Ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον ποτέ δεν συγκινούνταν εύκολα, μόνο εκνευριζόταν. Τα παγωμένα ναυπηγία της Γλασκώβης στα οποία σφυρηλατήθηκε η σκωτσέζικη νοοτροπία του έκαναν τη δουλειά τους. Ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην Ιστορία του βρετανικού ποδοσφαίρου παρέμεινε χαμογελαστός και αγέρωχος στην επιστροφή του στο Ολντ Τράφορντ ύστερα από μια μακρά περιπέτεια όπου συνάντησε τον θάνατο αλλά κατάφερε να του ξεφύγει με τις γνωστές προπονητικές μεθόδους που μας είχε συνηθίσει.

«Καλωσόρισες στο Ολντ Τράφορντ, σερ Αλεξ», ήταν το μήνυμα που ανέβασε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Τwitter συνοδευόμενο από τη φωτογραφία του μυθικού προπονητή τη στιγμή που έφτανε στο γήπεδο, για να παρακολουθήσει τον αγώνα των Κόκκινων Διαβόλων με τη Γουλβς.

Τον Ιούλιο ο Φέργκιουσον είχε ευχαριστήσει μέσω βιντεομηνύματος το ιατρικό τιμ που του έσωσε τη ζωή. Τότε είχε αναφέρει πως πρόθεσή του είναι να επιστρέψει στο Ολντ Τράφορντ για να δει ξανά την αγαπημένη του Γιουνάιτεντ. Τα κατάφερε και επέστρεψε στο Θέατρο των Ονείρων το Σάββατο. Οταν εμφανίστηκε να κατευθύνεται προς τη θέση του, το γήπεδο σείστηκε από το χειροκρότημα. Οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του 76χρονου Σκωτσέζου θα κολυμπούσε σε δάκρυα συγκίνησης. Αυτός όμως, παρά την έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα ύψωσε το χέρι, χαιρέτησε χαμογελαστός και κάθισε στη θέση του.

«Είμαι πραγματικά καλά. Προφανώς ήταν ένα μεγάλο ταξίδι και σταδιακά κάνω βήματα μπροστά, κάνω ό,τι μου λέει ο γιος μου και ό,τι μου λένε οι γιατροί μου. Είμαι λίγο νευρικός, για να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Ισως νιώθω λίγη ένταση γιατί πίστευα πως το τελευταίο παιχνίδι μου ήταν με την Αρσεναλ τον περασμένο Απρίλιο. Πέρασε πολύς καιρός, αλλά είναι θαυμάσιο που επέστρεψα» ήταν τα λόγια του Φέργκι στο κανάλι της Γιουνάιτεντ.

«Χιλιάδες τα μηνύματα»

Ερωτηθείς για τα μηνύματα συμπαράστασης που έλαβε στη διάρκεια της περιπέτειάς του, ο Φέργκιουσον είπε πως ήταν απίστευτα. «Ηταν χιλιάδες οι κάρτες και συνεχίζουν να έρχονται στο νοσοκομείο Salford Royal. Ο αριθμός των emails, των μηνυμάτων και των προσωπικών καρτών που έφταναν στο σπίτι ήταν κάτι εκπληκτικό».

Την καλύτερη ατάκα την είπε πάντως όταν μίλησε για τις συνεντεύξεις και τους δημοσιογράφους: «Δεν μου έλειψαν καθόλου οι συνεντεύξεις και όλοι αυτοί οι τύποι με τις ηλίθιες ερωτήσεις τους».

Ο Φέργκιουσον υποβλήθηκε τον Μάιο σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο όταν διαπιστώθηκε αιμορραγία και πολλοί από τους γιατρούς που του έσωσαν τη ζωή ήταν επίσημοι προσκεκλημένοι στο Ολντ Τράφορντ.

«Κάποιοι από τους γιατρούς που έκαναν την επέμβαση είναι εδώ και πιστεύω πως ήταν το πιο σωστό που έπρεπε να γίνει. Είναι σπουδαίο που επέστρεψα». Ο Φέργκιουσον αποσύρθηκε από τον πάγκο της Γιουνάιτεντ και την ενεργό δράση το 2013 έχοντας κατακτήσει σε 26 χρόνια με τους Κόκκινους Διαβόλους 38 τρόπαια, μεταξύ των οποίων 13 τίτλους Πρέμιερ Λιγκ και δύο Τσάμπιονς Λιγκ. Πριν αναλάβει τη Γιουνάιτεντ είχε κατακτήσει με την Αμπερντίν 11 τρόπαια.

Μοναδική παραφωνία στην επιστροφή του Φέργκι, το ισόπαλο αποτέλεσμα της Γιουνάιτεντ με τη Γουλβς (1-1) και οι γνωστές γκρίνιες του Ζοζέ Μουρίνιο που του έφταιγε το σύμπαν, οι παίκτες του, ο κακός καιρός, αλλά ποτέ ο ίδιος.