Με όρκους «φονικής και αξέχαστης εκδίκησης στο εγγύς μέλλον» αντέδρασαν χθες οι ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης στο βαρύ πλήγμα που δέχθηκε το κύρος τους το Σάββατο, όταν τέσσερις ένοπλοι άνοιξαν πυρ στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην πόλη Αβάζ σκοτώνοντας τουλάχιστον 25 ανθρώπους, ανάμεσά τους και 12 συντρόφους τους. Μια από τις χειρότερες επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ εις βάρος της επίλεκτης μονάδας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σε μια περίοδο οξείας έντασης ανάμεσα στην Τεχεράνη από τη μία πλευρά, την Ουάσιγκτον και τους σουνίτες συμμάχους της στον Κόλπο από την άλλη.

Το Ιράν γιόρταζε την εθνική ημέρα των ενόπλων δυνάμεων που τιμά, κάθε 22 Σεπτεμβρίου, την έναρξη του πολέμου Ιράν – Ιράκ (1980 – 1988) και την αντίσταση της ιρανικής «ιερής άμυνας» στη διάρκεια αυτού του «επιβληθέντος πολέμου». Και οι τέσσερις (ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, σύμφωνα με πληροφορίες) ένοπλοι που άνοιξαν πυρ στην Αβάζ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Κουζεστάν, έπεσαν νεκροί. Είχαν ήδη προλάβει ωστόσο να σκοτώσουν και Φρουρούς της Επανάστασης, και απλούς στρατιώτες και πολίτες – ανάμεσά τους ένα τετράχρονο αγοράκι. Πρώτη έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που είχε επίσης διεκδικήσει την επίθεση του 2017 με τους 18 νεκρούς εναντίον του ιρανικού Κοινοβουλίου και του μαυσωλείου του αγιατολάχ Ρουντολάχ Χομεϊνί. Το προπαγανδιστικό του πρακτορείο δημοσιοποίησε χθες και βίντεο «των δραστών». Την ευθύνη όμως για την τρομοκρατική επίθεση στην Αβάζ ανέλαβε και μια αραβοσουνιτική αυτονομιστική ομάδα ονόματι Εθνική Αντίσταση Αβάζ.

Στην επαρχία Κουζεστάν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, κατοικεί η πλειονότητα της αραβοσουνιτικής μειονότητας του Ιράν, μιας χώρας πρωτίστως σιιτικής και περσικής. Πρόκειται για μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο, που όμως υπέστη τεράστιες καταστροφές στη διάρκεια του πολέμου Ιράν – Ιράκ – ο Σαντάμ Χουσεΐν θεωρούσε πως οι στρατιώτες του θα γίνονταν δεκτοί ως απελευθερωτές από τον τοπικό αραβικό πληθυσμό, ο τελευταίος παρέμεινε ωστόσο συνολικά πιστός στο Ιράν. Μόνο που μεταπολεμικά, η διαδικασία της ανοικοδόμησης κινήθηκε με υπερβολικά βραδείς ρυθμούς. Και τα περιβαλλοντικά προβλήματα ήρθαν, τα τελευταία χρόνια, να επιδεινώσουν τα τοπικά αισθήματα «εγκατάλειψης» από την κεντρική εξουσία. Το Κουζεστάν έχει πληγεί ιδιαίτερα από τα οικονομικά προβλήματα του Ιράν και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο συνδυάζεται με ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια, μια δεινή ξηρασία και τακτικές αμμοθύελλες.

Την Εθνική Αντίσταση Αβάζ δείχνει να θεωρεί υπεύθυνη για την επίθεση στη στρατιωτική παρέλαση και η ιρανική ηγεσία. Που όμως κατηγόρησε, με μια θύελλα εξοργισμένων δηλώσεων, τις ΗΠΑ και τα αραβικά κράτη του Κόλπου ως υποκινητές της αιματοχυσίας. «Τρομοκράτες στρατολογημένοι, εκπαιδευμένοι και πληρωμένοι από ένα ξένο καθεστώς επιτέθηκαν στην Αβάζ. Το Ιράν θεωρεί πως οι περιφερειακοί προστάτες της τρομοκρατίας και οι Αμερικανοί τους πάτρωνες είναι υπεύθυνοι για αυτές τις επιθέσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία όσον αφορά την ταυτότητα των υπευθύνων. Ολες αυτές οι μικρές χώρες – σταυροφόροι που βλέπουμε στην περιοχή υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. Ενθαρρύνονται από τις ΗΠΑ», διακήρυξε ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Στα ιρανικά σόσιαλ μίντια πολλοί χρήστες μιλούσαν για μια συνωμοσία ενορχηστρωμένη από «το τρίγωνο» που σχηματίζει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν. Αναλυτές αναμένουν από τους Φρουρούς της Επανάστασης να προχωρήσουν σε κάποια επίδειξη δύναμης, εκτοξεύοντας πυραύλους σε αντιπολιτευόμενες ομάδες που επιχειρούν στο Ιράκ ή τη Συρία ή εντείνοντας την καταστολή εναντίον των ολίγων αυτονομιστών και των σαφώς περισσότερων ακτιβιστών στο Κουζεστάν. Ενδεχομένως ακόμα πιο δυσοίωνα, ωστόσο, είναι τα πολιτικά πυρομαχικά που προσφέρει η επίθεση στους σκληροπυρηνικούς Φρουρούς, οι οποίοι ουδέποτε στήριξαν την προσπάθεια του πραγματιστή Ροχανί να συνάψει με τη Δύση την πυρηνική συμφωνία του 2015 – την οποία τελικά έσκισε ο Τραμπ.