηγούς που θα τιμωρούσαν τα λάθη της άμυνας του ΠΑΟΚ. Δεν έχει σε σχέση με πέρυσι τους ταχείς Αραούχο – Λάζαρο. Δεν έχει δεκάρι, δεν έχει εξτρέμ, δεν έχει εναλλακτικές στα κεντρικά χαφ έπειτα από Σιμόες – Γαλανόπουλο. Με όλα αυτά τα «θέματα» και πάλι καλά. Επειδή η ΑΕΚ είναι μια ομάδα με αγωνιστικότητα, που έχει μάθει να υπερβάλλει. Τα δύο σερί των 14 και 25 αήττητων παιχνιδιών σε Ευρώπη και πρωτάθλημα δεν προέκυψαν τυχαία. Μέχρι πού και μέχρι πότε όμως; Ειδικότερα μάλιστα όταν η ομάδα αντί να ενισχύεται αποδυναμώνεται. Ο Μανόλο Χιμένεθ, που επέλεξε τη Μαγιόρκα της Σεγούντα Ντιβισιόν, κάτι είχε ψυχανεμιστεί.