Φάμπρικα χωρίς τέλος είναι αυτή που άνοιξε εσχάτως στο πρωτάθλημά μας.

Πριν από εννιά ημέρες, οπαδοί της ΑΕΚ ύψωσαν πανό στο ΟΑΚΑ που έγραφε «Ιστορικέ, πες μας πού πουλιέσαι πιο ακριβά…». Χθες στην Τούμπα τη σκυτάλη πήραν οι φίλοι του ΠΑΟΚ που στο δικό τους πανό υπήρχε η φράση «είστε η ντροπή της προσφυγιάς» και σαφώς απευθυνόταν στην ομάδα της ΑΕΚ.

Είναι ξεκάθαρο ότι ανάμεσα στους αντιπάλους υπάρχουν γραμμάτια από το παρελθόν. Εντάσεις, πίκρες, συμπεριφορές που οδηγούν τον κόσμο να εκφραστεί με τέτοιον τρόπο. Ωστόσο, όλα έχουν και κάποιο όριο. Ειδικά για ομάδες που έχουν κοινές καταβολές και άρα μπορούν να αντιληφθούν τι ακριβώς σημαίνει ένα ανάλογο σύνθημα. Οι αρμόδιοι φορείς ίσως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, ίσως δεν μπορούν να κατεβάσουν ένα πανό αν δεν έχει πολιτικό περιεχόμενο. Αρα, από τη στιγμή που οι φανατικοί δεν θέλουν να πικάρουν τον αντίπαλο με κάτι διαφορετικό και επιλέγουν αυτή τη μετωπική σύγκρουση μέσω συνθημάτων σε πανό, είναι καθήκον των διοικητικών να φροντίσουν ώστε ανάλογα περιστατικά να εκλείψουν από τις εξέδρες των γηπέδων τους. Η ευθύνη, προφανώς τους αγγίζει, είναι και δική τους. Διότι δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι υιοθετούν ανάλογες κινήσεις, ούτε ανέχονται να κινείται ο κόσμος σε τέτοιους δρόμους.

ΑΕΚ, Πανιώνιος και ΠΑΟΚ αθλητικά έχουν πολλά να τους χωρίζουν. Θεμιτό και απόλυτα φυσιολογικό στα πλαίσια της μακροχρόνιας ιστορίας τους και της ευγενούς άμιλλας που πρέπει να υπάρχει αναφορικά με την επίτευξη των στόχων. Εχουν, όμως, και πολλά που τους ενώνουν. Δεσμούς από το παρελθόν που φτάνουν μέχρι το μέλλον. Αυτό πρέπει να αναλογιστούν, να βάλουν ένα φρένο στην χωρίς νόημα αντιπαλότητα και να κοιτάξουν μπροστά. Χωρίς κούφια συνθήματα που το μόνο που κάνουν είναι να χαϊδεύουν τα αφτιά των «τυφλωμένων» οπαδών.