Ο Γιάννης Πετράκης μακροημερεύει στον ΠΑΣ Γιάννινα και είναι προφανές ότι η περίπτωσή του δεν συνάδει με τον κανόνα των συχνών αλλαγών φρουράς που ισχύει για τους πάγκους των ελληνικών ομάδων.

Προκύπτει μάλιστα ένα αξιομνημόνευτο κοντράστ, αν γίνει η αντιπαραβολή με τις ΠΑΕ στις οποίες έχει ηγηθεί ο Αλέξης Κούγιας. Οσο διάστημα θητεύει ο ρεθυμνιώτης κόουτς στα Γιάννινα ο γνωστός ποινικολόγος έχει συνεργαστεί με 10+3 προπονητές σε Παναχαϊκή και Λάρισα… Με το +3 να παραπέμπει σε τεχνικούς (Ηλίας Φυντάνης, Ράτκο Ντόστανιτς, Σάκης Τσιώλης) που επέστρεψαν για νέα θητεία στις ομάδες του Κούγια. Με δεδομένη μάλιστα και την προχθεσινή παραίτηση που υπέβαλε ο Σωτήρης Αντωνίου (ως απότοκο της τρίτης σερί ήττας στο πρωτάθλημα) ο αριθμός θα ανέλθει είτε στο 11+3 είτε στο 10+4, αν καταφύγει σε δοκιμασμένη λύση.

Ας ξετυλίξουμε όμως από την αρχή το κουβάρι. Στις 28 Ιανουαρίου 2014 είχε προσληφθεί από τον ΠΑΣ Γιάννινα ο Πετράκης. Εκείνη την περίοδο ο Κούγιας κρατούσε το πηδάλιο της ΠΑΕ Παναχαϊκή και είχε στον πάγκο τον Νίκο Παπαδόπουλο. Στις 2 Μαρτίου 2014 όμως προέκυψε διαζύγιο και η σεζόν ολοκληρώθηκε με κόουτς τον Ηλία Φυντάνη. Από κει και πέρα είχαμε (με την υποσημείωση ότι ο Κούγιας μεταπήδησε στη Λάρισα το καλοκαίρι του 2015):

2014-15 Σπανός (Football League), 2015-16 Ντόστανιτς, Τσιώλης (Football League), 2016-17 Αναστασιάδης, Τσιώλης, Βουτυρίτσας, Πάους (Σούπερ Λίγκα), 2017-18 Πάους, Ματάισεν, Φυντάνης, Ντόστανιτς, Αντωνίου (Σούπερ Λίγκα), 2018-19 Αντωνίου (Σούπερ Λίγκα).

Οπότε τα τελευταία χρόνια μόνο ο Δημήτρης Σπανός έχει βγάλει ολόκληρη σεζόν σε ομάδα του Κούγια.

Το πισωγύρισμα του Απόλλωνα

Πολλά χρόνια πίσω πάντως πρέπει να ανατρέξει κάποιος για να εντοπίσει την προηγούμενη σεζόν που ο Απόλλων Σμύρνης εκκίνησε πρωτάθλημα στην Α’ Εθνική με τέσσερις σερί ήττες (φέτος έχασε από ΑΕΛ 0-1, Λεβαδειακό 1-0, ΠΑΣ Γιάννινα 1-2 και Αστέρα Τρίπολης 2-0).

Ηταν η περίοδος 1984-85 (προ 34 ετών δηλαδή), όταν η Ελαφρά Ταξιαρχία με τον αείμνηστο Κώστα Πολυχρονίου στον πάγκο ηττήθηκε από ΠΑΟΚ 1-3, ΟΦΗ 1-0, Πανιώνιο 0-3 και Παναθηναϊκό 4-0. Μάλιστα, μέχρι την 9η αγωνιστική ο Απόλλων είχε επτά ήττες, αλλά στο φινάλε σώθηκε ως 11ος σε πρωτάθλημα 16 ομάδων με δύο να υποβιβάζονται. Τότε όμως δεν είχαν επιστρατευτεί τρεις προπονητές (Ισμαέλ Βαλεριέν, Λευτέρης Βελέντζας υπηρεσιακός, Αλμπέρτο Μοντεαγούδο) και 22 ποδοσφαιριστές σε μόλις τέσσερις αγωνιστικές…

Παρεμπιπτόντως, το φετινό πισωγύρισμα 34 ετών του Απόλλωνα αποτελεί οιωνό τίτλου για τον ΠΑΟΚ, που είχε στεφθεί πρωταθλητής το 1984-85.

Στο +6 ήδη ο Ατρόμητος

Για τον Ατρόμητο μοιάζει ουτοπική η σκέψη για κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά στο Περιστέρι βρίσκονται ήδη στο +6 σε σχέση με τη συγκομιδή που είχαν την 4η αγωνιστική της περιόδου 2017-18. Και θυμίζουμε ότι την περσινή σεζόν έφτασαν να φιγουράρουν στο ρετιρέ της βαθμολογίας από την 8η έως και τη 10η στροφή της Σούπερ Λίγκας.

Η ομάδα του Νταμίρ Κάναντι είχε εκκινήσει τότε με τέσσερις ισοπαλίες (1-1 με Απόλλωνα Σμύρνης εντός, 2-2 στο Αγρίνιο με Παναιτωλικό, 0-0 με ΠΑΣ Γιάννινα εντός, 0-0 στη Λάρισα), ενώ φέτος έχει να επιδείξει τις νίκες με Παναιτωλικό (1-2), Λαμία (1-0), Λάρισα (2-0) και την ισοπαλία (0-0) με την Ξάνθη. Οπότε 10 πόντοι (έστω κι αν τα τρία παιχνίδια ήταν εντός έδρας) έναντι 4 που μετρούσε στην αντίστοιχη καμπή του περσινού πρωταθλήματος.