Ολη την εβδομάδα που πέρασε, οι πάντες έλεγαν τα  καλύτερα για τον Αίαντα, τους νεαρούς ποδοσφαιριστές του, την προοπτική που αυτοί έχουν, τους ορίζοντες που ανοίγονται μπροστά τους. Η υπερβολή της υπερβολής! Βοήθησε φυσικά σε αυτό και το άνετο 3-0 επί της ΑΕΚ και στα μάτια αρκετών, ο Αγιαξ έφτασε στον ουρανό. Και όταν κάποιος πετά ψηλά, η προσγείωση ως γνωστόν είναι απότομη.

Τι συνέβη χθες στο ντέρμπι κορυφής του ολλανδικού πρωταθλήματος; Η Αϊντχόφεν μέσα σε μόλις 35′ έκανε το 3-0, σκορ που ήταν και το τελικό, οπότε έμεινε μόνη πρώτη στα ψηλά πατώματα. Ο Αγιαξ είναι σε κατάσταση να κυνηγά. Γιατί όλα και όλοι κρίνονται συγκριτικά στη ζωή. Ασφαλώς δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι τα δύο αποτελέσματα και τα παιχνίδια διαφορετικών διοργανώσεων έχουν σχέση. Αλίμονο αν γίνει τέτοια πρόχειρη προσέγγιση. Σίγουρα όμως υπάρχει δείγμα γραφής και πρέπει να αξιολογήσουμε σωστά την κατάσταση.

Ο Αγιαξ δεν είναι, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, η υπερομάδα που παρουσιάστηκε. Το αν θα γίνει, το μέλλον θα το δείξει. Απλά, σάρωσε την ΑΕΚ στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ γιατί ο αντίπαλος έμεινε αβοήθητος από λύσεις και παρουσιάστηκε φοβισμένος. Νωθρός. Με κακή νοοτροπία του στυλ «πρώτος στο χωριό αλλά δεύτερος στην πόλη». Η ΑΕΚ ζήτησε τα λούσα της χρυσοποίκιλτης διοργάνωσης και από θεωρία πήρε υψηλό βαθμό. Αλλά στην πράξη τα έκανε σαλάτα. Εμεινε στο καβούκι της, αρνήθηκε να διεκδικήσει αυτό που ίσως θα μπορούσε και αρκέστηκε στη χαρά της συμμετοχής. Που για κάποιους φιλόδοξους οπαδούς της, όσους είχαν ζήσει μεγαλεία του παρελθόντος και ηχηρές παρουσίες στο υψηλότερο επίπεδο, δεν θα έπρεπε να το κάνει. Η ΑΕΚ μεγάλωσε το όνομα του Αγιαξ και εκούσια μίκρυνε το δικό της. Πίστεψε ότι απέναντί της είχε τους παικταράδες της δεκαετίες του ’70. Καμιά σχέση. Ναι, οι τωρινοί παίκτες έχουν τα φόντα να λάμψουν σύντομα και παράλληλα σε τακτικό επίπεδο απέχουν έτη φωτός από ορισμένους δήθεν άσους του δικού μας πρωταθλήματος. Αυτό όμως είναι διαφορετικό με την πραγματικότητα που έζησαν όλοι στο Αμστερνταμ. Με μια ομάδα που προτίμησε μια παθητική αντιμετώπιση της κατάστασης. Το χθεσινό 3-0 της Αϊντχόφεν επί του Αγιαξ έδειξε μια διαφορετική εκδοχή της αλήθειας. Ή για να το πούμε σωστότερα, την πραγματική αλήθεια. Καλή ομάδα ο Αγιαξ, όχι όμως και άτρωτος. Αν τον αφήσεις, σίγουρα θα κάνει το παιχνίδι του. Η ΑΕΚ τον άφησε και είδαμε την εξέλιξη. Υποθέτουμε ότι τώρα θα έχει πάρει το μήνυμα, το μάθημά της…