Κινητικότητα σημειώνεται σε όλα τα μέτωπα. Το ξέρετε. Πολύ περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ στο φόντο δημοσκοπικής συμπίεσης, στο ηλεκτρισμένο γήπεδο συγκατοίκησης με τους ΑΝΕΛ και βέβαια στο σταυροδρόμι για το πού πάει το κόμμα. Χθες το απόγευμα, ας πούμε, βρισκόταν σε εξέλιξη η πανελλαδική της τάσης των 53 στο ξενοδοχείο Οσκαρ. Θέμα είχε την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η συνεδρίαση πάει για 5 και 6 Οκτωβρίου, και βέβαια την επόμενη μέρα όλων. Θα σας έχω περισσότερα άμεσα, αλλά σας δίνω το πρώτο: αιφνιδίασε πολλούς η παρουσία του Αριστείδη Μπαλτά. Ως γνωστόν, ο πρώην υπουργός δεν ανήκει στην εν λόγω τάση, τάσσεται υπέρ προγραμματικού συνεδρίου και ταυτόχρονα έχει και αποκαταστημένες πλέον σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.

Διότι δεν συνεμορφώθην

Πάμε στα δύσκολα. Για τις παλιές αγάπες μη μιλάς, αφού ενίοτε πάνε στην κόλαση, για να παραφράσω τη συγγραφέα Μάρω Βαμβουνάκη. Αυτό μου θυμίζουν οι περιπέτειες που με άθλιο τρόπο σέρνουν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Οπως διαβάσατε εδώ πρώτοι το Σάββατο, ο γενικός γραμματέας της ΠΕ της Λαϊκής Ενότητας παρέλαβε κλήση απολογίας από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής και ειδικότερα το… Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, στο πλαίσιο διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Του έχουν, δε, φορτώσει τον μισό σχεδόν ποινικό κώδικα με αφορμή τη δράση του κατά των πλειστηριασμών. Γενικώς στη ΛΑΕ υπάρχει μεγάλη αναστάτωση, η είδηση αντιμετωπίστηκε με οργή στον χώρο της Αριστεράς, ενώ ο ίδιος ο Λαφαζάνης με νεότερη χθες δήλωσή του μίλησε ανοιχτά για «καθεστώς» αφού, όπως είπε, «η ανάκριση επί των βαρύτατων αλλά διάτρητων κατηγοριών που μου απευθύνονται ανετέθη όχι σε δικαστικούς υπαλλήλους αλλά σε αστυνόμους του μνημονιακού αμαρτωλού Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας, που συγκροτήθηκε τον δεύτερο μνημονιακό χρόνο και το οποίο, αν και πλήρως αναρμόδιο, συνέταξε κάτω από κυβερνητική καθοδήγηση και τη δικογραφία εις βάρος μου και εις βάρος άλλων αγωνιστών και την απέστειλε στην Εισαγγελία».

«Κακοί γείτονες»

Ντυμένος, τώρα, πιλότος ο Ερντογάν δήλωσε προχθές στο Φεστιβάλ Αεροδιαστημικής και Τεχνολογίας της Κωνσταντινούπολης ότι η Τουρκία αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με τη δική της αμυντική τεχνολογία εξαιτίας της «ειρηνευτικής επιχείρησης» στην Κύπρο και του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε τότε στη χώρα του. Αρκετοί υποστήριξαν πως πρόκειται για μια νέα πρόκληση του τούρκου προέδρου, αφού αποκάλεσε την εισβολή στην Κύπρο «ειρηνευτική επιχείρηση».

Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: πρόκληση είναι, νέα όχι. Οι Τούρκοι από το 1974 ισχυρίζονται ότι δεν έκαναν εισβολή αλλά «ειρηνευτική επιχείρηση» νομιμοποιημένη από τη Συνθήκη Εγγυήσεων. Κάτι που επαναλαμβάνουν παγίως όλοι οι πολιτικοί τους. Μάλιστα κάθε φορά που ο Ερντογάν εκθειάζει τα «επιτεύγματα» της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας αναφέρεται και στην εισβολή στην Κύπρο αποκαλώντας την «ειρηνευτική επιχείρηση». Προ μηνών είχε σημειώσει ότι οι «κακοί γείτονες», Ελλάδα και Κύπρος, είναι υπεύθυνοι για τη στροφή της Αγκυρας στην εγχώρια αμυντική παραγωγή. «Κατά τη διάρκεια της “ειρηνευτικής επιχείρησης” Κύπρου», είχε πει, «κατέστρεψαν ολόκληρο το σύστημα επικοινωνιών μας» συμπληρώνοντας πως τότε η Τουρκία στηρίχτηκε στις δυνάμεις της. Ιδρύθηκε το 1975 η εταιρεία ASELSAN από τον τουρκικό στρατό που παράγει ασυρμάτους και αμυντικά ηλεκτρονικά συστήματα.

Επίθεση

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας δέχθηκε επίθεση από ομάδα αγνώστων μετά το ματς Καλαμάτα – Πάμισος, κοντά σε στέκι της Μαύρης Θύελλας στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Η ΝΔ καταδίκασε αμέσως το περιστατικό βίας, ενώ γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

Κίνηση ματ στην Κρήτη

Και επισήμως ο Σταύρος Αρναουτάκης είναι εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης στην Κρήτη. Αυτό επικύρωσε το περιφερειακό συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής που συγκλήθηκε στο Ηράκλειο και μάλιστα ομόφωνα. Αρα, όποιος τώρα συντρέξει και τον στηρίξει θα έχει στηρίξει την επιλογή της Χαριλάου Τρικούπη. Κίνηση ματ το βλέπω. Το λέω γιατί μαθαίνω για ζεστό Αλέξη Τσίπρα στην υπόθεση στήριξής του – που υπό μία έννοια επιβεβαιώνει κάτι βαθύτερο: ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να διαχύσει την ήττα του κατ’ αρχάς στις αυτοδιοικητικές εκλογές με γενικόλογες στηρίξεις ήδη δημοφιλών προσώπων. Στοιχειώδες κύριε Ουότσον.

Θλίψη για την απώλεια

Υπήρξε εξ απορρήτων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Είχε διατελέσει διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου του Τζαννή Τζαννετάκη. Ηταν στο παρασκήνιο αλλά και στο προσκήνιο και όσοι συνεργάστηκαν μαζί του έχουν να πουν τα καλύτερα. Ο Κυριάκος Γριβέας έχασε τη ζωή του στα 74 του το Σάββατο σε τροχαίο στον παρακαμπτήριο δρόμο Σπάρτης – Γυθείου βυθίζοντας σε θλίψη την παράταξη που υπηρέτησε και βέβαια τους δικούς του ανθρώπους. Επί σειρά ετών στέλεχος της ΝΔ, ο Γριβέας υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δήλωση και παραθέτω ένα κομμάτι της: «Ηταν σημαντικό στέλεχος της παράταξής μας, παρών σε κάθε μάχη εδώ και πολλά χρόνια. Ενας αφανής στρατιώτης της, από εκείνους που δεν επεδίωξαν αξιώματα ή δόξα, αλλά με τη δουλειά και τη φλόγα τους κράτησαν την παράταξή μας όρθια σε δύσκολους καιρούς». Τα συλληπητήριά μου και από εδώ.