Η Ευρώπη έχασε σχεδόν έναν χρόνο περιμένοντας τις γερμανικές εκλογές και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία. Αλλά και ο νέος «μεγάλος συνασπισμός» το τελευταίο εξάμηνο δοκιμάζεται από επαναλαμβανόμενες κυβερνητικές κρίσεις που τροφοδοτούν την εσωστρέφεια. Μόνιμη εστία κρίσης είναι ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης CSU της Βαυαρίας. Το καλοκαίρι προκάλεσε την πρώτη κρίση εξαιτίας του Μεταναστευτικού. Υστερα ήρθε ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, που αμφισβήτησε το ανθρωποκυνηγητό αλλοδαπών από νεοναζί και χούλιγκανς στο Κέμνιτς. Εφυγε μεν από τη θέση του, αλλά ο Ζεεχόφερ τον αναβάθμισε σε υφυπουργό Εσωτερικών, με μεγαλύτερο μισθό. Ο σάλος που προκλήθηκε οδήγησε την πρόεδρο του SPD Αντρέα Νάλες να δηλώσει δημόσια ότι ήταν «λάθος απόφαση» και ζήτησε την αναθεώρησή της. «Τελικά ο Μαασεν αναλαμβάνει ειδικός εντεταλμένος του υπουργείου Εσωτερικών με αρμοδιότητα θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς συνεργασίας παραμένοντας στην ίδια μισθολογική κλίμακα.»

Η περίπτωση του Μάασεν είναι ένα ακόμα σύμπτωμα του βαθύτερου διχασμού που υπάρχει στη γερμανική Δεξιά ανάμεσα στην κεντρώα τάση που εκπροσωπεί η Ανγκελα Μέρκελ και την υπερσυντηρητική δεξιά που εκπροσωπεί ο Ζεεχόφερ. Αιχμή του δόρατος είναι το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπερασπίστηκε χθες την Ανγκελα Μέρκελ. «Η απόφαση στις 4 Σεπτεμβρίου 2015 με τους χιλιάδες πρόσφυγες στον σταθμό της Βουδαπέστης ήταν σωστή» είπε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Βελτ αμ Ζόνταγκ», τώρα πρέπει να πέσει όλο το βάρος στην ενσωμάτωσή τους.

Ωστόσο, η Γερμανία βιώνει έκτοτε τη διόγκωση του ακροδεξιού εθνικολαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), στη γραμμή του οποίου διολισθαίνει συνεχώς και ο Χορστ Ζεεχόφερ με δηλώσεις του είδους «η μετανάστευση είναι η μητέρα όλων των πολιτικών προβλημάτων».

Στα μέσα Οκτωβρίου πραγματοποιούνται περιφερειακές εκλογές στη Βαυαρία και οι Χριστιανοκοινωνιστές με τον Μάρκους Ζέντερ απειλούνται με ιστορική ήττα. Προς στιγμήν, ούτε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ούτε η πρόεδρος του SPD, Αντρέα Νάλες ριψοκινδυνεύουν την ανοιχτή ρήξη με τον Ζεεχόφερ. Απομάκρυνσή του από το υπουργείο Εσωτερικών σημαίνει αποχώρηση και του CSU από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ. Ωστόσο οι μέρες του Ζεεχόφερ στην κυβέρνηση του Βερολίνου θεωρούνται μετρημένες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητά του υποχωρεί δραματικά και συμπαρασύρνει στον κατήφορο και τα κυβερνητικά κόμματα.

Ηδη αρχίζουν να ζυμώνονται λύσεις που μέχρι χθες ήταν αδιανόητες στη Γερμανία. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρηματολογεί υπέρ της κυβέρνησης μειοψηφίας. «Δεν πρέπει να υποτιμούμε την εμπειρία άλλων ευρωπαίων γειτόνων που έχουν σταθερές κυβερνήσεις, μολονότι είναι κυβερνήσεις μειοψηφίας» τονίζει.

Η Ανγκελα Μέρκελ, μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, είχε απορρίψει την κυβέρνηση μειοψηφίας με το επιχείρημα ότι η Γερμανία δεν θα έχει ισχυρή κυβέρνηση στην ΕΕ. Επειδή όμως οι νέες εκλογές είναι απολύτως ακραίο σενάριο για τη Γερμανία, η κυβέρνηση μειοψηφίας μπορεί να δώσει τη λύση στο μπλοκάρισμα του «μεγάλου συνασπισμού» από τον Ζεεχόφερ που απειλεί να μπλοκάρει και την ΕΕ.